Riigikogu lükkas tagasi kiirlaenude intresse piirava seaduseelnõu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Riigikogu lükkas õiguskomisjoni ettepanekul esimesel lugemisel eile tagasi sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni algatatud võlaõigusseaduse ja tsiviilseadustiku üldosa seaduse muutmise seaduse eelnõu. Poolt hääletas 46, vastu 30 riigikogu liiget.

Eelnõuga soovis sotsiaaldemokraatlik erakond, et sätestataks piir tarbijakrediidilepingute krediidikulukuse protsendilisele määrale. Piiriks oleks Eesti Panga kodulehel perioodiliselt avaldatav kolmekordne keskmine krediidiasutuste poolt eraisikutele antud tarbimislaenude kulukuse määr.

Lisaks taheti eelnõuga keelata laenusummade väljastamine sularahas.

Õiguskomisjoni liikme, eelnõu autori Neeme Suure sõnul aitaksid eelnõus olevad piirangud kaitsta inimesi ebaeetilise äri eest.

Õiguskomisjoni liige Valdo Randpere ütles riigikogus, et õiguskomisjon leidis eelnõust mõned puudused. Esiteks sularahas laenude väljastamise keelamine. “Tegelikult mingit viidet ei ole õigussüsteemis sellele, et sularaha oleks kuidagi halb või sularahaarveldus oleks halb, nii nagu ta järsku selle seaduseelnõu kohaselt muutuks. Teiseks on see ebaselgelt reguleeritud või ettepanek on seda ebaselgelt reguleerida selles mõttes, et mis siis saab, kui siiski sularahas seda laenu antakse. Kas siis muutub kogu leping tühiseks, tuleb tagastada saadud summa või mis siis juhtub,” rääkis Randpere.

Teisalt lükkas Randpere ümber väite, et krediidikulukuse piirmäärad oleksid soovituslikud. “See ei ole tõsi, see on eelduslik ja juhul kui selle vastu eksitakse, siis õiguspraktika, ka peale seda muudatust, mis me kevadel tegime, päris kindlasti teeb selle otsuse selle kasuks, kes on mis iganes olude sunnil või oma rumalusest võtnud laenu liiga kõrge intressimääraga,” selgitas Randpere.

Kõike seda arvesse võttes ütles Randpere, et kevadine seadusemuudatus toimib ja edasiste muudatustega ei peaks rapsima.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
lüpsja- karjatalitaja
10 aastat tagasi

lüpsame rahvast mönuga ja oleme uhked

pikker
10 aastat tagasi

Kauboi kapitalism ruulib täiega!