Mati Mandel: Kui valetada, siis suurelt!

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Vale ja desinformatsiooni meistrid teavad ülihästi, kuidas kõiki neid väljamõeldisi külvata: lakkamatult, valjul häälel ning kõigist võimalikest kanalitest. Selle tarbeks juba leitakse naaberriigis raha, kirjutab ajaloolane Mati Mandel.

Mati Mandel. Foto: Vikipeedia
Mati Mandel. Foto: Vikipeedia
Suurelt valetamise tõde valdavad meie naaberriigi juhid ülihästi. Nii ongi, et neile ei paku mingit raskust kogu maailmale silma vaadates tõsise näoga kinnitada, et Vene vägesid Krimmis ei ole, need on kohalikud mehed, kes lihtsalt ostsid lähimast külapoest laigulised mundrid (kas tõesti ka veomasinad ja relvad?), kaitsevad nüüd kohalikke venelasi (kes neid seal küll on ohustanud?) ja hoiavad poolsaarel korda.

Aga pole ju ime, õpitud ja harjutatud on valetamist mitu inimpõlve, alates Oktoobrirevolutsiooni aegadest. Kes hästi ära õppida ei suutnud või ei tahtnud, tehti lihtsalt pea jagu lühemaks. Tõsi, neid rahvaid, kes suure impeeriumi pitsitusi omal nahal tunda on saanud ning kellele ka muu maailm tuttavam, petta ei õnnestu.

Aga ega see olegi eesmärk. See „tõde” on ette nähtud naiivsetele eurooplastele (Stalin nimetas neid omal ajal muide kasulikeks idiootideks) ja oma rahvale, Venemaa venelastele. Ehkki vähemalt need venelased, kes on ise kunagi Vene armees teeninud, saavad küll kohe aru, kas neile näidatakse telepildis nn partisane (nii nimetati Nõukogude ajal kordusõppustele kutsutud ja sõjaväemundritesse riietatud tsiviliste) või siis professionaale, eriüksuslasi.

Lendu on lastud muidki „säravaid tõdesid”, näiteks et Maidani „fašiste” olevat aegsasti välja õpetatud Balti riikides (sealhulgas Eestiski) ning rahutusi finantseerinud algusest peale USA. Üks viimane uudis on aga veelgi säravam —Maidanil möllanud kamp (tuhanded inimesed) olevat tegutsenud narkouimas.

Vale ja desinformatsiooni meistrid teavad seejuures ülihästi, kuidas kõiki neid väljamõeldisi külvata tuleb: lakkamatult, valjul häälel ning kõigist võimalikest kanalitest. Selle tarbeks juba leitakse naaberriigis raha. Käiku on lastud kõik televisiooni– ja raadiokanalid ning mõjuagendid. Viimaste tegevus on praegu eriti hästi tajutav internetiavarustes.

Eesti nimedega „tädi Leilid või Tiiud” ja „onu Petersonid” kirjutavad Delfi kommentaariumisse tekste, mis peaaegu sõna–sõnalt kopeerivad naaberriigi infokanalite valesid. Kas tõesti loodetakse, et leidub uskujaid? Kindlasti! Kellessegi ehk ikka õnnestub kahtluseivasid külvata! Igaüks ei uuri neid tekste nii põhjalikult, et silma jääks autorite apsud eesti keele valdamises või nüansid väljaöeldus, mis tekitaks kahtlust, kas on ikka tõesti tegu tädi Leili või hoopis naaberriigi palgalise agendi kirjakesega.

Praegu ei leidu enam õnneks eestlaste hulgas sama palju „sinisilmseid valede uskujaid” nagu 1940. aastal. Loodetavasti löövad sageli omavahel karvu kiskuvad eestlased meie iseseisvusele tekkida võiva tõsise ohu korral ikkagi seljad kokku.

Mati Mandel, ajaloolane

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Putini
9 aastat tagasi

üleeilses kõnes Riigiduumale sisaldusid ju ka vihjed Vene messianismile, õigeusu erilisele rollile ja pühapaikadele, mis asuvad Krimmis ning mis nüüd on taas Suure Deržaava käes.

Igasuguseid märke on nii palju, et… Rahu, rahu, küll kõik läheb nii nagu peab minema.

P.
9 aastat tagasi

Võib-olla teenivad Vene propagandatorud lõppkokkuvõttes hoopis teist eesmärki: lüüa siin vett niipalju vahule kui vähegi saab, pasundada vene vähemuse tagakiusamisest Baltikumis ja mujal, lüüa lokku fašismi teema ümber, samas ise kopeerides üks-ühele Natsi-Saksamaa retoorikat jne., – ent kogu see kamarilja on mõeldud päädima rindejoonel, mis asub hoopis mujal – Lähis-Idas, kus on ühelpoolt Iisrael, juudiriik, ja teisalt tema naabrid Süüria, Iraan ja Iraak. Praegu ju käib juba Krimmis juudi sünagoogidele inetuste sodimine. Venemaa sekkus ju väga aktiivselt Süüria kriisi, tuletame meelde. Ja Iraaniga käib tal niikuinii ammune soss-soss, salasepitsused. Ja teisalt EL ja USA, Iisraeli liitlane, kelle panganduse ja kellle… Loe rohkem »

Tart
9 aastat tagasi

Seda meie ajakirjanikud ei näita õnneks on olemas veel kanalid kus seda näeb
http://www.minut.ee/article.pl?sid=14/03/19/0823253&mode=nested

Nojah
9 aastat tagasi

Valetavad teised ka, aga see jupijumal paneb ikka täiega, silm ka ei pilgu.

huvitav
9 aastat tagasi

Selge et kõik suured valetavad.Nii jultunult otse Sulle silma vaadates siiski vaid Vene juhid. Kuid huvitav, kellele küll ätt eelistaks ohu korral toetuda?

ätt.
9 aastat tagasi

Valetamine-Putin teeb lihtsalt Buschi .Ühte sõimatakse teine oli ja on õige mees.Niikaua kui me kõikjal ei suhtu tõesse ühte moodi ei saa siin lõputult usaldada kedagi.Meid eestlasi on müüdud sajandeid seega peaksime olema ettevaatlikud jänkide lakei mängimisest,sest alles olid need Teheranid,Jaltad jne.Praeguse Ukraina olukorra võrdlemine Baltiriikidega on lihtsalt vale.Ärge suures tuhinas unastage,et maailma majandus on nii tihedalt läbipõimunud ja sankstsioonid jäävadki rohkem jutu tasandile.

makaak
9 aastat tagasi

Meie valitsejad on sama osavad valetamises.