Maavalitsus tunnnustas 13 kooli koostöövalmidust

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Kullamaa keskkooli direktor Meelis Välis ja kokk Heli Altmäe said maavalitsuselt tunnustuskirja ja ekspertidelt kiituse hea koolitoidu eest. Foto Helen Viispert
Kullamaa keskkooli direktor Meelis Välis ja kokk Heli Altmäe said maavalitsuselt tunnustuskirja ja ekspertidelt kiituse hea koolitoidu eest. Foto Helen Viispert

Reedel sai Lääne maavanema tunnustuskirja 13 kooli, kes lubasid kolledži tervisejuhtimise eriala tudengid, maavalitsuse spetsialistid ja kutsekooli toitlustusjuhi oma kooli sööklasse toitu maitsma ja hindama.

Kutsehariduskeskuse toitlustusjuhilt Enna Kallasveelt said  tunnustuskirja Kullamaa keskkool, Lihula gümnaasium, Noarootsi, Nõva, Risti, Martna, Virtsu, Kõmsi, Vatla, Metsküla, Palivere, Kasari ja Uuemõisa kool.

Enna Kallaste sõnul  võiksid koolikokad rohkem koostööd teha, üksteisel külas käia ja miks mitte ei võiks neil olla internetis koht, kus retsepte ja kogemusi vahetada.

Koolisööklad, mida võiks kogemuse mõttes külastada, on Kallasvee sõnul Martna, Vatla, Metsküla ja Kullamaa.

Neis koolides saavad lapsed ise toitu tõsta, söömine on koduses õhkkonnas, ei ole järjekorras seismist, rabelemist ega kiirustamist. Lauad on juba ette kaetud ja toit maitsev.

Kallasvee sõnul võiks koolis pakkuda veel mitmekesisemat toitu. Näiteks kasutatakse vähe  kaunvilju, tangu, tatart, kus–kussi.

Metsküla kooli kokk Ene Ploom ütles selle peale, et lapsed ei armasta kaunvilju, kuigi hernesuppi ta ikka vahetevahel keedab.

„Aga mulgipuder läheb meil hästi,” kiitis Ploom.

Koolitoidu uuringu algatanud Kersti Lõhmus, maavalitsuse sotsiaal– ja tervishoiuosakonna juhataja märkis üllatusega, et laste lemmiktoit on ikka seesama, mis tema kooliajal 30 aastat tagasi — hakklihakaste ja mannavaht.

Enna Kallasvee sõnul näitas koolitoidu maitsmine, et raha ei ole alati määrav. Raha oli ühepalju, aga toit võis olla ühes koolis väga maitsev ja teises mitte nii väga.

Lääne maavalitsuse eestvedamisel tehti Läänemaal esimest korda põhjalik koolitoidu uuring. Uuringut aitasid ette valmistada ja läbi viia Haapsalu kutsehariduskeskus ja Haapsalu kolledž. Uuringus osalemine oli koolidele vabatahtlik, selles osalesid umbes pooled Läänemaa koolid. Uuringu üks osa oli koolitoidu maitsmine.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
lapsevanem
10 aastat tagasi

Haapsalu põhikoolis on praegu väga head toidud.

Anne
10 aastat tagasi

Önne, kallis klassiöde:)

lauri
10 aastat tagasi

Kullamaa kooli reedesed seljankad..ohhhh… kus sai seda ikka söödud…….Super hea toit…..

bumm
10 aastat tagasi

Ikka Kallasvee, kuidas temast järsku Kallaste sai ?