Meistrivõistluste jääluurajad otsivad uut võistluspaika

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Nädalavahetusel peeti Haapsalu Eeslahel Läänemaa meistrivõistlusi DN-klassi jääpurjetamises. Foto: Urmas Lauri
Nädalavahetusel peeti Haapsalu Eeslahel Läänemaa meistrivõistlusi DN-klassi jääpurjetamises. Foto: Urmas Lauri

Hiljemalt reedel peab jääpurjetamisjuhtidel olema otsustatud, kus peetakse tänavused DN-klassi MM- ja EM-võistlused. On võimalik, et need kolitakse Haapsallu.

Märtsi esimesel nädalal Poolas toimuma pidanud MM ja EM jääpurjetamise DN-klassis tuleb pidada mõnes muus kohas, sest Poolas on jääolud järvedel kehvad, kirjutas Lääne Elu 22. veebruaril.

Luureretke meistrivõistlustele uue koha otsimiseks alustati esmspäeval.

Poola idapiiri lähedal asuvas Siemianówkas peeti mullused Euroopa meistrivõistlused ning sealse järvega käidi esimesena tutvumas. Jää paksus oli piisav, kuid jääs oli praegusid ja lahvandusi, ning seega tänavu sel Haapsalust 850 kilomeetri kaugusel oleval järvel suurvõistlusi ilmselt ei peeta.

Eile olid jääluurajad Leedus Šiauliai lähedal Rekyvosi järvel. Järv oli üleni jääs, praegusid polnud, kuid 25cm paksuse jää ülakihist oli paar sentimeetrit pude.

Eile õhtul jõudis luurerühm Pärnusse. „Praegu oleme Pärnus,“ teatas rahvusvahelise DN-klassi jääpurjeramise assotsiatsiooni Euroopa (IDNIYRA Europe) asekommodoor Attila Pataki täna keskpäeval ühenduse veebilehel. Täna tutvuti jääoludega ka Haapsalus.

„Ma arvan, et võistlused tuuakse Eestisse,“ ütles Eesti jääpurjetamisliidu sekretär Jaan Akermann Lääne Elule. Ta olevat vestelnud ka Poola jääpurjetajatega ning nemad arvanud, et sealsed jääolud on nii kehvad, et suurvõistlusi Poolas küll pidada ei saa.

„Eeldan, et võistlused peetakse Haapsalus,“ lausus Akermann. Põhjus on lihtne – siinsed jääolud on turvalisemad kui Pärnus.

„Haapsalus on meri on madalam, laht on avameretuulte eest kaitstud,“ loetles Akermann. Jääpurjetamiseks sobilikke jäävälju mõjutab Pärnus ka laevatee ning Pärnu lahes on oht, et edelatuul tõstab merevee taset ning siis on jääle pealesõidukohad vee all.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Star
9 aastat tagasi

Shiver me timbers, them’s some great infaomrtion.

Jääpurjetamise DN-klassi EM ja MM toimuvad Haapsalus | Lääne Elu
10 aastat tagasi

[…] algul käidi Poolas, Leedus ja ka Eestis eri paikades uurimas, kus on suurvõistluste jaoks parimad […]