Nädalavahetusel on linnuvaatluspäevad

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Mustlagle. Foto: Aivar Veide
Mustlagle. Foto: Aivar Veide

Laupäeval ja pühapäeval võiks igaüks minna sügisesse loodusesse ja panna kirja kõik nähtud linnuliigid. Rahvusvaheliste linnuvaatluspäevade Birdwatch 2013 ajal korraldab ornitoloogiaühing Eesti eri paigus, sh Läänemaal, ka juhendajaga linnuretki.

“Tasub välja minna – lindude läbirände kõrgaeg on just praegu,” sõnas Läänemaa linnuklubi juht Tarvo Valker. Kõige rohkem on linnuvaatluspäevadel lootust kohata Eestist läbi rändavaid arktilisi hanesid ja laglesid. Nagu mitmel varasemalgi aastal, kujunevad Valkeri sõnul suure tõenäosusega seekordki arvukaimaks liigiks valgepõsk-lagled.

Sookured rändasid massiliselt lõuna poole kümmekond päeva tagasi, rännet soosis esimene külmalaine ja soodsad põhjatuuled. Üksikuid salku sookurgi on Valkeri sõnul lootust veel kohata, kuid kümned tuhanded on juba edasi rännanud.

Birdwatchi ajal tasub kirja panna kõik linnud alates kodutuvist ja koduvarblasest. Ära saata tuleks tulemused aga vaid nende liikide kohta, kelle suhtes inimene on täiesti kindel.

“Kui mõne linnuliigi suhtes on kahtlus, siis teda pigem mitte kirja panna,” rõhutas Valker. Nii saavad ornitoloogid kõige tõesema pildi sellest, mis praegu Eestis toimub.

Seekord on oma vaatlusandmete saatmine eriti mugav – ornitoloogiaühingu leheküljel on selleks spetsiaalne ankeet.

Tunnike koduaias või juhendajaga linnuretk

Birdwatchi eesmärk ei ole linnuvaatlusvõistlus, vaid võimalikult paljude inimeste loodusesse meelitamine. Seepärast on osavõtmise võimalused väga paindlikud – kes tahab, võib mõlemal päeval mööda Eestit ringi sõita, kes tahab, võib vaadelda linde tunnikese oma koduaias.

Abilehe väljas vaatluste märkimiseks leiab siit.

Eesti ornitoloogiaühing pakub pea kümnes paigas Eestis võimalust osaleda ka juhendajaga linnuretkedel. Läänemaal saavad linnuhuvilised liituda Marko Valkeri juhendatava retkega Puises, selleks tuleb koguneda laupäeva hommikul kell 8 Puise nina bussipeatuse juurde parklasse. Pärnumaal ootavad linnuhuvilisi juhendajad kolmes kohas; kõiki juhendajatega retkede paiku näeb siin.

Vaatluspäevade esmased tulemused võetakse kokku juba pühapäeval, 6. oktoobril. Seetõttu palub ornitoloogiaühing võimalusel oma vaatlused edastada pühapäeval hiljemalt kell 15. Seda on kõige mugavam teha online-ankeediga, aga võib saata ka e-postiga aadressil riho.kinks@eoy.ee. Kes ei saa osaleda andmete kiirkogumises, võiks oma vaatlused edastada hiljemalt 11. oktoobriks – ikka kas online-ankeedis, e-postiga või tavapostiga Veski 4, 51005 Tartu.

20. korda korraldatava Birdwatchi ajal vaatlevad kümned tuhanded osavõtjad linde pea 30 Euroopa ja mõnes Aasia riigis. Tulemustest tehakse Eesti ja rahvusvahelised kokkuvõtted.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
5 dollars
10 aastat tagasi

Thank you ever so for you blog post.Much thanks again. Will read on…