Juhtkiri: Rahva tahe?

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kui Nõva volikogu reformierakondlased neljapäeval veel volitamata vallavanemale Tõnu Raagile umbusaldust avaldasid ja Deiw Rahumägi ametisse panid, palus volikogu esimees Peeter Kallas vabandust. Kallas kordas, et Raagi vallajuhiks valimine oli tööõnnetus. Et aga Raag sellest ise aru saada ei tahtnud ega ise ametist tagasi astunud, tuli avaldada umbusaldust, ja Nõva sattus avalikkuse teravdatud tähelepanu alla. Mis on Kallase sõnul kurnav. Selle tähelepanu alla sattumise pärast Kallas vabandust paluski. Kuigi eks seegi olnud rohkem Raagi süü. Ei saanud mees aru, et tegijal juhtub… Ja tuligi pahandus.

Eelmist korda sattus Nõva avalikkuse teravdatud tähelepanu alla valdade ühinemise aegu aprillis, kui volikogu hääletas Nõva ühinemise vastu. Üks vastuhääletajaid oli Kallas. Tollal ütles Kallas, et hääletas kerge südamega, sest „Nõva arengukava näeb ette, et kui rahvas on iseseisva valla poolt, tuleb iseseisvus säilitada, ja seda rahvahääletus näitas”.

Liitumise rahvahääletusel osales 133 nõvalast, 65 oli ühinemise poolt, 68 vastu. Tollal oli 68 inimese tahe Kallasele seaduseks. Nüüd soovis Tõnu Raagi jätkamist 141 nõvalast — pool valimas käinuist ja kolmandik valimisõiguslikust rahvast. Nii et keskpärane lugu — kui rahva tahe ja Kallase tahe kokku ei lähe, siis rahva tahe ei loe. Ainult seda ei tea, kas süda oli seekord hääletades raskem ka või oli sama kerge.

11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
võõramaalane
8 aastat tagasi

Kallas tundub olevat küll kuskilt mujalt tsivilisatsioonist vist. Ta on nagu lõksu kinni jäänud rott, ei edasi ega tagasi. Punnib mis ta punnib, aga sinna lõksu ta ilmselt ka jääb. Kõige parem nali selle asja juures on see,et ise ta sinna lõksu ju ronis 😛 Saab näha, kas ta tõmbab oma kanakarja ka sinna järgi 😛
Kui Kallas meile teadaolevast tsivilisatsioonist pärit oleks, siis võiks talle isegi ju mingi nobeli anda, selline saavutus juba märgib tunnustust(paraku küll vaid negatiivset tunnustust).

koolikaaslane
8 aastat tagasi

Marjanat mäletan kooli ajast. Oli selline vaikne tagasihoidlik hall hiireke. Härra Kallas oli toona õpetaja Nõva koolis, ei saa öelda,et ta selles koolis just kõigi lemmikõpetaja oleks olnud ja varjutasid Kallast juba siis erinevad skandaalid ja pahandused. Kübarsepa ja Tautsiga kokkupuudet pole olnud, aga kuna tegemist on praeguste õpetajatega, siis hästi ei kujutaks küll ette selliseid inimesi õpetajatena. Mida sellised küll koolis üldse lastele õpetavad? Kuidas alla suruda oma arvamus ja kuidas omainimestest üle sõita? Õpetajad, kes ei julge oma suud lahti teha ja oma arvamust välja öelda. Oeh, ma loodan, et kõik õpetajad Nõva koolis sellised ei ole.

õige
8 aastat tagasi

see asi kindlasti pole, pole ammu ammu enam olnud. Peeter Kallas on juba pikalt seal Nõval domineerinud oma kanakarjaga ja tegelikult pole selle pika aja jooksul suudetud midagi teha. valminud on jah mingi Variku külaplats(mille rahastamine samuti üsna hämar).irw. küll aga on vald saanud tegelikult Kallase pukis oldud aja jooksul üsna krõbedad miljonid valla vara/maa/metsa müügist, väga tahaks teada, kuhu need miljonid küll kadusid? muud me siin ei kuule, kui ainult et raha pole..raha oli ja veel selline raha, mille eest oleks saanud Nõval nii mõndagi ära teha, paraku kadus see raha samakiirelt kui tuli. ajakirjanikud tahavad ju tuhnida ja… Loe rohkem »

see
8 aastat tagasi

pole veel läbi.Pets ronis sinna ülesse küll kergelt aga alla libisemine tuleb küll kiiremini kui ta arvata oskab.Kõik see tuleb tagurpidi enesele tagasi.KUIDAS SEE PUNT KÜLL JULGEB VEEL NÕVA VAHEL LIIKUDA HÄBITUNNET EI MITTE MINGISUGUST

njah
8 aastat tagasi

juhtkirjal on vale pealkiri. rahva tahe. rahva tahtest on asi ikka väga väga kaugel. õigem pealkiri oleks “Peeter Kallase tahe ja selle jõuline läbisurumine Nõva vallas”.

Palun
8 aastat tagasi
Reply to  njah

Palun lõpetage see ilkumine seal Nõval juba ära. Valimistel kaotajad ei oska väärikalt kaotada. Faktid on selged, P.Kallas & Co sai rahva mandaadi, mida näitab ka 4 kohta 7 liikmelises volikogus. Öeldakse ka, et peale kaotatud taplust rusikatega enam ei vehita aga teie seda ikka teete. Mõelge parem selle peale kuidas rahus edasi minna, sest aeg paneb kõik paika. Arvan, et ei ole teil seal kõik nii must midagi. Rokem sallivust üksteise vastu.

hahh
8 aastat tagasi
Reply to  Palun

ilmselgelt ei tea sa Nõval toimuvast mitte halligi. probleem ei ole üldse valimistes ega selle 4s kohas. probleem on selles,et Peeter Kallas on konkreetselt mõjutanud ühte volinikku niivõrd,et see oli nõus nädal aega hiljem oma otsust muutma. ja ütle mulle palun, kust tuleneb Kallasele selline õigus, et hääletamist viiakse läbi nii palju kordi, kuni tema tulemusega rahul on? ehk tegid kov valimistel tuhanded inimesed sellise tööõnnetuse? ennast asjadega kursishoidmine tuleks sullegi kasuks!

hahhile
8 aastat tagasi
Reply to  hahh

Kus metsas sa elad, et oled nii elukauge? Tee endale selgeks, et too volikogu liige, kellest jutt ei saanud volikokku isikumandaadiga.

ei
8 aastat tagasi
Reply to  hahhile

tasu siin hahhitada midagi. olen nõus kirjutajaga “hahh”. probleem ei ole konkreetselt kov valimistes. asi lihtsalt selles,et rahva tahe on Kallase jaoks null ehk olematu. ja tegelikult on Kallas aastaid vallarahvast üle sõitnud ja oma tahtmisi läbi surunud. ja see tööõnnetus oli nüüd nagu öeldakse viimane piisk rahva karikasse. see karikas ajab nüüd lihtsalt. valla kodanikest natuke üle 200 inimese käis hääletamas kov valimistel ja nüüd neist 141 andis ju oma allkirja esimesena valitud vallavanema kasuks. nüüd küsimus sulle, kui mittearusaajale, kelle tahe see teine vallavanem siis ikkagi on ja kes kellele mida peale surub??? võibolla tooks asjasse selgust juba… Loe rohkem »

dentel
8 aastat tagasi

häbi sulle Marjana Hiie!!!! Teha juristina selline temp. Kui jurist ei suuda õigesse kasti linnukest panna, siis sorry aga kas sellist inimest saab üldse juristiks nimetada? Ja millega see türann Peeter Kallas siis selle noore hiirekese ka ära hirmutas?

kodanik Seeneline
8 aastat tagasi

Ilmselt nii võib, aga pole ilus. Rehvorimikatel see ei loe, Ei soovi neile midagi head ega ilusat.Ilmselt on neil veel vaja õppida ja see ei pea mitte kerge
olema.