Talupoisist kindraliks. Kindral Jaan Kruus 130

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 12

Ei olegi vist laiemalt teada, et Läänemaal on oma kindral, kes võitles I Maailmasõjas ja Vabadussõjas. Kõige suurema töö tegi ta aga kahe sõja vahel Eesti Vabariigi sõjalise valmiduse tagamiseks.

See mees on Jaan Kruus, kes sündis 26. veebruaril 1884. aastal Kullamaa kihelkonnas Soosalu vallas Kruusiaugu talus. Tema isa oli sepp. Õppis Leevra vallakoolis ja tegi eksternina ministeeriumikooli lõpueksami.

1906. aastal võeti ta Vene Keisririigi sõjaväkke, teenis 189. Belogratski polgus. 1912-14 õppis ta Soomes põllutöökoolis, lootes jätkata põllumehe tööd. Kuid saatus oli teine.

1914 mobiliseeriti ta sõjaväkke ja läkitati Soome 3. kütipolku. Lahingutes ülesnäidatud vapruse eest ülendati ta varsti lipnikuks ja 1916. aastal leitnandiks. Ta võitles arvukates lahingutes sakslastega Ida-Preisimaal ja Poolas ning Austria-Ungari vägedega Galiitsias ning Karpaatides.

Vabadussõjs osales ta 1918 aastast algul pataljoniülemana, hiljem polguülemana. Võitles Lätis Landesvehri ja Lõuna-Eestis Punaarmee vastu. Peale sõja lõppu jätkas teenistust Kaitseväes . Peale Kindralstaabi Akadeemia lõpetamist ülendati koloneliks.

1923. aastal määrati ta Võru garnisoni ja 1924. aastal Valga sõjaväeringkonna ülemaks. Veebruaris 1936 ülendati Jaan Kruus kindralmajoriks ja määrati Tartu 2. diviisi ülemaks.

Tema suurimaks tööks sai Eesti Kaitseväe Värska Lõunalaagri loomine ja väljaehitamine.

Jaan Kruus oli aktiivne ühiskonnategelane. Oli Noorte Kotkaste maleva abivanem, Eesti Vabariigi ohvitseride keskkogu juhatuse liige ja Rotary klubi Tartu osakonna esimees.

Septembris 1940 määrati okupatsioonivõimude loodud territoriaalkorpuse 182. laskurdiviisi ülemaks. Juunis 1941 kutsuti täienduskursuste ettekäändel Moskvasse ja arreteeriti. Jaan Kruus lasti maha 15. mail 1942. aastal.

Kindral Jaan Kruus oli tähelepanuväärne veel selle poolest, et oli enim autasustatud eestlasest sõjaväelane I Maailmasõjas.
Kindral Jaan Kruus oli tähelepanuväärne veel selle poolest, et oli enim autasustatud eestlasest sõjaväelane I Maailmasõjas.
Kindral Jaan Kruus oli tähelepanuväärne veel selle poolest, et oli enim autasustatud eestlasest sõjaväelane I Maailmasõjas. Tal oli Püha Georgi medal, I,II,III, ja IV järgu Georgi rist, Püha Stanislavi ordeni I ja II järk, Püha Anna ordeni II,III ja IV järk, Püha Vladimiri orden, Prantsuse Vabariigi orden Medaille Militare, mida sõjaväeringkondades loetakse väärtuselt järgnevaks Auleegioni ordenile.

Kindral Kruus oli autasustatud ka Vabaduse Ristiga, Kotkaristi teenetemärkide II ja III klassiga, Läti Karutapja Ordeniga ja Poola Taassünni Ordeniga.

28. veebruaril toimus Kullamaa kultuurimajas kodukandist pärit kindrali Jaan Kruusi 130 sünniaastapäeva tähistamiseks ja Vabadussõja sangari mälestuseks Eesti Kaitseväe orkestri kontsert. Dirigeeris orkestri ülem kolonelleitnant Peeter Saan, kes rääkis huvitavaid seiku kindral Kruusist läbi kaasaegsete mälestuste. Muuseas on kindral Kruusile pühendatud muusikateos tema 50 sünnipäeva puhul.

Kontserdi eel esitas päevakohase kõne Kaitseliidu Lääne Maleva pealik major Arnold Juhans ja kontserdi meeleolu vääristasid paraadmundris kaitseliitlased.

Lembitu Twerdianski

Kaitseväe orkestri kindral Jaan Kruusi sünniaastapäevale pühendatud kontsert Kullamaal. Fotod: Heiki Magnus

Kaitseväe orkester (1)

Kaitseväe orkester (2)

Kaitseväe orkester (3)

Kaitseväe orkester (4)

Kaitseväe orkester (5)

Kaitseväe orkester (6)

Kaitseväe orkester (7)

Kaitseväe orkester (8)

Kaitseväe orkester (9)

Kaitseväe orkester (10)

Kaitseväe orkester (11)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
nike free run 5.0 dam rosa
10 aastat tagasi

I went over this site and I conceive you have a lot of wonderful information, saved to my bookmarks (:.
nike free run 5.0 dam rosa http://www.adecco.si/news/index.asp?id=46