1

Ain Kallis: Suvi kestab

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Sügis läheneb vääramatult – seda näitab nii loodus, kus puude võrasse lisandub tasapisi värvikirevust, kui ka televisioon, kus saated on juba muutunud sisukamaks ning diktorite riietus tagasihoidlikumaks. Ilm seevastu on veel üpris „noorte naiste suvine“.

Suve nukker lõpp ongi käes? Nii küsisid paljud kaasmaalased, kui paar päeva tagasi keeras ilm jahedamaks. Ühe telekanali uudisteankur avaldas lootust, et ehk jätkub ilus vananaistesuvi ka järgmisel nädalal.

Muide, toda vanemate daamide aastaaega tasub meenutada vast alles septembril lõpul või oktoobris, kui vahepeal on olnud jahe periood öökülmadega ning taas saabunud kuivem ja suviselt soojem, päikeselisem aeg. Mitte varem.

Praegu kestab aga edasi tavalisest, õigemini klimaatilisest keskmisest soojem ning kuivem suvi.

Milline on see siis olnud? Puhkajate rõõmuks on sooja jätkunud nii õhku kui ka vette. Too klimaatiline suvi, aeg, mil keskmine õhutemperatuur ületab pidevalt +13 °C, saabus Lõuna-Eestisse juba mai algul. Sügise moodi ilma on juhtunud siiapoole vaid mõneks päevaks ja mõnda kanti. Võrdluseks: 2007. aastal algas tõeline suvi alles 4. augustil.

Lõikuskuu paistab silma ka ilmakontrastide poolest. Kui väga vihmasel 2003. aastal sadas Eesti keskmisena maha 131 mm vihma (Jõhvis 267 mm ehk 3,6 korda enam keskmisest kogusest!), siis aasta varem oli see näitaja vaid 17 mm. Valgas ja Võrus ei sadanud siis tilkagi.

Kuna Eesti on territoriaalselt väike, kuid kliima poolest suurriik, on meie piirkondlikud erinevused päris tuntavad: augusti esimese kümne päevaga sai Tallinn 50 mm vihma, Jõgeva, Kihnu ja Viljandi aga jäid üpris kuivaks. Kui Põhja-Eestis möllasid kõvad piksetormid (Tõravere äikesedetektor luges 9. kuupäeval 610 lööki!), siis lõuna pool pole sel suvel korralikku välgutamist veel nähtudki.

Tänavusel suvel sooja puudumise üle ei saa nuriseda. Nagu öeldud: Eesti keskmine õhutemperatuur ületas mais pikaajalist keskmist ehk normi 3 kraadi, juunis ja juulis vastavalt 2,8 ja 1,0 kraadiga. Eriti soe oli lõikuskuu algus, kui mõnel pool (Valgas ja Narvas) oli normist palavam isegi 3,5 kraadi võrra. Kui mai-juuli maksimumtemperatuurid jäid veidi 31 kraadist alla, siis tänavuse suve tipuks jääb ilmselt 32,5 °C, mõõdetud 8. augustil Valgas.

Juuni algusest kuni 25. augustini on kõige rohkem sadanud Jõhvis (214 mm), kõige vähem aga Sõrves (82 mm). Aga nagu suvel ikka, tuleb enamik sademetest alla hoovihmadena, seega on pilt Eesti palju kirjum, kui ilmateenistuse kaartidelt näha. Suurem osa riigist on kannatanud aga põuailmingute käes.


Ain Kallis,
keskkonnaagentuuri prognoosimudelite osakonna peaspetsialist

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
nike free 5.0 shield
nike free 5.0 shield

I just could not go away your website prior to suggesting that I extremely loved the standard info an individual supply to your visitors? Is gonna be back steadily to investigate cross-check new posts.
nike free 5.0 shield http://www.adecco.si/news/index.asp?id=95

wpDiscuz