Kutsekooli poiss sai pronksi puudega ujujate EMil

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Downi sündroomiga ujujate tiitlivõistlustelt Eestile esimese medali toonud Eric Tött õpib Haapsalu kutsehariduskeskuses. Foto: Katrin Pärnpuu / arhiiv
Downi sündroomiga ujujate tiitlivõistlustelt Eestile esimese medali toonud Eric Töti tulemuse taga on treeneri tubli töö, pere toetus ja poisi tahe. Foto: Katrin Pärnpuu

Haapsalu kutsehariduskeskuse õpilane Eric Tött võitis pronksmedali Downi sündroomiga ujujate Euroopa meistrivõistlustel 50 meetri vabaltujumises. See on esimene Downi sündroomiga ujujate tiitlivõistluste medal Eesti sportlasele.

Möödunud nädalal Portugalis Esterrejas peetud 13 riigi ja ligi 100 sportlasega võistlustel püstitas 20aastane tallinlane Eric Tött ka uue isikliku rekordi 33,94 sek.

Kuus aastat tagasi Õnne Pollisinski käe all süstemaatiliselt treenima hakanud sportlase ema Ere Tött ütles, et nõnda head tulemust ta ei oodanudki. „Nii suuri üllatusi pole varem olnud,” sõnas ta.

Varasemail Euroopa ja maailmameistrivõistlustel on Eric esinenud keskpäraselt, kuid kogu aeg tulemusi parandades.

Ema sõnul ujus poeg EMi hommikustel eelujumistel keskpäraselt. Siis helistas õhtul, et „ema, ma lähen medalit tooma. Ütlesin: sul on tiibu vaja — sa pead ikka mitu sekundit kiiremini ujuma! Tema ütles, et hea küll,” rääkis ta.

Finaalis ujuti ka uus Euroopa rekord.

„Tunne tuli äkitselt,” ütles Eric Tött ise oma kindluse kohta tuua medal koju. Ta tunnistas, et lootis isegi natuke paremat tulemust, „aga kolmas koht on ka lahe, käisin ikka esimest korda poodiumil”.

Novembris peetavail Põhjamaade meistrivõistlustel Rootsis on Ericu eesmärk samuti kõrgele tõusta. „Tahaks veel medaleid tuua,” ütles ta.

Ema sõnul ongi Ericul hoiak, et ta peab kõike hästi tegema. „Kui ta läheb kooli, siis läheb viisi saama, kui läheb võistlustele, siis võitma,” kirjeldas ta.

Teist aastat Haapsalu kutsehariduskeskuses kodumajandust õppiv Tött harjutas möödunud aastal Haapsalu veekeskuses iseseisvalt, nädalalõppudel endiselt Tallinnas oma treeneri juures.

Pärast Portugalist naasmist käis Eric emaga Haapsalus uurimas, kas teda võiks siingi keegi treenida. „Loodame, et saame juhendaja,” ütles ema.

Treener Õnne Pollisinski sõnul võtab Downi sündroomiga ujujail õppimine palju kauem aega kui teistel ja neile tuleb kõik liigutused ette näidata. „Mul on video, kus on kõik ujumisviisid peal, sealt nad algul matkivad,” selgitas Pollisinski. EMiks valmistas treener Tötti ette terve suve.

Haapsalu veekeskuse tingimusi hindab Eric paremaks kui Tallinna Nõmme ja Õismäe ujula omi, kus ta jätkab nädalalõppudel Õnne Pollisinski käe all treenimist.

Haapsalu kutsehariduskeskuses õppimine on ema sõnul Tallinnas elavale pojale võimalus, mida tuli ära kasutada, arvestades väheseid õppimisvõimalusi sellistele lastele.

Ericule koolis meeldib. „Peaaegu teine kodu,” ütles Eric, kes on rühma kõige parem õpilane. „Talle meeldib see iseseisvus,” ütles ema.

Enne uude kohta minekut tuleb Ericuga marsruudid läbi käia ja sõita, edasi saab ta juba ise hakkama. „Ta on toimekas ja kui hätta jääb, siis küsib abi ka,” ütles ema.

Eric Tött pälvis 2010. aastal SA Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu abikaasa allfondi noore sportlase preemia. „Nüüd on ta seda preemiat õigustanud,” sõnas Ere Tött.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Tubli
10 aastat tagasi

ja edu edaspidiseks.