Täismahus: Nõva vallavanemaks sai Deiw Rahumägi

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: Arvo Tarmula / arhiiv
Deiw Rahumägi lubas end lähiajal Nõvale sisse kirjutada, et valla maksutulu kasvatada. Foto: Katrin Pärnpuu
Deiw Rahumägi lubas end lähiajal Nõvale sisse kirjutada, et valla maksutulu kasvatada. Foto: Katrin Pärnpuu

Rahva jõulisele vastuseisule vaatamata umbusaldas Nõva volikogu kaks nädalat tagasi ametisse valitud vallavanemat Tõnu Raagi ja pani ametisse siseministeeriumi endise asekantsleri, harkulase Deiw Rahumägi.

30 aastat Nõval elanud Raagi umbusaldas neli reformierakondlasest volinikku, eesotsas volikogu esimees Peeter Kallas, kolm opositsionääri olid Raagi jätkamise poolt.

Umbusalduse algatas Nõva Reformierakond nädal aega tagasi. Raagile pandi süüks, et tal pole kohaliku omavalitsuse juhtimise kogemust ega oskust projekte kirjutada–juhtida.

„Põhjused on otsitud ja mittetõesed,” sõnas Raag enne umbusaldushääletust.

Ka imestas Raag, kuidas saab üldse umbusaldada vallavanemat, kes on küll ametisse valitud, aga pole veel volitusi saanud. Volitused oleks ta saanud alles pärast vallavalitsuse kinnitamist.

Enne umbusalduse avaldamist neljapäevaõhtusel volikogu istungil luges opositsiooni liige Ilme Peedoson ette Nõva valla elanike toetusavalduse Tõnu Raagile. Avaldusele kirjutas alla 141 nõvalast, mis on arvuliselt pool valimas käinutest ja kolmandik valimisõiguslikest kodanikest.

15 inimest oli tulnud ka kohapeale Raagi toetama.

Peedoson viitas meedias kajastatud skandaalidele, kuhu teine kandidaat, Deiw Rahumägi sattus 2008. aastal Harku abivallavanemana.

2008. aasta aprillis kirjutas Eesti Ekspress Harku valla tippametnikust Deiw Rahumäest, keda siserevisjon süüdistas endale kultuurirahaga ligi 300 000-kroonise ATV ostmises ja korruptiivse hõnguga planeeringu läbisurumises oma jahiseltsi jaoks.

„Kas niisugune mees ikka sobib Nõva valla elu juhtima? Kuulge, mehed ja naised, tulge mõistusele!” sõnas Peedoson.

Sellegipoolest valiti Rahumägi nelja häälega ametisse.

Uus vallavanem põhjendas soovi Nõva valda juhtida sooviga kolida Tallinnast kaugemale mere äärde. Enne Nõvat kandideeris ta samal põhjusel vallajuhiks Vormsis ja Noarootsis, aga seal ei osutunud ta valituks.

Rahumägi lubas end lähiajal Nõvale sisse kirjutada, et valla maksutulu kasvatada, ja aasta jooksul endale Nõvale kodu rajada.

Ilme Peedosoni viidatud skandaalide kohta ütles Rahumägi, et kriminaalasja tema suhtes ei algatatud, vangi pole teda pandud ja artiklid olid tellimustöö.

„Olen 30 aastat tegelenud avaliku haldusega, hariduselt olen õpetaja, praegu EBSi doktorant, doktoritöö teema on töö kogukondadega. Nõva valla olukorraga olen kursis, loodan koostööle volikogu ja vallarahvaga. Olen valmis kõik oma oskused panema Nõva valla rahva teenistusse,” ütles Rahumägi.

Opositsonäär Tiiu Kaevats küsis, mis tundega asub Rahumägi tööle, kui nii suur osa rahvast on tema vastu.

„Ega see hea tunne ole, aga loodan, et saame sellest üle,” sõnas Rahumägi.

Peeter Kallas ütles, et tal on piinlik nende kahe nädala pärast, mil Nõva sattus avalikkuse teravdatud tähelepanu alla.

„Palun vabandust. Nõva on pisike ja tähelepanu kurnav,” sõnas Kallas.

Kallas jäi oma sõnade juurde, et Raag valiti kaks nädalat tagasi vallavanemaks, sest juhtus tööõnnetus: üks volinikest hääletas kogemata valesti.

„See oli inimlik eksitus. Tegijail juhtub,” sõnas ta.

Uuele vallavanemale ametiraha kaela pannes sõnas Kallas, et ennekõike tuleb tal võita Nõva rahva usaldus.

Tõnu Raag ütles pärast istungit, et lootis vallavanemana tagada eeskätt võimurahu, sest Nõval pole tükk aega olnud juhti, kes püsinuks ametis neli aastat.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
25 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
to 2 kodanik
10 aastat tagasi

Tahad näidata, et arvutada oskad, aga õpi ka lugemine ära. Kui jutt käib volikogu koosseisust ja selle protsendist, siis veeri kokku ka see veerg.

2.kodanik
10 aastat tagasi
Reply to  to 2 kodanik

Aga kui jutt käib valijate toetusest Reformierakonnale? 🙂
Tegelikult siin võibki vaidlema jääda, sest igasuguseid argumente poolt ja vastu võib leida kuhjaga. Igatahes soovin häid pühi ja loodan, et praegune vallavanem on ametis rohkem, kui nädal, sest seda tsirkust on juba küllalt tehtud… 🙂

Ahto
10 aastat tagasi

Kujutad sa ette olukorda ,et riigikogu valib Savisaare peaministriks ja teatab nädala pärast ,et juhtus õnnetus . Nüüd tahame hoopis kedagi teist valitsust juhtima .Absurd ju !

Kindlasti
10 aastat tagasi

on hr.Rahumägi asjalik mees,kuid kindlasti pole arukas kohalikke liidreid ja rahvast solvata,nimetades kogukonna esindajat tööõnnetuseks.Ilmselt oleks hr.Raag suurepäraselt valla juhtimisega hakkama saanud,kui tal oli nii suur rahva toetus.Äraostmine mõne tuhande eoroga pole küll soliidne,aga eks elu näita,mis nõvalased asjast arvavad,kõige halvem asi on kaklus ja rahva lollitamine

Milles küsimus
10 aastat tagasi
Reply to  Kindlasti

Ma ei saa aru väitest – rahva lollitamine. Valimistel usaldas rahvas reformi ja selge on see, et reform paneb vastavalt seadusepügalatele paika täitevvõimu. Kujutate te ette seda ka riiklikul tasemel, kui riigikogu valimistel said reform ja IRL rahva mandaadi valitsuse moodustamiseks, siis mingi seltskond korjab kokku tuhanded hääled Savisaare toetuseks ja nõuab, et tollele annaks riigikogu peaministri koha. Absurd !

eks ta ole
10 aastat tagasi

vaat ei olnud nii, et rahvas usaldas reformi. nõval oli valimiste ajal 346 hääleõiguslikku elanikku, valimas käis 227 ja 107 neist valis reformi…

no ei ole
10 aastat tagasi
Reply to  eks ta ole

Valimistulemused näitavad, et volikogus said üle 50% osaluse refikad.

2.kodanik
10 aastat tagasi
Reply to  no ei ole

http://kov2013.vvk.ee/detailed_0531.html
Kui sa kunagi suureks kasvad ja kooli lähed, siis õpid sa ka protsenti arvutama… 🙂

vaata ikka
10 aastat tagasi
Reply to  eks ta ole

Volikogu valimistulemusena sai reform 57,14% häältest, Kesk 28,57% ja konservatiivid 14, 28%. Mida veel vaielda.

Imelik,
10 aastat tagasi
Reply to  vaata ikka

et inimesed ei saa ilmsetest asjadest aru. volinikogus on koalitsioonil enamus ja muu ei loe. rahvas on enamusele valitud volinikele mandaadi andnud. tõesti veider, mida siin maadelda on!?

appi
10 aastat tagasi

kas see klatsimine siin netis ära ei tüüta ? Mida see muudab ? Mis kasu on sellisest tagaselja rääkimisest ?!nagu mingid turumutid……

Toetan
10 aastat tagasi
Reply to  appi

siin käib sellel teemal kole klähvimine. nagu ei olekski tegemist tsiviliseeritud inimestega.

tegutsejatele
10 aastat tagasi

Olete ikka äpud küll. Tehke endile selgeks, mis on kohaliku elu küsimus. Emotsioon on kohaliku elu küsimus.

eks ta ole
10 aastat tagasi
Reply to  tegutsejatele

istuge vaikselt, ärge segage – seda on vallamajas ja volikogus juba mitu-mitu aastat kohalikele selgeks tehtud. äkki peaks neid tõesti veidi hirmutama….
usun, et allkirju oleks ikka palju rohkem olnud, kuid kiireks läks.

Ahhaa ,vesi ahjus
10 aastat tagasi
Reply to  tegutsejatele

No ega teil muud üle ei jäägi ,kui karjuda ,et vallavanema valimine ei ole kohaliku elu küsimus . Pange soliidselt asjad kokku ja minge. Erakorralised valimised hoiaks Nõva valda ikka valusalt kaua veel pildil

tuleb tegutseda
10 aastat tagasi

Naabervalla jurist soovitab
20. dets 2013 – 17:04

Nõva rahvas ,seadused on meil kõik olemas. Pöörduge halduskohtusse.
(2) Kohalik omavalitsus:
1) rajaneb riigi territooriumi haldusjaotusel;
2) teostub demokraatlikult moodustatud esindus- ja võimuorganite kaudu, samuti kohaliku elu küsimustes rahvaküsitluse või rahvaalgatuse teel.
Pöörake tähelepanu p 2) lause teisele poolele ja eriti sõnale SAMUTI. Samuti tähendab samamoodi ,võrdselt ,võrdväärselt . Seega rahvaalgatus ja rahvahääletus on võrdne volikogu otsusega . Kas vallavanem on seotud kohaliku elu küsimustega ? No 100 % ju. Halduskohtusse peaks saama kaebuse esitada ka tasuta . Ärge laske endid jalge alla trampida !

Siin oleks hea
10 aastat tagasi

veel juhtkirja lugeda Juhtkiri: Rahva tahe? Kaie Ilves 21. detsember 2013, 16:30 Kui Nõva volikogu reformierakondlased neljapäeval veel volitamata vallavanemale Tõnu Raagile umbusaldust avaldasid ja Deiw Rahumägi ametisse panid, palus volikogu esimees Peeter Kallas vabandust. Kallas kordas, et Raagi vallajuhiks valimine oli tööõnnetus. Et aga Raag sellest ise aru saada ei tahtnud ega ise ametist tagasi astunud, tuli avaldada umbusaldust, ja Nõva sattus avalikkuse teravdatud tähelepanu alla. Mis on Kallase sõnul kurnav. Selle tähelepanu alla sattumise pärast Kallas vabandust paluski. Kuigi eks seegi olnud rohkem Raagi süü. Ei saanud mees aru, et tegijal juhtub… Ja tuligi pahandus. Eelmist korda sattus… Loe rohkem »

need..
10 aastat tagasi

.on ta viimased võlumised ka.Asi on väga inetu pöörde võtnud.Kallasel ei õnnestu siin enam midagi välja võluda võtku oma kanakari ja rahumäe ning hakkaku kotte pakkima.Ega teda nüüd küll kuskil ei oodata aga selliste jaoks on kinnised kohad ta teab seda endast käest

Taara
10 aastat tagasi

Mitte Kallas pole naiste seeliku sabas sõrkinud vaid refi tagatuba maksis Kallase tegevuse kinni. Nõva kool sai 4000 € oma arvutiklassi uuendamiseks, mis panigi Nõva kooli õpetajate suud lukku ja Rahumäe poolt häältama. Variku Külaselts sai refi tagatoast 6000 € ja Peetri tantsima refi pilli järgi. Vaadake nii on lood. Võite Nõva vallas kasvõi peapeal seista aga 10 tuhandet välja ei võlu, aga Peeter võlus!!!!!!!