Seakasvatussektor saab 2014. aastal erandkorras otsetoetust

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Martnas tegeleb seakasvatusega osaühing Fazenda. Foto: Urmas Lauri
Martnas tegeleb seakasvatusega osaühing Fazenda. Foto: Urmas Lauri

Põllumajandusministeeriumi esitatud taotlus maksta seakasvatussektori keerulise olukorra leevendamiseks 2014. aastal erandkorras otsetoetust ka seakasvatusele, sai Euroopa Komisjonilt heakskiidu.

„Kuna seakasvatussektor on sattunud väga raskesse olukorda, tegime Euroopa Komisjonile jaanuari lõpus ettepaneku, et 2014. aastal oleks erandkorras võimalik maksta seakasvatussektorile otsetoetust,“ ütles põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder. „Finantseerimine toimub Euroopa Liidu otsetoetuste kogusumma arvelt suurusjärgus 2,6 miljonit eurot.“

Otsetoetuse maksmise võimalusega on koostöös seakasvatajate esindajatega ministeeriumis tegeletud alates eelmise aasta novembrist. Ainukese võimalusena seakasvatussektori otsetoetuste rakendamiseks on kehtestada loomade heaolu nõuetest kõrgemad nõuded ning nende täitmiste eest toetust maksta. See tähendab, et toetust taotlev seakasvataja peab näiteks suurendama sulus peetavate sigade kohta põrandapinda, paigaldama seasulgu tegelusobjekte jne.

Nõuete täpsemad sõnastused ja kontrollid, samuti teatud valikuvõimalused nõuete täitmisel sätestatakse määruses, mille väljatöötamine on Põllumajandusministeeriumis lõpusirgel. Eelnõu arutatakse läbi Põllumajandusministeeriumi allasutuste ja ettevõtjate esindajatega.

Seakasvatussektor sattus tõsistesse raskustesse juba 2012. aasta kevadel, kui Venemaa keelas elussigade sisseveo Euroopa Liidust. Lisaks sattus sektor tugeva löögi alla tänavu 29. jaanuaril, kui Venemaa keelas sealiha impordi Euroopa Liidust, seoses Leedus ja nüüdseks ka Poolas metssigadelt avastatud aafrika seakatku juhtudega.

Eestis on seakasvatus piimatootmise järel olulisuselt teisel kohal, moodustades loomakasvatustoodangu väärtusest 21%.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments