Kutsekooli terviseprojekt sai konkursil tunnustuse

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Haapsalu kutsehariduskeskuse õpilase töö saavutas Tervise Arengu Instituudi noorte terviseteemaliste projektide konkursil TEIP (Tervist Edendava Idee Projekt) teise koha.

Kutsehariduskeskuse M12 klassi õpilase Triinu Timofejevi juhitav projekt “Naerata tervislikuma elu poole” hõlmab nelja väiksemat tervisekampaaniat, millega loodetakse muuta noorte suhtumist toitumisse ja oma tervise hoidmisse. Talvel ja kevadel on projekti järgi koolis plaanis mitmed tervislikumale elule tähelepanu juhtivad tegevused, näiteks jagatakse õpilastele koolimajas puuvilju.

“Toitumine on meie koolis suureks murekohaks – noored ei hooli eriti oma tervisest,” seisab kutsehariduskeskuse 16–19aastastetele õpilastele, aga ka kooli õpetajatele suunatud projekti tutvustuses. “Paljud noored tunnistavad, et söövad väga harva puu- ja juurvilju. Pole sellist harjumust! Koolilõuna on õnneks mitmekesine ja suur osa õpilasi sööb seda. Samas need õpilased, kes elavad õpilaskodus, teevad endale seal ise õhtusöögi ja tihti koosneb see vaid makaronidest või mingist kiirest rämpstoidust (nt kiirnuudlid, saiakesed). Õpilaskodus elab meil üle 200 õpilase. Paljud koolinoored ütlevad, et hommikusööki ei söö nad üldse. Hommikusöögi asemel minnakse otse suitsetama ja siis tundi. Tulemuseks on, et pea valutab ja kõht valutab ja sellega minnakse kooli meditsiinitöötaja juurde abi otsima, aga probleem on ju ise tekitatud.
Oma tervisekampaaniaga loodame noorte suhtumist toitumisse ja oma tervise hoidmisse muuta. /…/

Tahame noorte tähelepanu tõmmata tervislikule toidule, panna neid kaasa mõtlema sellel teemal ja julgustada ise samme astuma oma tervisekäitumise muutmiseks.”

Tervise arengu instituudi tervist edendava idee projekti konkursile saabus sel aastal 82 tööd, neist 57 põhikooli ja 25 gümnaasiumi vanuserühmast. Projektides keskendusid noored enim liikumise ja sportimise võimaluste parandamisele, et leida arvuti taga istumisele alternatiive, samuti soovitakse parandada toitumisharjumusi.

Tervise arengu instituudi projektijuhi Reelika Viitamehe sõnul olid projektid hästi läbi mõeldud ja noored täis sihikindlust need ka kindlasti ellu viia.

“Eriti tugevalt olid kokku pandud põhikooli vanuserühma projektid, kus tahe ise asju teha ja muuta oli eriti tuntav,” märkis Viitamees.

Liikumist ja tervislikku toitumist propageerivate tegevuste kõrval olid noored sel aastal uute teemadena hakanud muret tundma ka energiajookide kahjuliku mõju pärast ja teadvustanud vaimse tervise probleeme. “Samuti olid paljud projektid suunatud eri põlvkondadele, et läbi õpilaste kaasata ja tõsta ka vanemate ja vanavanemate teadmisi tervislikest eluviisidest,” lisas Viitamees.

Projektide hindamisel lähtus žürii idee atraktiivsusest, huvitavast teostusviisist, jätkusuutlikkusest, sihtgrupi suurusest ja mõjust tervisekäitumise harjumuste kujundamisele. Samuti jälgiti läbimõeldud tegevuskava olemasolu ning idee uudsust.

Võitjad saavad igaüks kuni 640 eurot oma terviseprojekti elluviimiseks. Parimate projektide autoreid ootab ka seiklusmatk nende enda valikul.

Noorem vanuserühm (11–15aastased):

I koht – Paide avatud noortekeskus. Projektijuht Sten Järv.
II koht – „Noorte tervisesõnumid“, Lüllemäe põhikooli 9. klass. Projektijuht Liisa-Maria Ansi.
III koht – „Ole terve“, Miina Härma gümnaasiumi 8.a klass. Projektijuht Kirke Maria Lepik.

Vanem vanuserühm (16–19aastased):

I koht – „Pontšikujooks“, Tondi põhikool. Projektijuht Katariina Kangro.
II koht – „Naerata tervislikuma elu poole“. Haapsalu Kutsehariduskeskus, M12 klass. Projektijuht Triinu Timofejev.
III koht – „Ole terve!“, Järvakandi avatud noortekeskus / Järvakandi gümnaasium, 12. klass. Projektijuht Agnes Jevstafjev.

Võitnud projektidega saab tutvuda Terviseinfo veebilehel.

Konkursile “Tervist edendava idee projekt” ehk TEIP on oodatud kõik huvitavad ja uudsed ideed, kuidas muuta oma koolikaaslaste, vanemate või kogukonna käitumist ja hoiakuid tervislikumaks ning muuta kool või koduümbrus meeldivamaks paigaks. Idee peab olema teostatav ehk et noor või noored peavad olema võimelised selle hiljem kas ise või koos oma kaaslastega ellu viima. Tervise arengu instituut korraldab projektikonkurssi 2004. aastast.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments