Andres Ammas: Volikogu avamiseks on aeg küps

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Ajakirjanik ja poliitik Andres Ammas kirjutab, et praegu on õige aeg avada Haapsalu linnavolikogu komisjonid inimestele, kes pole valituks osutunud.

Kõik uus pidada tegelikult olema unustatud vana. Nõnda ka küsimus, kas Haapsalu linnavolikogu komisjonidesse võiksid kuuluda liikmed väljastpoolt volikogu. Selle üle on vaieldud volikogu kuluaarides minu mäletamist mööda 1993. aastast. Muidugi mitte pidevalt, vaid ainult siis, kui uus valitud volikogu koosseis alustab ja oma tööd korraldama asub. Keegi võtab teema üles, jookseb peaga vastu seina, saab haiget, taltub ja… volikogu veereb 3–4 aastat rutiinselt edasi. Nüüd on ehk aeg küps.

Mõte komisjonide laiendamisest pole originaalne. Eestis on omavalitsusi, kus on niimoodi töötatud 20 aastat. Ja mitte kehvasti. Nende eeskujul ongi allakirjutanu mitu korda kolleegidele sama ettepaneku teinud ning kuulnud vastuseks ühtesid ja samu argumente: liikmeid väljastpoolt volikogu on keeruline tasustada, neid pole keegi valinud, nad ei vastuta millegi eest.

Poolt ja vastu olijad pole seejuures alati jagunenud parteilisel printsiibil. Tõsi, Reformierakond on sellele ideele alati vastu olnud.

Miks, pole ma väga täpselt aru saanud. Tehnilised probleemid (tasustamine, komisjoni sisemine töökorraldus) on ju hea tahtmise korral lahendatavad. Millegipärast ei meeldi see mõte reformierakondlastele kohe olemuslikult. Kas kardetakse, et volikogu töö tõhusus kannatab, et otsuste tegemine võib muutuda liiga emotsionaalseks?

Või hoopis, et tähtsate valitute staatus pisendub, et komisjonide koosolekul tuleb ilmsiks ühe või teise volikogu liikme tegelik pühendumus ja kompetents? Või et tõepoolest hakkab volikogu siis paremini täitma oma rolli olla linnavalitsuse kohal, mitte all?

Kui 2002. aastal linnavõim vahetus, proovis selle küsimusega rammu ka Res Publica ja Isamaaliidu koalitsioon. Jõuti isegi volikogu juhatuse seisukohavõtuni: „Komisjonidesse võib kaasata spetsialiste väljastpoolt volikogu, seejuures võiks pöörata tähelepanu valimistel kandideerinud, kuid valimata jäänud inimestele. (22.11.2002)”

Samal juhatuse koosolekul arutati ka volinike tasustamise süsteemi muutmist selliseks, mis arvestaks tegelikku istungitest ja komisjonide koosolekust osavõttu. Uut süsteemi peeti liiga keeruliseks ja lõpuks jäi kõik enam–vähem vanamoodi. Tasustamise kännu taha jäi ka väljastpoolt inimeste kaasamine. Tuleb tunnistada, et ega huvilisi–aktiviste väljaspool volikogu tookord õieti olnudki.

Nüüd oli tore Lääne Elust lugeda, et ennast registreerinud vabatahtlikud ongi suures osas need isikud, kes kandideerisid, aga seekord valituks ei osutunud. Toonitan: seekord. Just nemad on volikogu järelkasv ja tulevikulootus.

Juba otsus valimistel kandideerida viitab inimese vaprusele vastu seista kaaskodanike kadedusele ja anonüümsete kommentaatorite õelusele. Selline vaprus väärib tunnustamist ja nende inimeste poliitikahuvi (loe: maailmaparandamise soovi) taim väetamist ja poputamist.

Kui mõnda volikogu koosseisu ei valita näiteks ühtegi juristi või arsti või väikeettevõtjat, on juba otsuste kvaliteedi huvides otstarbekas spetsialiste kaasata. Ega volikokku valituks osutumine iseenesest automaatselt kellelegi kompetentsi juurde too.


Nõustun pessimistidega selles asjas, et päris isevoolu teed ei saa komisjonide moodustumine minna. Olgem ausad, end võib kirja panna ka mõni isik, keda pärsib tema vaimne seisund või kes lihtsalt üldse ei oska teistega koos töötada. Volikogu juhatus saab sellistel äärmuslikel puhkudel olla filtriks, samuti jaotada vabatahtlikud otstarbekalt komisjonide vahel.

Küll oleks tore, kui saaks varsti öelda: aega võttis, aga asja sai. Vabaühendused on kogu Eestis sõnakamaks läinud, kaasamisest on saanud poliitikute lemmiksõna. Volikogu esimees on kinnitanud, et kord antud lubadusest on võimatu taganeda. See annab lootust targaks lahenduseks. Soovin palju jõudu kõigile vabalt ja avaralt mõtlevaile volikogu liikmeile!

Andres Ammas
Andres Ammas,
Haapsalu linnavolikogu liige 1993–2013

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
vabatahtlike
10 aastat tagasi

ettepanekud saab kirja panna iga päev Kapteni kõrtsis ja tasuta

Nimi (kohustuslik)
10 aastat tagasi

Äkki paneme kolm linnapead ka pukki. 2 vabatahtlikku juurde ja maksame kõigile palka. Vabatahtlikud enamik ju IRL-ist. Milleks siis ültse valida. Mõnest spetsialistist muidugi ära ei ütleks.

trube
10 aastat tagasi

Ammas teeb ikka kõik selleks et oma kulid sinna volikokku niiti tõmbama saada. Mina traktoristina võimu võima ei trügi. Kuid näe lauluõpetaja haridusega võib riiki juhtida küll ja veel. Ei mingeid südametunnistuse piinasid ka ei tekki.

tööliste-talupoegade -intelligentsiesindajad
10 aastat tagasi

kas nende komisjonide täiendavad esindajad peaks andma mingit kaalu või suurendama demokraatiat või vähendama komisjoni liikmete koormust, nende komisjonide poolt lahendatavate probleemide/ülesannete tegelemisel
kas on tekkinud nagu mingi usaldamatuse tunne nende komisjonide töö või liikmete suhtes.
ise oleme nad valinud, järelikult peame ka neid usaldama

to tööline
10 aastat tagasi

No küll on raske sinusugusele midagi aruraadavaks teha. Teadjad kirjutavad ja kirjutavad, mis on mis, aga sina ärkad alles nüüd. Keegi ei pretendeeri volikogu otsustusprotsessi. Seadusest tulenevalt on komisjonide otsused volikogudele soovituslikud, mida täiskogu (st. volinikud, keda sa valisid) kas aktsepteerivad või mitte. Volikogu liikmetel on aga õigus esitada juhtivkomisjoni esimehele küsimusi antud päevakorrapunkti raames. Arvan, et mida paremini on komisjoni esimees endale asja selgeks teinud, seda veenvam on ka tema jutt volikogu ees.

ei
10 aastat tagasi
Reply to  to tööline

veena, tehakse ikka nii kuidas ülemus käsib

xy
10 aastat tagasi

EI PEA uskuma kui ei tea, mis tegelikult toimub (komisjonides).

Pearu
10 aastat tagasi

Toetan igati Andrese mõttekäiku ja arvan, et kaine mõistus saab seekord võidu. Mulle jääb arusaamatuks – miks kulutatakse asjatult energiat selleks, kuidas mitte teha ja otsitakse pseudoprobleeme. Hüvitis on siinjuures teisejärguline probleem. Muidugi tänase volikogu hüvitis tuleks hekseldada volikogu täiskogust osalemise ja komisjonides osalemise tasudeks. Saan aru, et tänased volikogu liikmed on lihtsalt harjunud tasu saama, aru andmata, kas selle maksumaksja raha eest ka tööd tehtud sai. Kui kogukonna liikmed hakaksid osalema ka komisjonide töös, siis see annaks kohe selge sõnumi, kelle valik ei õigusta ja keda järgmine kord on mõtetu valida. Reformarid on seetõttu võtnud ka ringkaitse. Traagelniitide taga… Loe rohkem »