Tulude deklareerimisel on tähelepanu all automüüjad

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Automüüjad
Sel aastal pöörab maksu- ja tolliamet eraldi tähelepanu isikutele, kes esitasid eelmisel aastal maanteeametisse registreerimiseelsele ülevaatusele rohkem kui viis sõidukit ega olnud samas seotud ühegi sõidukite müügiga tegeleva ettevõttega.

Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja asetäitja Kaido Lemendiku sõnul saadeti sel aastal välja ligi 300 teavituskirja isikutele, kes olid registreerimiseelsele ülevaatusele esitanud enam kui viis sõidukit ja kellel samas puudusid nähtavad seosed sõidukite müügiga tegelevate äriühingutega.

„Kasutatud autode turul on väga levinud skeem, kus ettevõtjad vormistavad sõiduki müügi näiliselt komisjonimüügina ning dokumentide kohaselt on müüjaks füüsiline isik. Seetõttu vaatame turu korrastamise raames lisaks äriühingutele ka füüsilisi isikuid, kelle puhul on eesmärgiks välja selgitada nende tegelikud tulud ning panna nad ettevõtlust registreerima,“ selgitas Lemendik.

Lemendik rõhutas, et kui isik on saanud füüsilise isikuna sõidukite müügist ettevõtlusest saadud tuluna käsitletavat tulu, peab selle deklareerima füüsilise isiku tuludeklaratsioonil ning tasuma seadusega ettenähtud maksud.

„Paraku pole paljud inimesed teadlikud, et taoline sõidukitega tehingute tegemine peab ka deklaratsioonil kajastuma,“ nentis Lemendik.

Hiljuti jõustus ka kohtuotsus, millega jäi kehtima isikule tehtud 61 000 euro suurune maksuotsus sõidukite müügist saadud tulumaksu ja sotsiaalmaksu kohta. Nimelt tuvastas maksuhaldur, et isik oli pikaajaliselt ja süstemaatiliselt soetanud sõidukeid nende realiseerimise ja tulu saamise eesmärgil. Kahe aasta jooksul soetas isik igas kuus 1 kuni 4 sõidukit, kokku 46 sõidukit. Lisaks puudus isikul tol perioodil töökoht. Seetõttu käsitles maksuhaldur seda tegevust ettevõtlusena ja sõiduautode müügist saadud tulu ettevõtlustuluna, millelt tuleb tasuda tulu- ja sotsiaalmaks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments