Raamatukogus näeb Hiiumaast inspireeritud keraamikat

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: Kersti Brant
Foto: Kersti Brant

Haapsalu raamatukogus näitavad oma Hiiumaast inspireeritud teoseid saare harrastuskeraamikud Natalia Kuhi ja Kristi Kuurme.

“Merepõhi, uppunud laevad, Näkimadalad – kõik on neis sees,” ütles Kristi Kuurme näituse “Keraamika taeva ja mere vahel” avamisel.

Lisaks elektriahjus valminud esemeile on näitusel suvel Hiiumaal ehitatud kolme kojaga puupõletusahjus küpsenud tööd. Eestis ainulaadses hiigelsuures ahjus saavad keraamikud katsetada lendtuha- ja soolaglasuure.

Kristi Kuurme ja Natalia Kuhi kirjeldasid nädalapikkust ahju kütmise ja teoste valmimise protsessi, mille tulemus on alati ettearvamatu. “Rolli mängivad ilm, vesi, savi ja palju muud,” rääkis Kuhi. “Muudkui katsetad ja katsetad – lõputu lugu.”

Uues Tubala puupõletusahjus on paljude keraamikute osavõtul tehtud kaks põletust, millele on järgnenud ühepäevanäitus kohapeal. Kahe keraamiku suvised tööd ongi näha Haapsalus.

Oma esimese ühisnäituse avanud keraamikud kasutavad peamiselt Saksa savi, kuid katsetavad ka saare maapõuest võetud saviga. “Hiiumaa elabki savi otsas,” sõnas Kuhi, “aga seda kasutatakse vähe.”

Kuhi rääkis, et saare eri paigus on savi täiesti eri värvi – oliivroheline, lillakaspruun, helesinine või päris must –, pärast ahjust võtmist on kõik aga täiesti punane.

Mõlemad autorid on keraamikaga tegelenud kolm aastat.

“Mine sa tea, võib-olla saab harrastusest elukutse,” ütles Kristi Kuurme.

Näitus Haapsalu raamatukogu kojulaenutuses ja lugemissaalis jääb avatuks 24. oktoobrini.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments