Reformierakond tõrjub linnakodanikke volikogust

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Haapsalu võimuliitu tabas esimene suur erimeelsus. Reformierakondlasest linnapea Urmas Sukles (keskel) on vastu linnakodanike kaasamisele volikogu komisjonide töösse. Keskerakonna liider Jaanus Karilaid (vasakul) leiab aga, et juba antud lubadusest pole võimalik taganeda. Foto: Arvo Tarmula
Haapsalu võimuliitu tabas esimene suur erimeelsus. Reformierakondlasest linnapea Urmas Sukles (keskel) on vastu linnakodanike kaasamisele volikogu komisjonide töösse. Keskerakonna liider Jaanus Karilaid (vasakul) leiab aga, et juba antud lubadusest pole võimalik taganeda. Foto: Arvo Tarmula

Linnakodanike kaasamisest linnavolikogu alatistesse komisjonidesse ei pruugi asja saada, sest Reformierakond ei poolda seda, kuigi 15 inimest on juba oma soovi avaldanud.

Reformierakonna fraktsioon soovib, et volikogu juhatus ja volikogu tühistaksid komisjonide laiendamise otsuse. Erakonna fraktsioon saatis eelmisel kolmapäeval selle kohta volikogu juhatusele lakoonilise teate: „Reformierakonna fraktsioon palub volikogu juhatusel ja seejärel volikogul tühistada hiljutine komisjonide laiendamise otsus. Komisjonide koosseisud peavad jääma järgmiseks 4 aastaks muutmatuks!”

„Volikogu komisjonide istungid on olnud kogu aeg avalikud,” ütles Reformierakonna fraktsiooni juht volikogus Mati Seppi. „Kui keegi tahab osaleda, ei ole tehtud takistusi. Alati saab volikogu kantseleist küsida, millal komisjon toimub.”

Haapsalu volikogu juhatus arutab Reformierakonna ettepanekut neljapäeval. Kuidas juhatus otsustab, on keeruline hinnata. Reformierakond on küll suurima häälte arvuga, kuid võimupartner Keskerakond ei soovi volikogude avamise ideest loobuda.

Volikogude avamise proovikivi on aga juba homme kultuurikomisjoni istungil. Komisjoni esimees Heikki Sool kutsus istungile kõik üheksa vabatahtlikku, kes tahtsid just selle komisjoni töös osaleda.

Sool ütles, et vabatahtlikel on komisjoni istungil sõnaõigus, kuid pole hääleõigust. Soola sõnul saab vabatahtlik sõna kuni kaheks minutiks.

„Proovime komisjonide avamise ära. Volikogu arutab seda küll alles 31. jaanuaril, aga katsetame,” ütles Sool.

Avatud komisjonide teemal avaldas arvamust ka Manilas puhkav linnapea Urmas Sukles, kes kirjutas Facebookis:

„Vaatan kaugusest seda volikogusse spetsialistide kaasamist ja arvan aru saavat, mida üks end spetsialistina üles andnu on eelnevalt mõelnud, kui saatis pärast valimisi veel inimesi p…sse! /. . ./ Selliste spetsialistide näite abil on suht keeruline näha volikogu komisjoni töö kvaliteedi kasvu.”

IRLi nimekirjas kandideerinud ettevõtja Aivar Kroon saatis kohalike valimiste järel ühele Haapsalu reformierakondlasele ebatsensuurse sõnumiga SMSi. Kroon oli pettunud, sest lootis, et Reformierakond teeb uue valimisliidu IRLiga. Nüüd tahab Kroon saada rahanduskomisjoni liikmeks. Reformierakonnale on aga neid solvanud inimese kaasalöömine vastuvõetamatu.

„Kui mina tahan pimesoolt opereerida, vaevalt mind lastakse,” ütles Seppi, kas komisjoni kaasatud inimesed suudavad kaasa rääkida volikogu töös.

„Konsensus on raske tulema,” tunnistas volikogu esimees Jaanus Karilaid (Keskerakond). Ta kinnitas aga, et juba kord antud lubadusest on võimatu taganeda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
30 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mati õpilane
9 aastat tagasi

Mind on kõik need seitse kuud painanud Mati Seppi sõnad “kui ma tahaks pimesoolt lõigata, vaevalt mind lastaks”. Kurat võtaks… Tundub, et Haapsalu linna volikogu liikmed said paika läbi jumaliku ilmutuse ja kehakultuuriharidusega eluaegne treener on pädev otsustama linna majandusasju, aga TTÜ ehitusalase haridusega ja ettevõtja taustaga mees ei ole selleks sobilik? Tundes Mati Seppit, teades tema õelust ja kadedust, ei mahu mulle pähe, kuidas temaga üldse mingisugune koostöö võimalik on. Pimesoole-võrdlus näitab ilmekalt, millise eneseimetlejaga tegu on.

Raul
10 aastat tagasi

Kes tahab Suklesele n.ö ära teha ja näidata et ta ei saa hakkama. Kes lihttsalt oma NIME tegemiseks! Võtaks näiteks härra Heikki Soola. Mida on see mees peale tennise linnale head andnud!?Kõik Soola ettevõtmised on teinud ainult halba ja probleeme talle endale ja teistele! Tuhnigem vähe ajalehe arhiivides ja näete kui moraalitu inimene ta tegelikult on. Tema kolleegid spordihoonest oleksid ehk kõige pädevamad sellel teemal rääkima.

Raul
10 aastat tagasi

Iga mees jäägu oma liistude juurde! Sepi onu hea treener ja tegelegu oma asjaga. Sool samuti las tegeleb oma tennisega. Linna juhtimisest aga sellised inimesed hoiaksin kull eemale.Mis neil anda on!? Ja nõustun et vaadates seda nimekirja,ehk 3 inimest nendest võiks ehk ajudega olla.Vaataks nende inimeste sisu eelkõige! Kas ikka on nad need kes töesti tahaks aidata linna juhtimisse kaasa!? Või hoopis asi milleski hoopis muus!?

hea kaste igale ühele
10 aastat tagasi

ega siin jah mingit hellikute kogunemist ei tehta. kel ikka tohutud ekserditeadised ega see rakendamata jää:)

Kersti Lõhmus
10 aastat tagasi

See komisjonidesse kaasamise asi läks nüüd küll kehvasti. Ma ei saa küll kõikide soovi avaldanute eest rääkida, aga usun, et mitmed (nagu ka mina) uskusin tõsimeeli, et komisjonidesse kaasatakse nn sisuinimesi e neid, kes ühes või teises valdkonnas oma teadmiste ja kogemustega võiksid kaasa rääkida, kuulumata ühtegi erakonda.
Nüüd on asjal kehva maik juures ja ausalt öeldes – sellistes mängudes osaleda ei soovi (ei ründes ega kaitses)

meeldib
10 aastat tagasi
Reply to  Kersti Lõhmus

Minu meelest ei läinud siin midagi kehvasti ,pigem hästi, maskid võeti eest ja kuulsime nii mõndagi matslikku ehk nagu öeldakse hairidus ei tähenda veel haritust. Hea kogemus õppimiseks ja järelduste tegemiseks.

Täielikult
10 aastat tagasi

…abc-ga nõus. Seni,kuni kehtivad valimistulemused,on ainuke otsustaja volikogu ja linnavalitsus. Ja seda järgmiste valimisteni. Kui need üldse tulevad. Huvitav,mille eest Karilaid Tallinna Nõmme linnaosa valitsusest minema löödi ??

to täielikult
10 aastat tagasi
Reply to  Täielikult

Milles asi? Kas keegi on valimistulemusi vaidlustanud? Nii palju siiski, et otsuseid võtab vastu siiski volikogu, mitte linnavalitsus. Oli vist nii?

....
10 aastat tagasi
Reply to  to täielikult

Volikogu poolt vastu võetud õigusaktid on – otsused ja määrused, linnavalitsus annab välja – määruseid ja korraldusi. Vot nii…..

Tööõnnetus?
10 aastat tagasi

Tea, kas Sool eeldab, et need homsed oodatud 9 inimest loevad kõik täna lehte? Mitte ükski neist ei ole mingit kutset saanud. Tore oleks muidugi nüüd juhatuses sõna võtta ja öelda, et ühtegi vabatahtlikku ei olnud kohal. Järelikult huvi puudub 🙂

Juss
10 aastat tagasi

Tõesti pole halb kooslus vähemalt Haapsalu tasandil Kesk ja IRl ning miks mitte sinna ka SDE ja las siis Sukles juhib Seppi asemel volikogus REF-i fraktsiooni.

?
10 aastat tagasi

No see,et Sukles ja Kroon läbi ei saa, oli juba ammu teada! Solvumine on kah päris tavaline.

Kesk
10 aastat tagasi

uus kombinatsioon. Keskerakonnale linnapea ja volikogu esimehe koht. IRLile kaks aselinnapead ning volikogu 100 protsenti avatuks. Iva sees.

kesikule
10 aastat tagasi
Reply to  Kesk

Vaat see on hea mõte. Ja Sukles saab siis pühendatult oma Fra Marega tegeleda ning puhata aastaringselt kasvõi Lõunamaa päikese all või otsida Venemaa avarustelt siia puhkajaid.

mis asja?
10 aastat tagasi
Reply to  kesikule

ta siis hetkel seda ei teegi või?