“Noarootsi ABC” tutvustab Noarootsit

Kaia Ansip

kaia.ansip@gmail.com

Trükises on ristsõnu, mängulisi ja silmaringi laiendavaid ülesandeid, pildid on joonistatud Noarootsi kooli õpilaste poolt. „Noarootsi ABC“ on mõeldud nii kooliõpilastele, vallaelanikele, kui ka turistidele, kel trükist lugedes peaks tekkima suurem huvi Noarootsi vastu. Repro

Trükises on ristsõnu, mängulisi ja silmaringi laiendavaid ülesandeid, pildid on joonistatud Noarootsi kooli õpilaste poolt. „Noarootsi ABC“ on mõeldud nii kooliõpilastele, vallaelanikele, kui ka turistidele, kel trükist lugedes peaks tekkima suurem huvi Noarootsi vastu.  Repro
Trükises on ristsõnu, mängulisi ja silmaringi laiendavaid ülesandeid, pildid on joonistatud Noarootsi kooli õpilaste poolt. „Noarootsi ABC“ on mõeldud nii kooliõpilastele, vallaelanikele, kui ka turistidele, kel trükist lugedes peaks tekkima suurem huvi Noarootsi vastu. Repro
Noarootsis tehti valmis interaktiivne lastepärane trükis „Noarootsi ABC“, mis tutvustab kohalikku ajalugu, vaatamisväärsusi ja müüte. See on mõeldud nii koolilastele, turistidele kui vallaelanikele endale.

Senini pole Noarootsit tutvustavat infotrükist peale kaardi koos vaatamisväärsustega ilmunud. „Seitsmekümnendatel on üks raamat välja antud ja see on viimane,“ rääkis üks koostajatest Monika Undo. Sealsamas on kohti tutvustav materjal peaaegu alati mõeldud täiskasvanutele.

„Idee on selles, et kui oma lapsega käin näiteks Tallinnas ja tahan talle anda midagi Tallinna kohta lugeda, siis on materjal pigem ajaloohuvilistele,“ rääkis Undo. Seega on see Noarootsit tutvustav trükis saanud lastepäraselt põnev.

Trükises on ristsõnu, mängulisi ja silmaringe arendavaid ülesandeid ning saab ka joonistada ja värvida. Sealt leiab ka koolilaste joonistatud pilte ja luuletusi teemal „Minu Noarootsi”. Samas on põnevat ka kohalikele, kel tuleb näiteks kasuks teada, et üks Baltimaa suurimaid tuuleparke asub Noarootsis vallas Aulepas või et Noarootsis asub nn Atlandi ookean.

„Kohalikud ka kõike ei tea. Näiteks, et Noarootsis on olemas Atlandi ookean ja see on kirikutagune plats, mis on tuultele avatud“ rääkis Undo. “Ja et Osmussaares on olemas krokodillid, mis on Neugrundi meteoriidi plahvatusest jäänud krokodilli meenutavad moodustised kivist, mis on näha põhja rannikult kõige kõrgema panga pealt,” rääkis Undo.

Ta on Noarootsi vastu huvi tundnud pikalt ja kogunud materjali juba aastaid ning varem andnud välja ülevaatliku Noarootsi kooli ajalugu ja kulgemist käsitleva raamatu. Materjali kogudes talletas Undo ka lood, mis olid koolivälised ja nii sai aastatepikkune töö ning mõne kuine intensiivne ponnistus kokku „Noarootsi ABCks”.

„Noarootsi ABC” sissejuhatus: Kassisaba, Atlandi ookean, krokodillid, Eesti tugevaim maavärin, loomaaed, lennuväli, jäätee, kakskeelsed kohanimed, tuulepark – millise Eesti paigaga on tegemist? Vastuseks on Noarootsi.

Trükise väljaandjaks on MTÜ Noarootsi Rahvaselts ja koostajateks Monika Undo ja Tiina Järv.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments