Mihkelson: Krimmi referendum vähendab julgeolekut Euroopas

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Okupeeritud Krimmis täna toimuv ebaseaduslik referendum ühinemiseks Vene Föderatsiooniga on tõsine löök Euroopa julgeoleku alustalade pihta ning loob tõsiseid eeldusi uute eraldusjoonte kujunemiseks Euroopas, ütles Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson.

“Rahvusvahelist õigust ning kahepoolseid kokkuleppeid maha tallates on Venemaa oma agressiivse poliitikaga Ukraina vastu loonud Euroopas julgeolekukriisi, mida viimati nägime Külma sõja tippajal. Venemaa vastutustundetu ning rahvusvahelise kogukonna seisukohti eirav käitumine on ohuks rahule ja julgeolekule Euroopas, võimalik, et kogu maailmas,” ütles Mihkelson.

“Ukrainas luuakse täna pretsedenti, mis võib juba lähitulevikus muuta tundmatuseni Euroopa poliitilist kaarti. Täna ei ole veel hilja seda katastroofi ära hoida. Selleks peab aga vaba maailm lõpuks mõistma, et vabadusel on kõrge hind ning selle kaitsmisel ei tohi mingil juhul koonerdada. Venemaa peab mõistma, et rahvusvaheline õigus kaitseb ka nende rahvuslikke huvisid ning selle järgimine on kasulikum kui vallandada sõda,” ütles Mihkelson.

“Ma ei näe täna ühtegi argumenti, miks peaks Euroopa Liit venitama reaalsete sanktsioonide rakendamisega ning rahvusvahelise surve suurendamisega Venemaa suunal. Samuti oleks hädavajalik laiaulatusliku ning pikaajalise mandaadiga rahvusvahelise vaatlusmissiooni saatmine viivitamatult Ukraina ida- ja lõunaregioonidesse, et luua eeldusi olukorra stabiliseerimiseks,” ütles Mihkelson ja lisas, et just eelolevad päevad omavad väga kriitilist tähendust sündmuste edasisele arengule.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
complete currency trader bonus
9 aastat tagasi

Very neat article post.Much thanks again. Really Great.

online business
10 aastat tagasi

I value the article. Want more.