Haapsalu pitssall saab endale terve maja

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Käsitööseltsi juht Mirje Sims (vasakul) ja seltsi liige Siiri Reimann näitavad, et pitssall elab ja areneb kogu aeg — Helga Rüütel on kudunud salli sisse lendavad pääsukesed. Foto: Arvo Tarmula
Käsitööseltsi juht Mirje Sims (vasakul) ja seltsi liige Siiri Reimann näitavad, et pitssall elab ja areneb kogu aeg — Helga Rüütel on kudunud salli sisse lendavad pääsukesed. Foto: Arvo Tarmula

Peatänava äärde Karja 25 majja seab end sisse Haapsalu pitsikeskus, kuhu tuleb sallimuuseum ja sallide müügilett, käsitööliste koolituse, kooskäimise ja töötamise koht.

„Toome Haapsalu salli nurga tagant avalikkuse ette,” ütles linnapea Urmas Sukles.

Käsitööseltsi juht Mirje Sims soovis, et pitsikeskusest saaks koht, mida on uhke näidata linna külalistele.

Pitsikeskus hakkab toimima kolme osapoole koostöös. Seitsmeaastasele rendilepingule kirjutas alla SA Haapsalu ja Läänemaa muuseumide juht Anton Pärn. Sihtasutus hoolitseb, et maja oleks soe ja valge.

Et maja oli elektriküttel, andis linnavalitsus keskkütte sisseviimiseks, elektrisüsteemi uuendamiseks ja ruumide korrastamiseks 15 000 eurot. Linnavalitsus võtab enda kanda ka kommunaalkulu ja rendi.

Majale annab sisu ja hinge Haapsalu käsitööselts.

Suklese sõnul peaks käsitöömajast saama elav muuseum, kus ajaloo kõrval saab näha käsitöölisi töötamas. Selleks kolitakse uude majja sotsiaalmajas asuvad kangasteljed ja Ehte tänava sallimuuseum. Sallide kõrval tahab selts hakata müüma ka sallilõnga ja sallikudumise tarvikuid, pakkuda raamimisteenust ja sallihooldust.

„Unistame, ja suurelt,” ütles käsitööseltsi liige, käsitööõpetaja Siiri Reimann.

Mirje Sims ütles, et selts on majale pannud nimeks Haapsalu Pitsikeskus ja see ei tähenda mitte üksnes pitssalli, vaid ka Haapsalu puitpitsi.

Anton Pärna sõnul on käsitööseltsiga seotud üle poolesaja inimese. Huvilisi oleks rohkemgi, aga seni on nende kooskäimist ja tegevust sotsiaalmajas piiranud ruumikitsikus. Uues majas ruumipuudust ei ole, pinda on seal 250 m².

Keskküttetorud on majja veetud, sisetöö ootab tegemist ja avamiseni on veel aega, kuid sallimuuseumi eksponaadid on juba kohal ja homme võetakse vastu esimesi külalisi.

Kell 11.30 on pitsikeskuses Saara kirjastuse raamatu „Helga Rüütli sallid” esitlus, väljas on paarkümmend tema kootud salli. Erilised on Rüütli mustrid: tema kootud sallidel lendavad pääsukesed, on noodivõtmed, tantsupidu, isegi lätlased ja siiditee.

Kell kl 13 räägib Tõnis Padu kõigile huvilistele Haapsalu puitehispitsist.

Pühapäeva, pitsipäeva järel paneb keskus uksed remondiks kinni. Sims lootis, et septembri lõpus on pitsikeskus end sisse seadnud ja avatud.

„Tahaksime pitsikeskusest teha Haapsalu ühe visiitkaardi,” ütles Sims. Tema ettekujutuses peaks pitsikeskus ajaga kaasas käima, virtuaalseid ja muid nüüdisaja võimalusi ära kasutama. See tähendab ideid ja projektikirjutamist.

Kuigi linn katab maja ülalpidamiskulu, on vaja unistuste elluviimiseks raha. Siiri Reimann lubas, et mõtleb suurema annetuse tegijaile välja annetajanimelise sallimustri.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments