Kui viskimaailm pöörduks itta, oleks Haapsaluski oma viskitehas

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 8

Highland Parki viskitehas asub Kübararahul, Scapa viskitehase destilleerimiskoda on paarkümmend meetrit Bürgermeistri holmi põhjapoolsemast kaist Noarootsi suunas. Sellise avastuse on teinud Eesti viskiklubi UBC. Tõsi, nii Highland Park kui ka Scapa viskitehas on küll samal laiuskraadil kuid hoopis Šotimaale kuuluval Orkney saarel.

Laupäeval korraldas viskiklubi oma liikmetele ning kõigile viskihuvilistele Bürgermeistri holmil Šoti-Haapsalu viskigeograafia tunni.

Seda, et põhjapoolsemad Šotimaa viskitehased asuvad Eestiga samal laiuskraadil, on auväärsed viskiklubilased juba ammu täheldanud. Haapsallu tulid nad aga teadmisega, et just siin, sellelsamal laiuskraadil on aga Šotimaa põhjapoolseimad viskikojad.

Lõunapoolsed eestlased võivad samuti olla rahul, sest näiteks Krabi ja Misso küla Võrumaal on samal laiuskraadil kuulsa Šoti viskipiirkonna Speyside tuntud viskikoja BenRiachiga.

„Kas me oleme põhjarahvas või ei ole,“ arutles Haapsalust pärit arhitekt ning viskiasjatundja Raul Vaiksoo. „Eestimaa on Gröönimaa lõunatipuga samal laiuskraadil, seega me oleme Põhjamaa. Ning alates tänasest loeme ka Šotimaa põhjarahvaste hulka!“ Suurbritannia suursaadik Eestis Christopher Bruce Holtby sellele vastu ei vaielnud.

„Eesti on üks väheseid maid Euroopas, kus ei tehta oma viskit,“ rääkis Vaiksoo. Viskiklubi president Toomas Tiivel torkas vahele, et Makedoonias ka ei ole. „Aga näiteks Maltal on oma viski, paraku on see joodamatu ning Slovakkia viski on eriti hull,“ rääkis Vaiksoo oma kogemustest.

Ka Venemaale ei ole oma viskit. „Õnneks ei ole,“ nentis Tiivel ja lisas, et Lätis kahjuks on…

Šotlaste lõunanaabritest rääkides tõdes Tiivel, et inglased pole kunagi viskit teha osanud. „See on puhas solk,“ oli ta oma hinnangus karm. Inglismaal destilleeritakse viskit vaid kolmes paigas ning Walesis teeb viskit vaid Pendery.

Kuulsaim viskitootja on küll Šotimaa, kuid praegu tehakse seda jooki kõige rohkem hoopis Indias.

Fotod: Urmas Lauri
Viskirännak (2) (1024x575)
Viskiklubilased on jõudmas Bürgermeistri holmi põhjapoolseima kai tippu, sinna, kus 30 kraadi lääne poole asub Scapa viskitehas. Highland Park paigutub Kübararahule, mis paistab tagaplaanil vasakul.

Viskirännak (4) (1024x577)

Viskirännak (9) (1024x574)

Viskirännak (15) (1024x576)
Raul Vaiksoo sõnul on Orkney saarel paiknev Šotimaa põhjapoolseim viskikoda Highland Park Kübararahuga täpselt samal laiuskraadil.

Viskirännak (20) (1024x576)
„Eestimaa on Gröönimaa lõunatipuga samal laiuskraadil, seega me oleme Põhjamaa. Ning alates tänasest loeme ka Šotimaa põhjarahvaste hulka!“ kuulutas Raul Vaiksoo.

Viskirännak (22) (1024x576)
Viskiklubi UBC president Toomas Tiivel.

Viskirännak (24) (1024x576)

Viskirännak (33) (1024x576)
Scapa ja Highland Park on kaks põhjapoolsemat viskitehast Šotimaal, Orkney saarel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Šoti päevad toovad Haapsallu jääkeegli, luule ja viski | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] kui 200aastane šoti kultuuritraditsioon. Selle juurde kuuluvad luuletaja loomingu esitamine, Šoti viski ja kolmeosaline eine, mis koosneb supist, hägisest (täidetud lambamagu – toim.) ja […]

euzvbhan
10 aastat tagasi

i arranged this type of euzvbhan http://adf.ly/6249830/banner/euzvbhan.smskeys.com and them competitions with only approximately all of it. im a sucker for the entire group!

to:ka 10. märts 2014 - 07:18
10 aastat tagasi

Komsomoli tänava lõpp vist on

ka
10 aastat tagasi

pole meil veel punaste laternate tänavat

tiina
10 aastat tagasi

Teinud siis samahästi artikli tubakanautlejate seltsingust Kanadas või kanepiarmastajate klubist Jamaical. Aega on neidki Haapsallu kutsuda, et talvist vaikelu tappa.

kodanik
10 aastat tagasi

tulebki vähem juua.