Mari-Liis Jakobson: Haapsalu keskerakondlase reklaam meenutab vihakõnet

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Inimesed, kes kandideerivad IRLi või Reformierakonna ridades, on Haapsalut välja suretada tahtvad rahvavaenlased ning nende poolt hääletajad vabatahtlikud kaassüüdlased Eesti rahva ees – sellise otsuse langetab oma kaaslinlaste kohta Haapsalu volikogu keskerakondlasest esimees Jaanus Karilaid valijate saadetud kirjas.

Kiri algab süüdistusega Haapsalus mitte kandideerivate Juhan Partsi ja Andrus Ansipi aadressil, kes Karilaiu sõnul “tahavad veel kaua olla valitsuse mugavustsoonis ja tegelda oma sõpruskonna rikastamisega”. “Väljaränne, hinnatõus, koolide sulgemine, õpetaja ameti devalveerumine – selle kõige eest vastutavad ainuüksi Reformierakond ja IRL,” jätkab ta. “Kohalikest valimistest sõltub, kas nende peremehetsemine riigis üldse kunagi vahetub või mitte.”

“Valitsuskliki ja nende armuleival olijate” poliitikaks nimetab Karilaid “pankade ees lipitsemist, Brüsseli ees kummardamist ja salaja roomamist Moskva ees.” Keskerakond, kes Haapsalus Reformierakonnaga koos praegu linna juhib ning koos IRLiga tegi seda enne eelmisi valimisi, pole lasknud volikogu esimehe sõnul end konkurentidel peatada ning tuleb välja 8 kavatsusega, mille segamatuks elluviimiseks vajavad nad volikogus enamust. Keskerakonna linnapeakandidaat Peeter Vikman on Karilaiu hinnangul ainus, kellele on eesmärgiks seatud ülesanded jõukohased, sest Reformierakonna kandidaadil Urmas Suklesel puuduvat selleks huvi ning IRLi kandidaadil Merle Mäesalul jõud.

Oponentide ründamist valimiskampaanias nimetab hea valimistava valvur, politoloog Mari-Liis Jakobson normaalseks ja isegi vajalikuks, sest vastaskandidaatide nõrkuste ja vigade väljatoomine aitab valijal langetada informeeritumaid otsuseid. “Praegu on süüdistused aga nii ülevoolavad, et meenutavad vihakõnet,” lisab ta, juhtides tähelepanu, et keskerakondlane süüdistab erakondi, kellega koos Haapsalus valitsusvastutust kannab.

Ka Eesti Väitlusseltsi tegevjuht Margo Loor näeb kirjas mitmeid hea valimistava rikkumisi: valijate hirmutamist ja süüdistamist oponentide poolt hääletamise korral linna väljasuremisega, grupikuuluvuse kaudu vastuseisu õhutamist, Haapsalu volikogu valimistega mitte seotud teemadega inimeste eksitamist, konkurentide isiklikku halvustamist ilma väiteid selgitamata või põhjendamata.

“Tegu on alatu võttega mitmel põhjusel,” ütles Loor. “Esiteks ei toimu rünnak avalikus ruumis, näiteks valimisdebatil, vaid sokutatakse valija koju kirjake, millest rünnatavatel ei pruugi aimugi olla ning seega pole võimalust ennast kaitsta. Teiseks on pea kõik kirjas toodud seisukohad argumenteerimata. Mida tähendab “pankade ees lipitsemine”? Millega on tõestatav “õpetaja ameti devalveerumine”? Oma programmina pakutud loetelu sisaldab mitut valija äraostmise punkti ning õige vähe strateegiliste arengusuundade mõttes. Näiteks hariduse kvaliteedi tõstmisest rääkimise asemel pakutakse 150 eurot ranitsatoetust. Kolmandaks sisaldab kirja tekst emotsionaalsusest nõretavat, tahtlikult vaenu õhutavat keelekasutust “rahvavaenulik poliitika”, “kaassüüdlased Eesti rahva ees” jne. Sellega juhitakse valimisi ja valimiskampaaniat mitte ratsionaalse arutlemise, vaid poriloopimise ja üksteise tagarääkimise suunas.”

Urmo Kübar
vabaühenduste liit EMSL

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
32 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Valija
10 aastat tagasi

Valida kedagi polegi. Üks sama jama kõigi suust, Lubatakse maju – vehklemiseks, muusikakooliks jne. Kust te sinna lapsed võtate kui pered parema palga otsinguil põhja poole suunduvad? Maksumaksja peab need majad kütma.
Töökohti on küll – lugege lehte! Pidevad odavpakkumised: Fra Mare, Soffa, Rave… Palk on miinimum, nõudmised suured ja omanikud elavad lossis, sõidavad uhkete autodega, reisivad… Aastaid pole probleemiks mitte niivõrd palk, kui ebavõrdusus omanike ja töötajate sissetulekute vahel. Vaatab autojuht telerist Saarevälja iluaeda ja teab, et sinna on maetud tema laste söögiraha… Puhas kadedus, mis siit minema ajab!

küsimus
10 aastat tagasi

Kas oskab keegi öelda, miks linnavalitsus peaks hakkama aktiivselt tegelema turu arendusega? Karilaiul on ilmselt arusaam, et Tallinna turgudel liiguvad suured rahad, mis peaksid siis tema arust ka siia kanduma. Ei ole see asi midagi nii. Haapsalu on võrreldes Tallinnaga nii väike linn, et enamus kasvatab rohelise ise, võtab ka õuna oma aiast või ostab odavalt naabri käest. Käisin Tallinnas Nõmme turula ja pidin pikali kukkuma – eesti õuna kilost küsitakse 4 eurot ja rohkemgi. Kui meil Haapsalus saad kartuli kätte 30-40 eurosendi eest kilogramm, siis Tallinnas 1.20 või rohkemgi. Kõik panevad paika rendihinnad. Miks peab linn jälle äriga tegelema… Loe rohkem »

vastus
10 aastat tagasi
Reply to  küsimus

kulla mees, valimised ju käimas, kas sa aru ei saa? Lubama peab seda, mis rahvale meeldib.

tulnukas
10 aastat tagasi
Reply to  küsimus

turg kujundab kauba hinna, aga kohaliku väiketootmise mõte on küsijal hea, võtta kõik kasutult seisvad linna kortermajade katused aiasaaduste kasvatamiseks kasutusele, esiteks aitab see linnakodanikul kasulikult vaba aega veeta, teiseks saab katused ökomeetodiga soojustada, kolmandaks loob konkurentsi eramaja omanikest aiasaaduste kasvatajatele, neljandaks loob eeldused tervislikuks toitumiseks, viiendaks aitab vähese sissetulekuga ja oma aiamaad või suvilat mitteomaval linnakodanikul ka oma toidulauda rikastada. loomulikult võiks siis linnainimesed, tuginedes välismaa kogemusele, edaspidi katsetada katustel ka looma- ja linnukasvatust.majaelanikud saaks oma saaki üksteisega vahetada või/ja ka ülejäägi realiseerida kohalikul turul. turu külastamisest saaks linnlaste meelistegevus ja koht, kus kohata sõpra, vahetada muljeid ja leida… Loe rohkem »

Tehke siis
10 aastat tagasi
Reply to  tulnukas

Kogu jutt käib selle ümber,, et vanalinnas pole õiget elu, siis võiks ju turu tekitada hoopis vanalinna.

Madis
10 aastat tagasi

meil on ikka hästi läinud küll. Üks imemees on meil riigikogus, teine volikogu esimees. Hästi paneme.

Omad
10 aastat tagasi

See on tore, et paremerakondade valijad leilis on:) see on Keskile ja isegi ka sotsidele hea märk. Midagi on ühiskonnas ehk muutumas.

....
10 aastat tagasi
Reply to  Omad

Tahaks küll, et sotsid kesikute hääled ära tõmbaksid.

Omad
10 aastat tagasi
Reply to  ....

seda ei juhtu. Sotsid näpsavad seekord hääli IRLilt. Vikman saab ka seekord IRLi hääli,sest EKPsse mittekuulumine on paljudele veel väärtus. Keski ja sotside liin oleks midagi huvitavat Haapsalu linnas.

arvan
10 aastat tagasi
Reply to  Omad

sotsid ja kesk nüüd küll 11 häät kokku ei saa. Praegu on neil 6.

Karilaiust
10 aastat tagasi

See mees on end viimase paari kuu jooksul täiega täis pasandanud. Aga ongi hea, saime teada, kellega tegu

Jätkuks
10 aastat tagasi
Reply to  Karilaiust

Leidsin täna jällegi postkastist ühe Karilaiu kiidulaulu. Kurb, aga ei midagi uut vana hala, et keskvalitsus paha jne.jne. Selle asemel, et välja öelda midagi tegusat enda aadressil, mida plaanis teha, raiskab Karilaid energia sellele kuidas mittemidagi teha, otsib põhjusi. See ettevõtluse jura tema suust hakkab juba ära tüütama. Võtku ette näiteks väikese Türi valla ja uurigu, kuidas nad ettevõtluse valla üheks prioriteediks võtnud ja mida selle jaoks teinud. Vallal on koostatud oma tööstusala teostavus-tasuvusanalüüs ja turundusplaan, loodud investeeringute kataloog ja ettevõtjate kataloog “Türi ettevõtlus” Ma lihtsalt ei saa aru, kuidas üks vallake oskab tänases seisus edasi liikuda aga Haapsalu linn… Loe rohkem »

pooletoobine
10 aastat tagasi

ma võtan varsti sõna, küll te siis veel näete

Arne Veske
10 aastat tagasi

Midagi nii haiget, kui Karilaiu lendleht, pole ma ammu lugenud. Doktor Sukles, kas Sa tõesti pole nelja aasta jooksul märganud, et Sinu paljukiidetud volikogu esimees vajab meditsiinilist abi. Selliseid mehi, kes nimetasid 70% valijatest rahvavaenlasteks, hoiti vanasti Jämejalas. Kas me tõesti ei vääri volikogu esimeheks paremat inimest kui see pooletoobine pealinna karjerist?

Mart
10 aastat tagasi
Reply to  Arne Veske

mina ei saa ka aru, miks Haapsalu rahvas omavahel kokkuleppele ei saa, oli vaja see Tallinna mees siis tassida

Mardile
10 aastat tagasi
Reply to  Mart

Ei saa ka mina aru, miks KE pidi Haapsalusse saatma oma külvivoliniku? Neid “suuri tegijaid” on siin käinud iga riigikorra ajal. Pole kuulnud, et reformikad, sotsid või IRL oleks sellist taktikat kasutanud. Arvan ,et siin on küllalt võimekaid inimesi, kes tahavad kohalikku elu edendada

mälu
10 aastat tagasi
Reply to  Mardile

RE saatis siia maavanema, kes erilist poolehoidu ei leinud ja hoiab nüüd moka mättas. Vähemalt ei nimeta ta kõik rahvavaenlasteks…

Valija
10 aastat tagasi
Reply to  mälu

RE saatis maavanema Mäesalu ja kõiki kirjas ei peetud rahvavaenlasteks, peab selle kirja ikka uuesti ette võtma.

nujah
10 aastat tagasi
Reply to  mälu

kuule missa õigupoolest öelda tahtsid?

valija
10 aastat tagasi
Reply to  Arne Veske

sööb kõrvadega seda, millist magusat võimujuurde pürgijad neile lubavad. mida viletsam vend , seda lollemaid lubadusi annab.(tasuta internet). kuu enne valimisi hakkab suurem osa neist teemeistreid, sots. töötajaid- ja tänavavalgustus tegelasi mängima.mõni lubab suure suuga terve linna ehitada. Seda, mida Haapsalus on 4 aastaga tehtud või tegemata jäetud, on kõigi volikogus esindatud erakondade teene. Nemad on seda rahakoti sisu jaganud vastavalt omavahelisele kokkuleppele.
Liivakasti retoorika (ise oled loll), tekkib aga siis, kui argumentidest puudus tuleb, või neid lihtsalt pole

Meeletu
10 aastat tagasi

areng hoolimata Reformierakonna vastutöötamisest: asutasime matusetoetuse ja remontisime leinamaja. Õnne ka viimseks veerandsajaks, Haapsalu linn!

Hosol
10 aastat tagasi

Ei mõista, miks reformarite lemmikvihjeks on Uusi-kõrvad ja miks nad Suklese-Hanschmiti kõrvu vähemoluliseks peavad. Võiks ju suu puhtaks nende “kõrvade” kohapealt rääkida.

kodanik
10 aastat tagasi

Linna juhtideks tuleb valida inimesed, kes tahavad, et elu Haapsalus läheks paremaks, mitte sellised, kelle esmärk on Riigikokku saamise nimel suvalisi lubadusi jagada (Luik, Karilaid) või siis juhtimist teeseldes niisama vegeteerida (Sukles, Rahuvarm).