Haapsalu – mis tehtud, mis tegemata?!

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: Arvo Tarmula

* Neli aastat tagasi masuajal antud suured lubadused on linnavalitsusele üle jõu käinud

Reformi– ja Keskerakonna nelja aasta taguses koalitsioonileppes on 58 lubadust.

Nende täitmist ei ole kuigi lihtne kontrollida. Kas Haapsalu on nüüd stiilne, arenev, euroopalik kultuuri–, spordi– ja kuurortlinn, nagu nelja aasta eest lubati?

Suureliste lubaduste kõrval on siiski ka lubadusi, mille täitmine on näha ja tunda. Selliste lubaduste skooriks sain 11 täidetud, 13 täitmata lubadust.

Täitmata lubadused

Tallinna ja Tamme tänava ristmikul pole midagi muutunud. Lossiplatsi ei ole korrastatud esindusväljaku vääriliseks. Haapsalu mereväravat ei ole korrastatud, või mida selle all üldse mõeldi?

Liikumisest „Kortermajad korda!” ei ole kuulda olnud.

Pikaajaline teehoiukava? Aselinnapea Peeter Vikmani sõnul on kava olemas, aga palja paberiga ei tee midagi, kui raha ei ole. Kava nägi ette, et kui igal aastal panna teeremonti miljon eurot, saavad tänavad 20 aastaga korda. Tänavu saavad linnateed 11 000 eurot.

„Praeguse tulubaasi juures ei ole teehoiukavast midagi rääkida,” ütles Vikman.

Haapsalu turu väljanägemist ei ole värskendatud. Raudteejaamas ei ole kohvikut. Volikogus ei ole sotsiaalküsimuste komisjoni. Väikese viigi ümber ei ole valgustatud terviseringi.

Ei ole kuulda olnud linnavalitsuse edusammudest tuua linna rohkem üritusi. Pärast oodatust väiksemat publikuhuvi Megadethi kontserdi vastu ei ole siia tulnud maailmatasemel artiste, mille toomiseks lubas linnavõim tingimused luua. Mis need tingimused peaksid üldse olema?

Mereteemalist festivali ka ei ole. Lubadusest taastada Alveri–aegse kuurordi skulptuurid ei meenu peale plastmassist jääkaru muud midagi.

Midagi on ikka tehtud

Kuursaal on remonditud ja rentnik leitud. Linna kalmistud on valgustatud, hauad kaardistatud. Küllap on ka kalmistuid korrastatud, aga kui hästi, eks selleks ole igaühel oma mõõt. Pool punkti.

Supelrandadesse on rajatud lastele mängunurki ja värskendatud atraktsioone. Leinatuba sai just äsja valmis. Paralepas on uus rulapark.

Paralepa puhkealal on üht–teist tehtud, aga kas see on just nüüdisaegne tervisepark, nagu lubati? Pool punkti.

„Võtame koolide toitlustamise kontrolli alla.” Tehtud.

Riigilt on taotletud ja juba on saadudki riigimaad linna omandusse. Viimati näiteks Bürgermeistri holmil puulaevasadama tarvis. Valgevälja mets on juba mahagi raiutud.

Mõninga mööndusega võib täidetuks lugeda lubaduse kindlustada kõigile Haapsalu lastele lasteaiakoht.

Veel kahe lubadusega on asi selge. Pensionärid saavad linnaliinibussis tasuta sõita ja kalmistuliini ei ole ka suletud. Tehtud!–templi võib panna ka lubadusele toetada eakate tegevust. Seda on linn toetanud iga valitsuse ajal.

Linnakoolid ei innusta

Koolide arengu lepinguosa on elu ise ümber kirjutanud.

Koalitsioonilepe andis ettevaatliku lubaduse alustada Wiedemanni kooli remonti. Nüüd on see riigil tehtud ja linnajuhid soojendavad oma palet selle taustal. Natuke on see soojendamine isegi õigustatud, sest otsus anda tasuta käest ära ilus maja nõudis julgust. Eks nad saanud linnarahvalt sugedagi, aga nüüd paistavad kõik üsna rahul olevat.

Ebamäärane on lubadus toetada linnakoolide arendamist. Kuidas ja millega? Milleks seda lubadust oli üldse vaja, kui linn peab koolide (ka lasteaedade) eest niigi seisma.

Kool ja lasteaed on linna vähe inspireerinud, midagi uut ja huvitavat välja ei pakuta. Kaks konkreetsemat punkti ongi ainult: koolitoitlustamise kontrolli alla võtmine ja lasteaiakohtadega kindlustamine.

Lubaduse otsida võimalusi Vikerkaare lasteaia remontimiseks võib lugeda täidetuks, kuigi asi liigub vaevaliselt.

Toetame, aga kuidas?

Lubadusi, mis algavad sõnaga „Toetame” on leppes 11. Ent kuidas hinnata, kas on toetatud ja kui on, siis kas piisavalt?

Lubadusega toetada Läänemaa haigla juurde hooldusõenduskeskuse rajamist on asi selge. Linn ostis De la Gardie lossi 2009. aastal tagasi ja nüüd on see euroraha ning haigla laenu abiga korda tehtud.

Lubatud on toetada neid, kes taastavad Haapsalu kui merelinna maine. Lubatud on ehitada üldkasutatav slipp. Ei ole kuulda olnud, et linn tõttas appi, kui purjespordikool oli treeneri lahkumise järel sulgemisohus.

Toetame ettevõtluspiirkondade arendamist taristu ehitamisega. Ilus lubadus, aga täitmata. Ka loomekeskuse rajamist ei ole küllalt toetatud, sest keskust ikka ei ole.

Edasi läheb asi segasemaks. Kuidas kontrollida lubadust „toetame kodanikuühenduste, MTÜde, seltside jms kaasamist linnaelu korraldamisse”?

Lubaduse kohta toetada linnaeelarvest noorte omaalgatuslikke projekte ja aidata noortel ületada bürokraatlikke takistusi ütles linna finantsjuht Martin Schwindt, et linn katab noortevolikogu kulu ja on noori ka muul moel toetanud.

Teeme, toome, loome

Selliselt algavaid lubadusi on kümmekond, aga kui hakata lugema, mis tehtud ja mis tegemata, jookseb asi ummikusse. Lubadused on kas ebamäärased või ei saa nende täitmist hinnata. Mõnikord ei ole see linnavõimu asigi.

Üks kõige suurelisem lubadus on teha Haapsalust aasta ringi toimiv stiilne kuurort–, kultuuri– ja spordilinn, kaasates tuntud kultuuriinimesi.

Kui Tallinn sellise eesmärgi võtaks ja täidaks, päästaks Ülemiste Vanake järveveed küll valla, sest mis seal enam.

Niisama suureline on lubadus luua tingimused turismimajanduse aastaringseks toimimiseks? Mis tingimused need on, tahaks küsida.

Mõned „teeme, toome, loome”–lubadused polegi linna võimuses täita. Näiteks: toome linnusesse rohkem üritusi ja tegevusi, loome soodsad tingimused, et Haapsallu tuua maailmatasemel artiste. Mis need tingimused on?

Kuidas kontrollida lubadust „seisame selle eest, et Haapsallu tuleks maksimaalselt euroinvesteeringuid?” Võtan appi linnapea tsitaadi.

„Praegu on projektide asi üsna külmunud, oleme osalised vaid tänavavalgustuse suurprojektis, Vikerkaare lasteaia remondis ning aurulaeva ehitamises,” ütles Urmas Sukles eelmise aasta lõpus Lääne Elus aastakokkuvõtet tehes. „Mingit uut käegakatsutavat projekti ei ole aga lähiajal näha tulemas.”

Naljakaid lubadusi

Naljakalt mõjub lubadus, et „Me ei erasta ASi Haapsalu Veevärk”. Või mida arvata lubadusest tugevdada kontrolli Linnamajanduse ASi ja Veevärgi üle?

Kuidas võiks välja näha lubaduse „Aitame loomerahval avastada Haapsalut” täitmine?

Kuidas on lood lubadusega „Kindlustame Haapsalu linnas kompetentse järelevalve ehitustel ja tänavate remontimisel”? Küllap on see kirja saanud Karja tänava munakivisillutise saagast. Toona oli mannetu ehitusjärelevalve pärast palju segadust.

Naljarubriiki läheb ka lubadus „Jätkame kõnniteede taastamist”.

Lubatule pealekauba

Veekeskuse väljaostmine, Valgevälja metsa linna omandusse saamine ja metsamüük, teenindusmaja müük Linnamajanduse ASile, hosteli ehitus spordibaasidele — neist ei ole koalitsioonileppes sõnagi.

Kui nelja aasta eest lubati jätkata seniste toetuste maksmist, siis nüüd makstakse veel ka matuse– ja sünnitoetust.

Ilu on vaataja silmades

Koalitsioonileppe ligi 60 lubadusest umbes kolmandikku saab linnakodanik ise hinnata, kas on täidetud või ei.

Umbes pooled neist on täidetud. Paha lugu? Või on läinud linnal isegi hästi, kui arvestada majanduse madalseisu?

Kuidas hinnata selliste lubaduste täitmist nagu „Otsime võimalusi”, „Tugevdame kontrolli” või „Seisame selle eest”?

Vähem võiks olla deklaratiivseid lubadusi, meeldida tahtmise kummardusi siia– ja sinnapoole. Et oleks linnuke kuskil kirjas ja tekitaks inimestel, keda see valdkond puudutab, lootuse, et küll asi nüüd arenema hakkab.

Ei hakka, kui plaani pole!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
30 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Heikki
10 aastat tagasi

Kahju, et osad siin ilkujad on isikud, kes pole kunagi midagi Haapsalu heaks teinud ega tee ka tulevikus. Siit Teile väike nõuanne ja soovitus – lugege palun läbi alljärgnev Hispaania kirjaniku Carlos Ruiz Zafoni mõttetera ja vaadake peeglisse ja mida näete. Tõenäoliselt iseennast. “Kadedus on keskpäraste inimeste usk. See lohutab neid, see on vastuseks neid sisimas närivale rahulolematusele, ja lõpuks mädandab see nende hinge, lastes neil õigustada oma tühisust ja ahnust, kuni nad hakkavad uskuma, et tegemist on hoopis voorustega ja taevaväravad on lahti vaid nendesugustele õnnetutele, kes käivad läbi elu, jätmata endast muid jälgi peale näruste katsete alandada, kõrvale… Loe rohkem »

Gen.
10 aastat tagasi

Aga siiski- Haapsalus on hea. Ja kui otse vaadata,mida keegi poliitikutest (olenemata erakonnast) linna arenguks teinud on,siis linnapea Sukles teinud kindlasti palju rohkem kui enamik teisi poliitikuid. Tänu tema Fra Marele (ning ka Lainele) saavad tööd otse ja kaudselt sajad inimesed ning käivad turistid,kes kasutavad linnas teenindusettevõteid ja kauplusi.

kodanik
10 aastat tagasi
Reply to  Gen.

FraMare ning ka Laine on sul igati head näited, eriti kui meenutada, mis rahade eest FraMare on ehitatud.

valija
10 aastat tagasi
Reply to  Gen.

Haapsalus on hea, Suklesel on hea 😀 Kas ´aga ka kõigil teistel kodanikel on hea, see ilmselt teda ei huvitagi 🙂

...
10 aastat tagasi
Reply to  Gen.

Analüütikud on välja öelnud, et kui omanikud vähendaksid oma tulusi 10% võrra, on võimalik töötajate palkasid tõsta 2 kordseks. Ehk on sellel tõepõhi all?

kehvik
10 aastat tagasi

Mina annan oma hääle poliitikule, kelle initsiatiivil avataks linnas iseteenindav pesumaja. Nii nagu paljudes teistes linnades. Broneerin aja, maksan ja kasutan pesumasinat. Usun, et pole ainuke huviline. Paneelikates elajad seda muret ei mõista, aga mitte iga majaomanik pole suuteline veevärgiga liitumist kinni maksma. Mina nende seas.

soolane
10 aastat tagasi

Sulle, Heikki, pole muidugi rohkem vaja kui mõned pinksiturniirid aastas.

soolasele
10 aastat tagasi
Reply to  soolane

ja sina suslik tahad ikka rohkem ja rohkem ja mõtled kindlasti rahvale:)

Valija
10 aastat tagasi

selline viimane positiivne komm teeb kõigil tuju heaks!

Heikki
10 aastat tagasi

Üks kõige suurelisem lubadus on teha Haapsalust aasta ringi toimiv stiilne kuurort–, kultuuri– ja spordilinn, kaasates tuntud kultuuriinimesi. No tegelikult asi ju toimib. Tutvuge Haapsalu linna kultuuri ja ka põhjaliku spordi kalenderplaaniga ja mide näete? Pole pea-aegu ühtegi nädalavahetust, mil ei toimuks üleriigilist kultuuri- või spordiüritust. Juba rahvusvahelisi ja üleriigilisi lauatennisevõistlusi on meil 14.

Heikkile
10 aastat tagasi
Reply to  Heikki

Sulle muidugi tundub, aga saan ka sinust aru, sest ega sa passi pole aastaid juba vaadanud ja sealt see rahulolu. Vaata passi ja siis peeglisse, mida näed?

eiviitsi
10 aastat tagasi

…. lugeda neid komme.

Valija
10 aastat tagasi

Asi lihtsamast lihtsam. Tegemist ju kohaliku hankega. Mina loen valimisprogrammid kõik läbi. Selle järgi hakkab selginema ka minu eelistus. Kui programm on koostatud ulme vormis a`la rahvast see niikuinii ei huvita, siis kohe kõrvale. Kui aga programm on tegus ja arvestab ka mind ning on lootust, et seeläbi linn ka areneb edasi, siis panen selle kaalukausile. Järgmisena vaatan, kes on need inimesed, kes lubadusi jagavad, on nad ka tegijad ja kompetentsed või lihtslt poliitjutupaunikud-hüpiknukud. Ja selle pealt teen ka valiku. Hanke perioodi lõpul tahan ka töö tulemusi näha – mis ikka tehtud, palju bluffitud jne. Ajalehe arikli järgi saan öelda,… Loe rohkem »

Valija ka
10 aastat tagasi
Reply to  Valija

mina ja enamus, mina ja riik, mina ja mina 🙂 mina ja mina:)

kodanik
10 aastat tagasi

see, et koalitsioonilepetes hakatakse näpuga järge vedama, enne valimisi- on ju mõistetav. Lugesin minagi ja peab ütlema, et tõepoolest päris palju asju on tehtud ja mitmeid asju ka tegemata. Samas pole vist ühtegi KOVi, kes saaks öelda, et kõik plaanitu on tehtud või et vahepealsed aastad muudatusi ei toonud. Niiet väga palju selline analüüs ilmselt inimeste valikuid ei muuda.

kodanik 2
10 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Selles see häda ongi, et rahval on haugi mälu. Aastast aastasse valitakse samu tegelasi, tundmata huvi, mida see vahepeal korda on saatnud. Uued tulijad kas üritavad midagi uut välja mõelda või siis vihjavad tegemata töödele, vanad olijad lubavad teha neidsamu asju, mis eelmisest korrast tegemata või siis lihtsalt hämavad. Tõepoolest, nagu keegi siin ütles, varsti on akende pesemine ka juba saavutus.

naljamees
10 aastat tagasi

Suklest ei koti üldse, mis siin linnas toimub. Paar-kolm asja enne igat valimist ju ikka leiab, mille üle kiidelda. Mõtleks, tegime leinamaja korda ja riisusime surnuaias muru. Varsti kiideldakse sellega, et linnavalistuse aknad sai puhtaks pestud. Linnal puudub igasugune võimekus projektide kirjutamiseks ja eurost raha küsimiseks, sellega ei viitsita ega osata tegelda. Aga milleks, niisama vegeteerida on ju mugavam.

Vello
10 aastat tagasi
Reply to  naljamees

Euroraha on ajutine lahendus samuti nagu raudne tee Tallinnasse.Ma ARVAN et olulisem inimesi kuidagi Lääne maakonnas kinni hoida,et nad mujale ei läheks.See kogu maakonna ja Haapsalu probleem millega vist peaks maavanem tegelema kui tal Lõuna Eestist aega üle jääb.

naljamees
10 aastat tagasi
Reply to  Vello

Sul nii head mõtted, hakka ise linnapeaks või siis lausa maavanemaks. Raudteed ei tee, euroraha eest ei ehita, teid ei paranda aga muudkui hoiame rahvast Läänemaal kinni. Vähemalt tara võiks ju ehitada, kuidas me neid muidu hoiame.