Juhtkiri: Linn ei ole vald

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Lihula linn ja Lihula vald on koos elanud üle kümne aasta, aga kui lugeda tänavusi valimisprogramme, siis näib, et kogu mäng käib ikka ainult Lihula peale. Programme lugedes ei ole näha, et Lihula valda kuuluvad ka Kirbla ja Tuudi, kaks suurt kortermajadega asulat, kummaski umbes 200 elanikku. Siis tundub juba täiesti loomulik, et mitte poolt sõnagi ei ole 80 elanikuga Alakülast, 67 elanikuga Seirast, 60 elanikuga Pariverest või 50 elanikuga Matsalust.

Miks peaksid külaelanikud üldse valima minema ja mille järgi otsustama, kelle poolt hääletada? Valida on raske, sest ainuke, mis kõiki puudutab, on kool, aga selles asjas lubavad kõik nimekirjad, et muudatusi ei tule. Kas kaalub valiku üles Konservatiivsete Vabade Kodanike jõuline majandusprogramm või sotside ja Lihula Arengu lubadus tõsta toetusi ja palku?

Või peaks talitama vastupidi? Külarahvas peakski valima minema ja valima võimalikult neid, kes ei ela Lihulas. Siis on ehk lootust, et valla raha jõuab ka mujale kui Lihula imago ja väljanägemise parandamisse.

Lihula valla 2500 elanikust peaaegu pool, umbes 1100, elab siiski külas, mitte linnas. Kandidaatide päritolu järgib enam-vähem elanikkonna proportsiooni: ülekaalus on linnamehed. Kõige linnakesksem on aga Lihula Arengu nimekiri, kus on enamik kandidaate Lihula linnast. Enim on “maakaid” sotside nimekirjas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments