Kalle Laanet: ennetus on parim rohi vaenukuritegude vastu

Lääne Elu

info@le.ee

Justiitsminister Kalle Laanet (Reformierakond). Foto: Malle-Liisa Raigla

Kriminaalõigust kiputakse enamasti muutma alles siis, kui mõni enneolematu õud on juhtunud ja kahju sündinud.

Vaenu õhutamist ja selle kahju meie inimestele ei tarvitse ära oodata – võiksime olla targemad ning sellist jama ennetada.

Vihaselt kõneleda võib igaüks nii täna kui ka tulevikus. Sellest hoopis karmim nähe on vaenukõne, mis õhutab inimesi mõne grupitunnuse põhjal vihkamisele ja vägivallale. Avalik vaenamine, mis võib kaasa tuua tõsiseid tagajärgi, tuleb keelata nii, et sellest on tolku.

Kõnealune muudatus ei ole kellegi suukorvistamiseks ega sõnavabaduse piiramiseks. Kaugel sellest. Seda on vaja ühiskonna kaitseks üksnes kõige raskemate vaenu õhutamise ja vaenukuritegude vormide eest.

Nimelt oleme meie, Eesti riik, võtnud kohustuse hoolitseda selle eest, et inimväärikus ja võrdsus laieneksid kõigile. Nii peame meie, Eesti riik, kaitsma inimesi ka vaenu õhutamise eest. Praegu on riigikogul suurepärane võimalus arutada selle üle, millisel kujul võiksime heidutavat karistusõiguslikku normi parandada. See norm ei tohi jääda nõnda näiliseks, nagu on praegu seaduses kirjas.

Vaenukõne kriminaliseerimine aitab kaitsta kõiki võrdselt. Olenemata sellest, millist erakonda keegi valib, millist keelt inimene räägib, millesse usub või kellele koju jõudes esimesena tere ütleb, võib avaliku vaenamise tagajärjel tõukunud kuritöö ohvriks langeda igaüks meist.

Vaen võib eskaleeruda ka rahutusena. Olenemata sellest, millise tunnusega ühiskonnagrupi suhtes on inimesi üles ässitatud, võivad suure avaliku korra rikkumise käigus ohtu sattuda nii ässituse sihtmärgid kui ka teised ümber olijad.

Kui homme, kuu või aasta pärast peaks meie tegematajätmise tõttu sündima vaenu õhutamisest õudsete tagajärgedega avaliku korra rikkumine, seisaksime, häbi näos. Tahaksin siis näha nende inimeste silmi, kes täna nii tulihingeliselt vaenu kriminaliseerimise vastu on.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
enn
6 kuud tagasi

ja selliseid pärleid viskab lääne elu oma sigade ette tasuta?

Kullerkupp
6 kuud tagasi

Puhas idiootsus! eesti Vabariigis on põhiseadus, kus on kõik vajalik olemas ja pole vaja mingeid debiilsusi inimeste orjastamise eesmärgil juurde luua.

see
6 kuud tagasi

artikkel ongi ehtne vaenu õhutamine, koputajate armee moodustamiseks, stasilt ja putlerilt üle võetud masside ohjamine õigustamine

võigas demagoogia
6 kuud tagasi

Lugege vaid viimast lõiku ja te hakkate oksendama…..sellist pas.a aeti viimati vene-nõuka ajal.

Napak
6 kuud tagasi

Ei vaevunud jampsi lugema.

2. kodanik
6 kuud tagasi

Kena roosa udu. Usun, et kvalifitseeruks politrukkide kutsemeisterlikkuse võistluse nominendiks. Ja mitte sõnagi sellest, kes hakkab seda tohutut subjektiivsust hindama tulevikus. Vähe on lohutust neile, kes peavad hakkama ennast läbi kolme kohtuastme kaitsma, kui mõni ideoloogiliselt laetud persoon otsustab oma isikliku tunnetuse pinnalt ohtu tajuda.

IRW
6 kuud tagasi

Sama käib laristamise kohta.

Liberaal
6 kuud tagasi

Parim ennetus on inimene kohe vangi panna peale sündi – jääb kõik vahepealne jama ära ja meeletu ressurss kulutamata.

josifi
6 kuud tagasi
Reply to  Liberaal

ja lavrenti põhivõtted, valusad, aga töötasid sada %, ju seda militsakoolis õpetati

Vot siis
6 kuud tagasi

Kas hingelt miilits peaks olema minister? Propaganda ja mitte enda kirjutatud tekstid poliitikut ei kaunista. Kui seaduseks tahetakste teha meelsuse karistamine ja tegemata tegu (sisuliselt valesti mõtlemist), siis on tegemist politseriigiga ehk diktatuuriga ja muud ei midagi. Rumal ajakirjandus ei mõista siiamaani, et neid endid suukorvistatakse. Kusjuures LE ei ole erand, kui seda jama kultiveerib. Inimlik rumalus on ikka karm värk.

raha
6 kuud tagasi
Reply to  Vot siis

ei haise, lugemiseks tellige päevapilet, digipakett

selle
6 kuud tagasi
Reply to  Vot siis

valitsuse esmaseks mureks oli 90 homopaari abielu organiseerimine, nüüd ülejäänud rahva suukorvistamine

Nimi (vabatahtlik)
6 kuud tagasi
Reply to  selle

Kas teie olete ammu haige?

aga
6 kuud tagasi

teie