Täna õhtul peetakse Haapsalus šoti pidu

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Jääkeegel Väiksel viigil 148 (1280x853) Jääkeegliturniir. Foto: Urmas Lauri

Kolmandat korda Haapsalus peetavate šoti päevade tihedaim päev on täna. Pitsikeskuses saab tutvuda tartankangaga, Väiksel viigil mängida jääkeeglit, Jaani kirikus kuulata madrigalikoori ning kultuurikeskuses lustida šoti muusika saatel.

Täna ennelõunal kell 11 algab Pitsikeskuses tartankanga tutvustus ja müük, toimub šotipärase rõivastuse demonstratsioon ja korraldatakse tartankanga töötuba. Üleval on näitus „Šoti tartan“.

Keskpäeval algab Väikesel viigil jääkeegliturniir. Avamängus läheb Briti suursaatkonna võistkond vastamisi Haapsalu linnavalitsusega. Matšile järgneb rahvaturniir, kus saavad osaleda neljaliikmelised võistkonnad. Jääkeeglis kaasalöömine on tasuta ja registreeruda saab kohapeal.

Kell neli pärastlõunal algab Jaani kirikus St Andrews'i ülikooli Madrigali grupi kontsert. Esitamisele tuleb šoti helilooja James MacMillani looming ja šoti rahvalaulud. Kaastegev Ilona Aasvere.

Kell viis õhtul linastub kultuurikeskuses film „Macbeth“. See on Shakespeare'i surematul teosel põhinev paeluv pilguheit 11. sajandi Šotimaale, kus on truudust ja alatust, kirge ja surma.

Kell seitse õhtul algab kultuurikeskuses šoti pidu. „Sel aastal ei ole me seda piduliku õhtusöögi vormis kavandanud,“ selgitas kultuurikeskuse direktor Gülnar Murumägi.

Sissepääs peaomajja maksab kohapeal piletit ostes 15eurot, eelmüügist saab pileti lunastada 10 euroga. Musitseerib The Midgies Ceilidh Band Šotimaalt.

„Keilitantsud, kohvikus šoti toidud, loterii, Šoti viskide tutvustus ja degustatsioon,“ kirjeldas Murumägi.

„Loteriiga toetame uut Ilona Aasvere plaati,“ selgitas Eesti Šoti kultuuriseltsi juhatuse liige Eike Urke. Nimelt on kultuuriseltsil plaan välja anda heliplaat Robert Burnsi lauludega.

Eike Urke õpetab Šoti bändi saatel ka keilitantse. „Kõik huvilised saavad kaasa lüüa,“ julgustas Urke.

Kes soovib, saab 14 euro eest ette tellida kolmekäigulise õhtusöögi. Šoti kuulsaima poeedi Robert Burnsi auks korraldatatakse õhtusööke juba 214 aastat.


III Šoti kultuuripäevad Haapsalus

Laupäeval, 23. jaanuaril

  • 11.00 Tartankanga tutvustus ja müük Pitsikeskuses (Karja 25). Šotipärase rõivastuse demonstratsioon. Tartankanga töötuba. Näitus "Šoti tartan".
  • 12.00 Jääkeegel (Curling) Väikesel Viigil. Suurbritannia saatkond vs Haapsalu linn ja võistlus. 4 liikmeliste võistkondade registreerimine peep.aedviir@haapsalulv.ee
  • 16.00 St Andrews´i ülikooli Madrigali grupi kontsert Jaani kirikus (Kooli 4). Esitamisele tuleb šoti helilooja James MacMillani looming ja šoti rahvalaulud. Kaastegev Ilona Aasvere. Sissepääs vaba annetus.
  • 17.00 Film "Macbeth" Haapsalu kultuurikeskuses (Posti 3). Pilet 4 €. "Macbeth" on lugu kartmatust sõdalasest ja innustavast juhist, kelle hävitavad põhjatu auahnus ja põletav kirg. See on Shakespeare'i surematul teosel põhinev paeluv pilguheit 11. sajandi Šotimaale, kus on truudust ja alatust, kirge ja surma.
  • 19.00 Šoti pidu Haapsalu kultuurikeskuses. Pilet eelmüügis Piletilevis 10 €, kohapeal 15 €. Musitseerib The Midgies Ceilidh Band Šotimaalt. Keilitantsud, kohvikus Šoti toidud, loterii. Šoti viskide tutvustus ja degustatsioon Tridensilt. Õhtujuht Jürgen Rooste. Kohtade broneerimine tel. 472 4480. Võimalik ette tellida kolmekäiguline õhtusöök: a´ 14,00 €

Pühapäeval, 24. jaanuaril

  • 12.00 Robert Burnsi luule maraton Beguta Taimetoidukohvikus (Kalda 4). Üheskoos loetakse ette Robert Burnsi eesti keelde tõlgitud loomingut.

Korraldajad: Haapsalu kultuurikeskus, Eesti Šoti Kultuuriselts, Haapsalu linn, Suurbritannia suursaatkond

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Karuott
8 aastat tagasi

Käisin EKRE koosviibimisel ja astusin liikmeks…

Eestlane
8 aastat tagasi

soomlase sümptomid kinnitavad taas fakti, et talvel on libe, kanna kiivrit !

Soomlane
8 aastat tagasi

Huvitav rahvas elab siin. Enda rahvast ja rahvuslikke tähtpäevi ta austada ei oska. Selle asemel tähistatakse võõraid. Kül on vene laat, küll soti päevad, küll itaalia veini päevad, külla ameerika autod, euroopa päevad ja nii edasi. Sisu on nendel aga üks võõra kultuuri sissemarssimine ja ülistamine ning kohaliku paganarahva täisjootmine. Kõiges selles propakandas näitavad veel eeskuju kohalikud linnaisad.

Lihtsalt
8 aastat tagasi
Reply to  Soomlane

śoti seelikus on ägedam eputada kui mardisandikostüümis.

selles
8 aastat tagasi
Reply to  Soomlane

mõttes on tõetera sees