Juhtkiri: Epeepealinn

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Vahel jääb mulje, et Haapsalu vehklejate tähelendu jälgides mõtlevad kohalikud vehklemisest umbes samamoodi nagu näiteks jääpurjetamisest – nišispordiala, mis laiemat avalikkust ei huvita.

Üleeile jõudis epee maailmameistrivõistlustel kullale kaks eestlast. Eurospordi kommentaatorid ei käitunud sugugi nii, nagu oleks tegemist väikse kandepinnaga spordialaga. Terve otseülekande aja võis eestlane teleri ees oma kõrvu paitada lasta, sest kommentaatorite suust tuli lakkamatult komplimente ja imetlust, kui suurepärane ja uskumatu on, et ühe väga väikese Euroopa riigi vehklejad…

Vehklemine on üle maailma hinnatud ja harrastatud, sajandeid vana ja väärikas spordiala, ning sellel alal on kaks korda tulnud terve maailma parimaks Haapsalu sportlane. Haapsalu gümnaasiumis lastega kohtudes avaldas Nikolai Novosjolov, et kui sportlasekarjäär lõpeb, tuleks maailma parima tiitli teeninud sportlane hea meelega Haapsallu treeneriks. See ei ole sugugi väike asi.

Veelgi enam – pärast medalivõitu helistas Novosjolovile linnapea Urmas Sukles ning koos arutati plaani rajada Haapsallu maailmatasemel vehklemishall. Haapsalu endised, praegused ja tulevased vehklejad on selle ära teeninud.

8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mõtte Punkt
8 aastat tagasi

Mis nišiala? Mõõgavõitlus on tuhandeid aastaid vana võitlusala ja sportlik vehklemine sai alguse juba 16.sajandil. Ja alguses oli see ainult aadlike ning õppurite privileeg. Vehklemine on üks väheseid spordialasid, mis on kavas olnud kõikidel kaasaegsetel olümpamängudel.
Haapsalu võiks julgelt olla vehklemise pealinn, kui meenutada seda kui palju on siin vehklejaid sirgunud. Kui linnapea on käinud välja sõnakõlksu, et siia võiks rajada vehklemishalli, siis see oleks asjade loomulik käik ja siis edasi Endel Nelise nimeline Vehklemise Akadeemia, kus õppida saaksid kõik vehklemishuvilised üle Euroopa. Seesugust potensiaali Haapsalus peaks ju olema, kui ainult ei mõeldaks kitsarinnaliselt.

Mudapealinn
8 aastat tagasi
Reply to  Mõtte Punkt

Miks siis mitte juba jääpurjetamise pealinn? Miks kõik paarist medalist nii leili kohe lähevad? Kas Otepää on suusatamise pealinn? Haapsalus elanud inimesena ei tea kedagi öelda, kes massiliselt oleks epee trennis käinud. Ainult üksikud, ja tänu sellele on ka üksikud superhead tulemused, mitte et saaks siin midagi pealinnaks tituleerida. Asi on konkreetsete inimeste võimetes ja tähtede seisus, lubage öelda, mitte mingis tendentsis.

Mudale
8 aastat tagasi
Reply to  Mudapealinn

Pole isegi jääd purjetamiseks, mis jääpurjetamisest sa kostad. Tead sa jääpurjetamistreenereid Haapsalus ka nimetada, kel oma treeninggrupp?

Kuulge...
8 aastat tagasi

…ükski OM-i ala ei ole niśiala ja vehklemine on neist üks vanimaidja mis seal salata ka üks ilusamaid!

mait
8 aastat tagasi
Reply to  Kuulge...

Pole midagi parata, vehklemist ei harrastata sama palju kui nt jalgpalli. BMX on ka olümpiakavas. So what? Ei saa aru neist entusiastidest, kes tulevad siin ühele alale nõudma eristaatust. Sportlasi tuleb toetada olenemata nende alast ühtviisi, mitte sõeluma välja talente talentide seast, kes teavad ilma Haapsalu linnavalitsusetagi, mida nad väärt on.

jääpurjetaja
8 aastat tagasi

Õige, nii jääpujetamine kui vehklemine on nišialad. Samas ei tohiks nendega kui Haapsalule traditsiooniliste aladega tegelejaid jätta päris abita.

mait
8 aastat tagasi

Ükskõik kui palju sa ka ei kiidaks ja heietaks, Madiken, ongi vehklemine nišiala, mis ei ole kunagi laiemat avalikkust huvitanud ega hakka ka. Teda ei saa võrrelda suusatamise või jalgpalliga, näiteks. Samamoodi on kotijooksu, naisekandmise, kiikingu jpt aladega. Miks on see nii? Ju siis peab nii olema. Aga võitjaile palju õnne ja edu oma valitud alal!

tubli tüdruk
9 aastat tagasi