Virtsu tööstuspark kütab kirgi

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Esimest korda tuli Virtsu tööstuspargi idee jutuks märtsis Virtsus peetud Virtsu–Lihula ettevõtluspäeval. Pildil näitab Virtsu arenguseltsi liige Aimar Roomets planeeritava tööstuspargi asukohta. Foto: Katrin Pärnpuu
Esimest korda tuli Virtsu tööstuspargi idee jutuks märtsis Virtsus peetud Virtsu–Lihula ettevõtluspäeval. Pildil näitab Virtsu arenguseltsi liige Aimar Roomets  planeeritava tööstuspargi asukohta. Foto: Katrin Pärnpuu
Esimest korda tuli Virtsu tööstuspargi idee jutuks märtsis Virtsus peetud Virtsu–Lihula ettevõtluspäeval. Pildil näitab Virtsu arenguseltsi liige Aimar Roomets planeeritava tööstuspargi asukohta. Foto: Katrin Pärnpuu

Virtsu tööstuspargi vastane leiab, et tööstuspargi Virtsu elurajooni kavandamise ainsaks põhjuseks on vallajuhtide erahuvid.

Hanila vallavolikogu esimees Mardo Leiumaa on ühe planeeritavasse tööstusparki koliva ettevõtte, seni Kõmsil tegutsenud K.METi suuromanik.

Suur osa planeeritava tööstuspargi maast, millel ei ole praegu erilist väärtust, kuuluvat aga vallavanem Arno Peksari lähisugulasele, ütles tööstuspargi vastasele pöördumisele alla kirjutanud Aare Saliste.

Kui maa kuulutataks tootmismaaks, siis selle väärtus kasvaks, sõnas Saliste.

Mardo Leiumaa ütles, et K.METi juhina ei ole talle tähtis, kas tööstuspark tuleb Kajaka poe lähistele või mitte.

Asula terviklikku arengut silmas pidades tuleks tööstuspark rajada siiski sinna, sest see annaks võimaluse ehitada Virtsu eri osade vahele tee. Selles punktis era– ja üldised huvid kattuvad, sõnas ta.

Hanila vallavanem Arno Peksar nentis, et kui vaadata, kas maa kuulub kellegi sugulasele või sõbrale, siis ei ole Virtsusse üldse võimalik tööstusparki rajada.

„Tööstuspargi all olevat maad ei müü ega osta mina. Mina ei ole ka pargi asukohta valinud. Kasu saaksin ma siis, kui hakkaksin ettevõtjaks või saaksin tööstuspargis töökoha,” arutles Peksar.

Peksari sõnul on Virtsu keskele  lihtsalt kõige odavam tööstusparki rajada.

„Väike küla, kõik on sugulased, aga erahuvid ei saa olla tööstuspargi rajamise põhjus,” sõnas Saliste.

Ühtegi konkreetset vastust, miks peaks tööstuspargi ehitama just Kajaka poe lähistele, ei ole Saliste enda sõnul saanud.

„Ei ole normaalne, et tehnopark on alal, kus on neljas küljes elamud,” sõnas ta.

Väidet, et tehnopark müra ei tekita, Saliste ei usu. „Kui maa on kuulutatud tootmismaaks, siis ei saa keegi pidurdada seda, mis sinna tuleb,” sõnas ta.

Ainsana ongi Salistele öeldud, et tööstusalaga kaasneb Virtsu kaht osa ühendav tee, mida vald ise ei jaksaks, aga taotletava toetusega saaks ehitada.

Saliste peab teed ettekäändeks ja arvab, et tegelikult polegi ehk plaanis seda rajada.

„Miks rajada tehnopark ainult sellepärast, et kaks küla osa on vaja ühendada? Miks peaks vald saama eramaal 2 km tee ehituseks raha?” arutles ta.

Saliste sõnul ei vajagi elanikud tegelikult autoteed, kus hakkaksid sõitma suured veomasinad. „Piisaks kõnniteest või matkarajast,” märkis ta.

Arno Peksari sõnul pole võimalik öelda, kas inimesed tahavad teed või mitte: arvatakse nii ja teisiti. „Tuleks korraldada rahvaküsitlus,” nentis ta.

Aare Saliste ütles, et kui vallavalitsejate eesmärk on luua töökohti, ei jäetaks ideed seisma ainult sel põhjusel, et kohalikud asukohta heaks ei kiitnud.

„Kui eesmärk oleks tõsine, siis vaadataks plaanid uuesti läbi ja jätkataks,” sõnas ta.

Virtsu tööstuspargi idee autor on Virtsu arenguselts. Seltsi juht Jüri Mõniste on endiselt kindel, et tööstuspargi parim mõeldav asukoht on keskus, sest tee rajamine on väga oluline.

„Kogu liiklus käib Tallinna maanteel, ei pääse poodi ega poest välja. Kui praam tuleb sisse, ei saa üle teegi,” ütles ta.

Mõniste kinnitas, et arenguselts ei ole tööstuspargi ideest loobunud, vaid on selle ajutiselt peatanud.

„Mõtleme–vaatame. Tõenäoliselt tuleb korraldada rahvahääletus,” sõnas Mõniste.

Aare Saliste ütles, et kui peaks jätkatama suunal rajada tööstuspark elumajade vahele, siis nemad jätkavad võitlust.

10. juulil edastasid protestijad Hanila vallavolikogule, -valitsusele ja K.METile 22 allkirjaga üleskutse, milles teatasid, et pole nõus plaaniga rajada park keset elurajooni, ning soovitasid asukohaks Vanalinna tööstuspiirkonda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Maris
10 aastat tagasi

Kõigil tulihingelistel on ju võimalus Arenguseltsiga liituda ja midagi Virtsu tuleviku osas kaasa rääkida ja otsustada, aga ilmselt need internetiavaruste vallaelanikud ja virtsukad on vaid pelgalt eemalt targutajad. Las külakoerad hauguvad, karavan läheb ikka edasi.

Anonüümne
10 aastat tagasi
Reply to  Maris

Jagan arvamust, astugu vastased liikmeteks ja proovigu ka midagi Virtsu heaks ära teha!

vallaelanik
10 aastat tagasi

Äriregistri andmetel on Virtsu Arenguseltsi juhatuses Jüri Mõniste ja Helen Sarapik (mitu aastat Virtsust ära). Seega 1 mees otsustab Virtsu tuleviku üle. Praegu on jäänud 2 K.Met-iga tihedalt seotud Virtsu Arenguseltsi liiget, kes arvavad, et keset Virtsut oleks tööstuspargile ikka õige koht. Pole kuulda teiste liikmete arvamust?! Esmalt müüdi ideed juba märtsis ettevõtluspäeval, veel Lihula Lions Klubis, kohalikele elanikele alles 10. juulil. Nagu vales järjekorras? Aga Arenguseltsi juhataja sõnul poleks kohalikud ideega niikuinii nõus olnud… See viimane Mõniste põhjendus „Kogu liiklus käib Tallinna maanteel, ei pääse poodi ega poest välja. Kui praam tuleb sisse, ei saa üle teegi,” on ikka… Loe rohkem »

Aimar
10 aastat tagasi

Minu teada pole keegi midagi organiseerinud, asi ongi praegu pooleli jäetud. Kuid sarnaseid näiteid leidub ja Sõrvest Narvani, kus igaüks vaid enese uksetaguse “hoolt” püüab kanda ja kaugemale kohe mitte ei vaata, isegi mitte arutle võimaluste üle. Ja küll põhjust leiab. Näiteks soodsale Saaremaa süvasadama asukohale asusid kohe haruldased käpalised ja rägapardid elama. Nüüd on sadam kusagil küll valmis ehitatud, kuid laevad ei pääse ligi. Aga ega sest hullu, mõne inimese “huvid” on ju kaitstud ning elu tore ja turvaline, mis sest, et elatise hankimiseks vaja Soome, või teab kuhu minna. Uudishimulikuna siiski küsiksin, ehk keegi teab vastata: Mis sel… Loe rohkem »

virtsukas
10 aastat tagasi

Eelmine kommentaar Aimarilt on ehe näide sellest, kuidas tööstusparki küla keskele kavandava idee autorite poolt võitlev propagandist suunab avalikku arvamust ühemõtteliselt nendele vajalikus suunas. Täielik demagoogia ! Inimestel on mure oma elamute külje alla rajatavate tööstushoonete pärast ja väljendavad oma kirjas soovi tehnopargile mõistlikuma asukoha valimiseks elumajade vahelt välja, valla üldplaneeringus selleks ette nähtud piirkonda. Ja mida loeme Aimari (Virtsus tuntud hüüdnimega „visionäär“) kommentaarist: inimesed ei tea, mille vastu on, on loodud organiseeritud rühmitus ja nii edasi. Inimestele lubati, et kui kasvõi üks on kavandatava asukoha vastu, jääb projekt pooleli. Nüüd aga organiseeritakse rahvahääletust. Võib vaid oletada millised on rahvahääletuse… Loe rohkem »

Aimar
10 aastat tagasi

Olen ikka imetlenud inimtalentide rakendumust. Ühtedel on ideid kuidas elu edendada. Teistel pole, kuid nad ilmutavad hämmastavat leidlikkust iga ideekübeme mahamaterdamisel. Eks seegi ole loominguline ja rahuldust pakkuv tegevus. Loominguline on ka Virtsus olematu tööstuspargi ümber toimuv. Kuna ametlikku seisukohta pole, ei saagi veel olla, kuna ideega alles tegeletakse, et talle konkreetset kuju leida, siis tuleb tegeleda kuulujuttude levitamisega ja neile vastuargumentide otsimisega.Olen mõnede vastaste käest küsinud, et mille vastu siis protesteeritakse, või milliseid keskonnamõjusid kardetakse. Õiget vastust polegi saanud. Keegi protesteeris väetisetehase ja turbatööstuse vastu, keegi tõi argumendiks firmaomanike uhkeldamise meie nina all, keegi on välja mõelnud vallavanema enneolematu… Loe rohkem »