President Ilves: Balti riigid peavad rohkem kaitsesse panustama

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

President Toomas Hendrik Ilves ja  Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras Vabariigi aastapäeva paraadil Pärnus. Foto: Eesti Kaitsevägi
President Toomas Hendrik Ilves ja Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras Vabariigi aastapäeva paraadil Pärnus. Foto: Eesti Kaitsevägi

Balti Kaitsekolledžit 15. aastapäeva puhul õnnitlenud president Toomas Hendrik Ilves kutsus Eestit, Lätit ja Leedut rohkem riigikaitsesse panustama.

„Balti riikide senine koostöö on aidanud kaasa meie kolme lõimumisele NATOga ning võimaldab meie kaitseressursse targalt kulutada,“ tunnustas Eesti riigipea.

Ta kordas iseseisvuspäeva kõnes 24. veebruaril öeldut – maailmas käib alati võimuvõitlus, võitlus väärtuste ning samuti inimõiguste ja demokraatia määratluse pärast.

„Sündmused Ukrainas näitavad, et see võitlus toimub ka Euroopa sees. See annab Eestile ja Läänemere piirkonnale selge sõnumi: me peame riigikaitse valdkonnas rohkem ära tegema. Piisavad kaitsekulutused on meie julgeoleku seisukohalt jätkuvalt väga olulised – see kehtib nii Eesti kui ka Läti ja Leedu kohta,“ rõhutas president Ilves.

„NATO on usaldusväärne vaid seni, kuni Alliansi liitlasriigid on usaldusväärsed ja vastutustundlikud. NATO tõsiseltvõetavus meie piirkonnas sõltub ühtaegu nii teiste liitlaste valmisolekust meid kaitsta kui ka Balti riikide pingutustest enda kaitsele raha kulutada. See on minu tänane põhisõnum,” ütles Eesti riigipea.

Ta õhutas Balti Kaitsekolledžit suurendama enda akadeemilist nähtavust Balti-Põhjala piirkonnas.

„Võtke piirkondlikes julgeolekuküsimustes rohkem sõna,“ julgustas president Ilves. „Teiseks, suurendage küber- ja IT-teemade osakaalu sõjaväelise hariduse õppekavas. Aprillis korraldatav küberkaitsekonverents, kus arutatakse küberkaitse õpetamist ohvitseridele ja küberkaitseõpinguid ohvitseride õppekavas, on suur samm selles suunas.“

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments