Valitsus algatas kaugkütteseaduse muutmise

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Valitsus algatas neljapäeval kaugkütteseaduse muutmise seaduse eelnõu, mille sihiks on soojusettevõtjate suunamine stabiilsemate, keskkonnasäästlikumate ja odavamate hindadega kütuste kasutamisele.

Muudatuse eesmärk on tagada kaugkütte tarbijale võimalikult soodne ja stabiilne soojusenergia hind koos kindla ning võimalikult efektiivselt korraldatud soojusvarustusega. Täna on kohalike omavalitsuste volikogudel soovitatav vastu võtta oma territooriumi soojusmajanduse arengukava. Eelnõu kohaselt muutub nimetatud arengukava koostamine kohustuslikuks alla 50 000 MWh tootmismahuga võrgupiirkonna kohta. Volikogud peavad hiljemalt 1. juuliks 2017. a võtma vastu soojusmajanduse arengukava. Arengukava koostamise toetamiseks luuakse eraldi toetusmeede.

Eelnõu kohaselt muutuvad kaugküttehinna kooskõlastamise reeglid. Täna peavad kõik soojusettevõtjad kooskõlastama kaugkütte piirhinnad konkurentsiametiga. Eelnõu kohaselt hakkab majandus- ja kommunikatsiooniminister kehtestama kaugküttepiirkonna referentshinda, mis määrab kuluefektiivse võrgupiirkonna soojusenergia hinna. Kui soojusettevõtja kooskõlastatud hinnavalem ja selle alusel kooskõlastatud soojusenergia piirhind on kaotanud kehtivuse, siis kohustatakse soojusettevõtjat müüma soojusenergiat mitte kallimalt kui referentshind. Edaspidi lubatakse ettevõtjal soojusenergiat müüa kooskõlastamata hinnaga juhul, kui soojusenergia hind on alla ministri kehtestatud referentshinna.

Lisaks tuuakse seadusesse põhimõttelisemad regulatsiooniprintsiibid nagu põhjendatuks peetud kuluartiklid, tulukuse arvestamise alused ning müügimahu arvestus piirhinna kooskõlastamisel. Seni on sellised põhimõtted olnud kajastatud konkurentsiameti metoodikas.

Eelnõu mõjutab eelkõige madala müügimahuga võrgupiirkondi, kus kasutatakse kaugkütte tootmiseks eelkõige kallist põlevkiviõli või maagaasi. Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi hinnangul on eelnõul märkimisväärne mõju kuni 70 võrgupiirkonnale, mis moodustavad müügimahu poolest 7% kogu kaugkütte turust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Janais
10 aastat tagasi

Artilces like this just make me want to visit your website even more.