Neeme Suur: Töökohtade loomisele kaasaaitamine peab saama omavalitsuse ülesandeks

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Riigikogu liige Neeme Suur. Foto Arvo Tarmula
Riigikogu liige Neeme Suur. Foto Arvo Tarmula

Riigikogu arutab homme sotsiaaldemokraatide eelnõu, mille eesmärk on anda omavalitsustele suuremad hoovad nii ettevõtluse arendamiseks kui ka uute töökohtade loomiseks.

Sotsiaaldemokraatide algatatud otsuse eelnõu kohustab valitsust töötama 1. märtsiks välja ettevõtluse toetamise kompleksne lahendus.

„Sügisel lükkas võimuliit tagasi meie ettepaneku, mis oleks pannud kohalikele omavalitsustele ettevõtluskeskkonna arendamise kohustuse. Toona väitsid koalitsioonisaadikud, et sotsiaaldemokraadid ei paku töökohtade probleemile terviklikku lahendust. Oleme parlamendi ees uue ettepanekuga – tervikliku lahenduse väljatöötamine ongi valitsuse ülesanne,“ ütles Neeme Suur.

„Vanaviisi enam jätkata ei saa, sest nii jooksevad maapiirkonnad rahvast päris tühjaks. Töökohtade loomisele kaasaaitamine peab saama iga omavalitsuse ülesandeks, mureks ja missiooniks. Riik peab eraldama selleks ka rahalised vahendid,“ rääkis Suur.

Suure sõnul räägib sotsiaaldemokraatide algatuse kasuks ka enamik argumente, millega regionaalminister põhjendab haldusreformi vajalikkust. „Regionaalne areng sõltub suuresti omavalitsuste võimekusest toetada kohalikku ettevõtlust,“ lisas ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ahto
10 aastat tagasi

Kohalike eelistamine on seaduse järgi korruptsioon ,vangi pannakse . Vot sellised hääd riigihanke seadused on meil

läänlane
10 aastat tagasi

olafi tähelepanek on õige – sellises ääremaastumise õhinas peaksid veel viimasedki tööd-tegemised leiva lauale tooma kohalikele ettevõtetele, et säiliks viimasedki töökohad või tekiks lausa mõnel ettevõttel võimalus arenguks, misläbi tekiks juurde ka töökohti.
Niikaua kui toidame võõraid väljaspool oma maakonda senikaua vaesumine süveneb, ettevõtlus hääbub. Siin ei ole enam turumajandusega midagi pistmist vaid tulebkui teadlikult ajada kõigil poliitikat kus eelistame kohalikke. Seljad kokku!

olaf
10 aastat tagasi

Antud temaatika on suhteliselt populistlik. Meie omavalitsused annavad pigem tööd teiste omavalitsustes olevatele ettevõtetele. Näiteks Haapsalu gümnaasiumi renoveeerimine tõi Pärnule sisse paar miljonit eesti krooni jne, jne. Viimane näide on Ridala, kes annab tööd ühele Tartu firmale. Tartu teenib selle paealt orienteeruvalt 10000 eur. Samas võiks teha koostööd Läänemaa ettevõtetega. Paraku on see ametnikele ilmselt lisaenergia kulu või puudub neil kompetents.

Maamats
10 aastat tagasi

Martna ilmselt ka peab ühinema põhja poole ja Kullamaal on vast valida kas lõunasse või põhja .Pole ka välistatud,et mõni tahab läänemaa alt ära.Lõuna läänemaal koos Lihulaga vist ei veagi 5000 elanikku välja-peavad ühe vallaga leppima.
Kogu lugu,lp rahvaasemikud ,tehke ära ja lori läbi ,ning siis nagu eelpool öeldud olgu vallas teatud asutused olemas.
Praegu on jäänud mulje,et tahetaksegi lõputult venitada asjadega,saab pikalt sõõrutada nende üle ja rahva rahasid laiaks istuda.

Maamats
10 aastat tagasi

Kiisleri kava oli midagi 60-70 omavalitsust eestimaa peale,umbes 3 korda vähem kui praegu.Siin ühines kolm valda,peaks nagu kärama.Kui nüüd Läänemaale jääb kaks maavalda-L-Nigula ja Lihula ning üks linnalaadne üksus Haapsalu,oleks nagu mõistlik või?Noarootsi,Nõva ja Ridala ise teadsid millega riskisid,nüüd peavad kuhugi ühinema.
Sellest taganemise teed enam ei tohiks olla-kaks valda ja üks linn ja neid tõesti peab kasvõi riigi rahadega ülal pidama.Muidu kuulutame maksuvabaks piirkonnaks Läänemaa ja asi ants.

Ahto
10 aastat tagasi

Mõnele eelpool sõnavõtnule tahaks küll Lennart Merilikult hüüatada ,tule taevas appi. Te loete artiklit ülipüüdlikult ,proovite leida ebakohti ja vasturääkivusi või isegi tõsimeeli leida endale vajalikku infot .Siis aga kirjutate kommentaare -“keda huvitab” ,”hakka veel blogist lugema” Olgem ikka tõsised !

Maamats
10 aastat tagasi

Kui nüüd see haldusreform ära tehakse,siis valdadele käsud kätte ja rahad ka-igas vallakeskuses olgu olla kirik ja kõrts…no ja seal akkab asi ise edenema,mehed kõrtsileti ees ärplema,naised kirikus issameiet lugema ja selle juurde plaane pidama kuidas elu edendada,no ja lähebki käima.
ps Lääne-Nigulas tehti reform juba ära,kirik seal on olemas, kõrtsi oleks sinna veel taris.Noh depudaadid ,ajage rahad välja ja akkame peale…kaua te puhute oma mõttetut kanselliiti.

Ahto
10 aastat tagasi
Reply to  Maamats

Ärge kiirustage kõrtsi tegemisega ,Kiisleril juba uus reformikava valmis ,pole L-Nigulat kauaks.

Neeme Suur
10 aastat tagasi

See mis on LEs ära toodud, on sotside pressikas. See ei ole ei pikk ega mitte ka liiga sisukas. Pikasso siin all arvab, et tegemist on keeruliste sõnadega tühja jutuga. Pressikas oli kirjas, et “„Vanaviisi enam jätkata ei saa, sest nii jooksevad maapiirkonnad rahvast päris tühjaks. Töökohtade loomisele kaasaaitamine peab saama iga omavalitsuse ülesandeks, mureks ja missiooniks. Riik peab eraldama selleks ka rahalised vahendid,“ Peaks olema piisavalt lihtne ja arusaadav. Kas tühi jutt…mina nii ei arva. Härra Veske ( ja teiste huviliste) jaoks panin oma blogisse üles oma tänase kõne ja ka lingid mõlema – meie esimese ja teise eelnõu… Loe rohkem »

kodanik
10 aastat tagasi
Reply to  Neeme Suur

ümmargune blää-blää: vanaviisi ei saa, jooksevad tühjaks, mure ja missioon – loosung loosungi otsa!!! Ettepanek otsida materjale kellegi blogist, no anna kannatust???

Neeme Suur
10 aastat tagasi
Reply to  Neeme Suur

Ikka oleme arutanud. Mis puudutub kitsasse ja laia käsitlusse – esimene eelnõu lükati tagasi sellepärast, et liiga kitsas, teine sai kriitikat et liiga lai. Esimese eelnõu puhul oli meil olemas konkreetne lahendus. Teise puhu oli meie hoiak selline, et kui meie poolt pakutu ei sobinud, siis töötage välja lahendus mis sobib. See ole nii, et ainult jagame käske… Näidete kohta – kuidas ja mida teha saaks ja kuidas seadus seda tegevust reguleerida võiks – seda saan veel kord teha. Ma kardan, et siin LE sabas läheks see liiga pikaks, eks siis ikka blogisse panen. Alustama peaks aga sellest, et ettevõtluse… Loe rohkem »

Mart
10 aastat tagasi
Reply to  Neeme Suur

äkki sa Neemekene vastad kasvõi mõnele küsimusele, kasvõi natukene. Keda see “üks oli pikk, teine paks” ikka huvitav. Tundub et sul pole mida vastata.

Neeme Suur
10 aastat tagasi
Reply to  Neeme Suur

Kõigepealt Mardikesele: küsimustele stiilis “miks sa nii loll oled” on ajalehe kommentaariumis küllalt keeruline ja ka pisut kasutu vastata.Kui on normaalne küsimus, siis on ka vastus.
Arne Veskele: Palusite tuua näiteid, mida peaks omavalitsus tegema ja kuidas peaks seadus seda küsimust reguleerima. Kirjutasin vastused oma blogisse. Ehk siiski kõlbab veel korra käia seal ja vaadata.

Pikasso
10 aastat tagasi

Keeruliste sõnadega tühja juttu ajada on oluliselt lihtsam, kui sisuga ridu kirja panna.

merle
10 aastat tagasi

Kuule Neeme. miks sa siis midagi ei liigutanud kui nupud sinu laual olid. Läänemaa Alternatiivmaamajanduse raam programm seisab juba 10 aastat. Ei liikunud see siis kui sa siin maakonnas olid ega ka praegu. Nüüd etendad siin pääste inglit. Lihtsalt jälk on seda töökohtade muinasjuttu kuulata. Saatnud siis Kalev Kotkas seda kuulutama vähemalt. Aga ei hääli tuleb püüda. Aga samas parem kui null sest teised on üldse vait.

no mida
10 aastat tagasi
Reply to  merle

sa Merle tuututad, sul pole ju üldse midagi ette näidata