Vormsi vald soovib mandriga tihedamat laevaühendust

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Lääne maavalitsus ja Kihnu Veeteed otsivad võimalusi, et uuel aastal tihendada parvlaevagraafikut Vormsi ja Rohuküla vahel.

Vormsis on elu edenenud ja parvlaeva sõiduplaan jääb vajadustele jalgu, selgitas maavalitsuse maaelu spetsialist Mati Kallemets. Saarel on uus tankla, arenema on hakanud ettevõtlus.

“Vormsi vald taotleb reiside arvu suurendamist tuleval aastal,” ütles Kallemets. Maavalitsus taotleb selleks majandusministeeriumilt lisaraha.

Maavalitsus arutas Kihnu Veeteedega ka, millised on võimalused veoautode ülevedu parandada. Vaja oleks rentida suurema kandevõimega laev. Praegune saab peale võtta nt vaid ühe metsaveoauto, ütles Kallemets.

“Riigihanke lepingu alusel opereerime siiski põhiliselt Reedaga,” oli Kihnu Veeteede turundusjuht Külli Akkermann võimsama laeva rentimise asjus ettevaatlik.

Külli Akkermann ütles, et neil on talveks üks suurem laev välja vaadatud, aga see tuleb Reedale asenduslaevaks vaid talvel, kui Reet jääb jääst läbiminekuga hätta.

Kallemetsa sõnul on Vormsi laevaühendus iga aastaga paremaks läinud. Kui 2001 tegi laev 1836 reisi, siis tänavu tuleb 2216 plaanilist reisi.

Ületuleva aasta 1. mail peaks Vormsi liinile tulema täiesti uus laev, mida praegu ehitatakse Veeteede Ameti tellimusel Riia laevatehases. Uus laev läheb maksma 9,3 miljonit eurot.

Laev mahutab kuni 200 reisijat ja 22 sõiduautot või kaks veoautot. Laev peab suutma liikuda ka läbi 45 cm paksuse silejää.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ott
10 aastat tagasi

Võtke min ka punti. Tõmban dotatsooni peale ja hakkame kloune Vormsile jooma viima. Nüüd ma ju Kapitan Ott:))

Ma pole
10 aastat tagasi

…küll kesk ööd kaine,aga ilmselt pole ka ka kained need,kes dotatsioonide (maksumaksja raha) eest püüavad üle pingutada. Praegune laevaühendus on igati hea ja mis puutub kauba(metsa) vedu,siis on sees äriühingute oma äriplaan. Aga kui õigele ametnikule maksta,siis võib imesid juhtuda…