Ühisgümnaasiumi lende võiks lugeda 1922. aastast

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kui eelmise aasta 21. detsembril lõppes Haapsalu gümnaasiumi juubeliaktus, siis meie telefonid olid punased ja mure suur.

Leidsime, et lendude nummerdamist tuleb jätkata sealt, kus eelmised numbrid lõppesid. See ei loe, et kooli nimi on muutunud. Kooli nime on muudetud ajaloos palju kordi.

Ka see ei loe, et vahepeal on kool hargnenud. Lõpuks on harud oma Wiedemanni tänava ajaloolises majas jälle kokku saanud.

Ajalooõpetaja Ellinor Merima abiga siin ülevaade kooli ajaloost. 1918. a novembris otsustas Lääne maakonnavalitsus avada Haapsalus kaks gümnaasiumi — poistele ja tüdrukutele. 19. detsembril 1918 alustas Anton Üksti tööd Haapsalu poeglaste gümnaasiumi direktorina.

Tema eestvedamisel ühendati järgmisel aastal poeglaste ja tütarlaste gümnaasium Haapsalu gümnaasiumiks. 1. septembril 1920 nimetati kool ümber Läänemaa 1. Eesti segagümnaasiumiks. Selle kooli 1. lend lõpetas 1922. aastal.

Gümnaasiumi õppetöö käis tol ajal neljas hoones — Kalda tänaval, Kooli tn 6, Vee tn 5, Wiedemanni tn 11 (praegune lasteraamatukogu). 15. augustist 1923 hakkas kool kandma Läänemaa ühisgümnaasiumi nime. 1927. aasta septembris alustati õppetööd Wiedemanni tänava uues ja ilusas hoones.

1928. aastast kuulus Läänemaa ühisgümnaasium riigigümnaasiumide hulka. 1937. aastal nimetati kool Haapsalu gümnaasiumiks, sest ka Lihulas avati gümnaasium.

1940–1944 töötas Haapsalu gümnaasium Ehte tänava koolimajas, sest gümnaasiumihoones asus sõjaväehaigla. 1945. aastal, taas Wiedemanni tänaval, sai kool nimeks Haapsalu I keskkool, sest avati ka venekeelne Haapsalu II keskkool, mis töötas samuti Wiedemanni majas.

Et koolihoone oli ülerahvastatud, ehitati Kuuse tänavale uus koolimaja. Sinna kolis Haapsalu I keskkool 1964. aasta veebruaris.

1964. aasta sügisel eraldati Haapsalu I keskkooli 1.–8. klassidest igast üks klassikomplekt, kellest moodustus Haapsalu 8–klassiline kool Ehte tänaval. Ajapikku kasvas 8–klassilisest koolist välja Haapsalu Wiedemanni–nimeline keskkool, hilisem Wiedemanni gümnaasium. 1993. a lõpetas selle kooli 1. lend, 2013. a juba 21. lend.

95 aasta jooksul anti gümnaasiumiharidust Haapsalus kokku seitsmes hoones. Nüüd on kaks haru ajaloolises hoones Wiedemanni tänaval jälle kokku saanud.

Selle aja jooksul on kool üle elanud mitu võimuvahetust, kooli nime on korduvalt muudetud ja kooli asukoht on muutunud. Täiesti loogiline on, et kool kannab jälle ajaloolist nime Läänemaa ühisgümnaasium. Ka lendude järjepidevus ei tohiks katkeda. Tõik, et hargnemisel tekkinud lisaharust kasvas välja samuti gümnaasium oma lõpetajate lendude numeratsiooniga, ei tohiks gümnaasiumihariduse järjepidevust lendude nummerdamisel takistada.

Meie ettepanek on, et 2014. aasta lõpetajad on Läänemaa ühisgümnaasiumi 92/22. lend, 2015. aasta lõpetajad 93/23. lend. Kuna 2016. aasta lennu lõpetajate hulgas ei ole enam endises Wiedemanni gümnaasiumis alustanud õpilasi, jätkuks lendude numeratsioon gümnaasiumihariduse järjepidevust kandva numbriga 94.

2018. aastal lõpetaks juba 96. lend ja Haapsalu tähistaks meie linna eestikeelse gümnaasiumihariduse 100. sünnipäeva. Jäägu majad ja nimed ajalukku, sisu on tähtsam.

Niisiis, ka meie 1957. a lõpetanud 35. lend pöördub teie poole, lugupeetud otsustajad Läänemaa ühisgümnaasiumis ja Haapsalu hariduselu juhid, austagem meie linna eestikeelse gümnaasiumihariduse ajalugu tema järjepidevuses ka lendude numeratsiooniga.

Kui gümnaasiumile tahetakse edaspidi nimi anda, siis sobiks selleks paremini Anton Üksti nimi, kes oli Läänemaa ühisgümnaasiumi looja ja esimene direktor üle 20 aasta alates 1918. a kuni 14. juunini 1941, mil ta Siberisse küüditati. Akadeemik Wiedemanniga seob kooli ainult tänava nimi, kus asub Wiedemanni sünnimaja ja Läänemaa ühisgümnaasium, ei rohkemat.

Haapsalu I keskkooli 35. lend, 1957. a lõpetanud, kelle mõtted on pannud kirja
Valentina Ilumäe (Serg) ja Algi Aken (Aland)

Samal teemal: Läänemaa Ühisgümnaasiumi lendude nummerdamisel peaks jätkama pooleliolevast. (Lääne Elu nr 2, 7. jaan. 2014)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Ühisgümnaasiumi lendude numeratsioonist | Lääne Elu
10 aastat tagasi

[…] teemal: “Ühisgümnaasiumi lende võiks lugeda 1922. aastast”, Lääne Elu, nr.9 23.01 […]