Pehmed teed takistavad tuhandete tihumeetrite puidu väljavedu

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Foto: Arvo Tarmula
Palgikoorem. Foto: Andrus Karnau
Palgikoorem. Foto: Andrus Karnau

Maanteeameti kehtestatud massipiirangud takistavad Läänemaal kümnete tuhandete tihumeetrite puidu väljavedu.

Tavapärasest varem saabunud soojade ilmade tõttu kehtestas maanteeamet 25. veebruaril teede muldkehade sulamise pärast massipiirangud paljudel teedel üle kogu Eesti. Sellel on aga otsene mõju metsamajandusele. Läänemaa metsaühistu juhi Mikk Link ütles, et olukord on tõsiselt häiriv.

“Piirangud iseenesest väga erilised pole. Need on igakevadised asjad,” rääkis Link. “Kuid eriline on see, kui vara need sellel aastal kehtestati,” lisas ta.

Tema sõnul algavad tavaliselt massipiirangud märtsis ning kestavad maini. Seekord kehtestas maanteeamet need aga juba 25. veebruaril.

“Probleem on selles, et pakaselise jaanuari tõttu sai metsas kõvasti tööd tehtud,” selgitas Link. “Nüüd ei ole enam võimalik seda välja vedada.”

Kokku on tema hinnangul Läänemaa metsades transporti ootamas ligikaudu 40 000 tihumeetrit puitu.

Teoreetiliselt on küll lootust, et varakult alanud sulaperiood tähendab seda, et teed saaks varem raskeveokitele avada. Link pole selles aga nii kindel, sest piirangud kehtestas üleriigiliselt maanteeamet. “Valdadega on piirangute kooskõlastamine paindlikum,” rääkis Link. “Riik tegi kõik piirangud korraga,” nentis ta. Ta loodab, et riik siiski kaalub piirangute kaotamist, kui teede olukord peaks näiteks juba aprillis hea olema ning ei venita sellega bürokraatlikult tavapärase ajani mais.

Oma kodukoha maakonna piiranguid saad vaadata maanteeameti koduleheküljelt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments