Eestirootslased said toetust põgenemise meenutusüritusteks

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kultuuriministeerium toetab 2500 euroga eestirootslaste põgenemise 70. aastapäeva meenutusürituse korraldamist Haapsalus.

Sihtasutuse nõukogu esimehe Ülo Kalmu sõnul toimub mälestusüritus 20. septembril Rannarootsi muuseumi juures. Kalmu sõnul tahetakse mälestusüritusel ühelt poolt tänada neid, kes põgenikke sõltumata rahvusest vastu võtisd, teisalt aga püstitada mälestusmärk põgenemise meenutamiseks.

Üla Kalm ütles, et praegu on kõik veel ideetasandil, kuid mõte on Rannarootsi muuseumi juurde haljasalale püstitada maakivist paadikujutis, mille juurde paigaldatakse eesti- ja rootsikeelsed tahvlid. Mälestusmärgi kujundamisel ja maastikku sobitamisel kasutab sihtasutus Haapsalu muinsuskaitsespetsialisti Tõnis Padu ja Riguldi juurtega rootsi maastikuarhitekti Sture Koinbergi abi.

Ürituse kuupäev on valitud selle järgi, et 1944. aasta septmebr oli põgenemise kõrgaeg. „Vana sadam, kus Rannarootsi muuseum asub, on põgenemisel omamoodi sümbol,” põhjendas Kalm mälestusmärgi püstitamist just muuseumi juurde.

Kalmu sõnul katab kultuuriministeeriumist saadud 2500 euro suurune toetus osa ürituse kulusid. „Edasi peame mõtlema, kust veel toetust saada,” lisas Kalm.

Kultuuriministeerium toetas 2500 euroga ka Armeenia kultuuripäevade läbiviimist Haapsalus. Kultuuripäevade raames avatakse Promenaadil mälestusmärk Haapsalus sündinud misjonärile Hedvig Büllile.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments