Nõva on Läänemaa populaarseim puhkeala

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Peraküla rand. Foto: puhkaeestis.ee
Peraküla rand. Foto: puhkaeestis.ee

Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) Läänemaa objektidest on turistide seas kõige populaarsem Nõva puhkeala, kus asuvaid puhkeobjekte külastati mullu 190 000 korda, Matsalu objektide külastatavus on üheksa korda väiksem.

RMK Lääne-Eesti piirkonna külastusjuht Marju Pajumets ütles täna toimuval loodusturismi seminaril, et Nõva puhkeala külastatavus on viimaste kahe aastaga kolmandiku võrra kasvanud. Kõige populaarsem on turistide seas Peraküla.

Matsalus asuvaid RMK objekte külastati mullu veidi alla 21 000 korra ja see arv on viimase kümne aastaga tuhande võrra langenud. Matsalu kandis on kõige populaarsemad Keemu ja Suitsu.

“Matasalu ja Nõva külastajad erinevad – Nõval käib pigem rannapuhkeja ja suvitaja, Matsalus kõrgharidusega loodushuviline,” selgitas Pajumets.

Külastusjuhi sõnul on Nõva kandis põhirõhk avalikel puhkekohtadel, kus saab telkida ja lõket teha. Ta tõi näiteks, et Nõva puhkekohtades kulus RMK-l mullu 160 m3 küttepuid.

Matsalus ja Vormsis on seevastu telkimis- ja lõkkekohtade pidamine jäetud peamiselt kohalike ettevõtjate hooleks, ega taheta neile konkurentsi pakkuda. Pajumets tõdes, et Matsalus on huvi avalike lõkkekohtade vastu tõusmas, sest vahepeal rajatud paigad on kas inimeste lahkumise või mõnel muul põhjusel ära kadunud.

Et Nõva külastatavus on Matsaluga võrreldes mitu korda suurem, siis jätavad külastajad sinna maha ka mitu korda rohkem prügi – eelmisel aastal koguti puhkekohtadest prügi 360 m3. “Matsalu kogused on Nõvaga võrreldes marginaalsed, kuid Matsalus on näha, et kõik pole sugugi külastajate, vaid hoopis suvitajate prügi,” rääkis Pajumets.

RMK objektide korrastamiseks on alates 2010. aastast Läänemaale investeeritud 188 838 eurot. Selle raha eest on Osmussaarel uuendatud käimlad, uuendatud infotahvleid, lõkkekohti ja istepinke. Penijõe matkarajale tehtud rookatusega puhkekohad, Salevere matkarajale rajatud uus trepp, laudrada ja infotahvlid ning Rannajõel uuendatu linnuvaatlustorni ümbrust.

Nõval laiendati aga 330 345 euro eest looduskeskust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kids shoes
10 aastat tagasi

Hey, thanks for the blog post.Much thanks again. Want more.

Texas
10 aastat tagasi

Really enjoyed this blog article.Really looking forward to read more. Really Great.

online business
10 aastat tagasi

wow, awesome blog post.Thanks Again. Awesome.