Lääne Elu paberleht 27. juulil

Madiken

madiken@le.ee

Linpet ASi juhataja Magnus Rüütel näitab kuivatatud liha, mis ootab pakendamist, et varsti turule jõuda. Foto: Arvo Tarmula
Linpet ASi juhataja Magnus Rüütel näitab kuivatatud liha, mis ootab pakendamist, et varsti turule jõuda.  Foto: Arvo Tarmula
Linpet ASi juhataja Magnus Rüütel näitab kuivatatud liha, mis ootab pakendamist, et varsti turule jõuda. Foto: Arvo Tarmula

Tööstuspark kütab kirgi

Virtsu tööstuspargi vastane leiab, et tööstuspargi Virtsu elurajooni kavandamise ainsaks põhjuseks on vallajuhtide erahuvid.

Hanila vallavolikogu esimees Mardo Leiumaa on ühe planeeritavasse tööstusparki koliva ettevõtte, seni Kõmsil tegutsenud K.METi suuromanik.

Suur osa planeeritava tööstuspargi maast, millel praegu ei ole erilist väärtust, kuuluvat aga vallavanem Arno Peksari lähisugulasele.

Peksar ja Leiumaa lükkavad jutu erahuvidest ümber — vallavanema sugulase edu talle endale rahalist kasu ei tooks ja Leiumaa ettevõtte jaoks ei olegi tööstuspargi asukoht oluline.

Lihulas koondavad jõude rahvuslased ja „kampsunid”

Lihulas sooviksid kõik erakonnad minna valimistulle kellegagi liidus, erakonnapõhist nimekirja nähakse hädavõimalusena.

Vaba Isamaalise Kodaniku mehed soovivad koostööd teha Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga. Kõige tõenäolisemalt panevad puhta parteinimekirja kokku sotsiaaldemokraadid, aga mitte tingimata. Keskerakond ja Reform teevad koostööd.

Üks sarvikpüttide pere jäi paigale

Sellest hoolimata, et pärast Väikest viiki ümbritseva roostiku niitmist jäid kaitsealuste sarvikpüttide pesad lagedale ja kaitseta, otsustas üks sarvikpüttide perekond paari–kolme munaga pesas siiski paigale jääda.

Eelmisel nädalal olid munad veel pesas, kuid sel nädalal ujub suur lind juba viigil nii, et pisike linnupoeg on tema seljal tiibade vahel varjus.

Miks oli kirikuvarade turvalisus tagamata?

Ööl vastu esmaspäeva varastati Rooslepa kabelist paar nädalat varem Rootsist sinna toodud hinnaline kirikuvara. Lääne Elu postkasti laekus Mall Lepmetsa avalik kiri küsimustega Noarootsi vallavanemale Annika Kapile, mille avaldame koos vallavanema vastustega.

Õpetajakoolitus on kolledžis jälle ohus

Haapsalu kolledži mullu sulgemisohus olnud klassiõpetajaeriala ähvardab ka tänavu oht jääda avamata.

„Peame olema realistid ja arvestama selle võimalusega,” sõnas Haapsalu kolledži õppejuht Liina Viiret.

Keedika külarahvas ehitas ise kõlakoja

Toetusteta jäänud Keedika küla rahvas ehitas oma raha eest ja kätega külaplatsile mitmeotstarbelise kõlakoja.

Kõlakoja ehitamine mõlkus seltsil mõttes juba ammu, kaks korda taotleti selleks isegi toetust (LEADERist ja KOPist), aga ei saadud. Siis otsustati, et tehakse oma rahaga.

Külaelanike annetustest kogunenud 3000 euro eest telliti ehitusmaterjal ja mehed ehitasid kõlakoja ise valmis.

Paralepas on päästetud üks uppumisohus inimene

Paralepa rannas on suve esimesel poolel esmaabi vajanud kolm inimest, neist uppumisohus oli üks.

Teised esmaabi vajajad on olnud lihtsalt marrastustega. Ühtegi uppumissurma tänavu Paralepas olnud ei ole.

G4Si Lääne piirkonna valveosakonna juhataja Eino Ainula ütles, et kuna Paralepa rand asub keskusest eemal, on tegemist üsna rahuliku piirkonnaga.

Lühidalt: reisifirma Kumari Reisid sattus esitamata aruande tõttu musta nimekirja; TV3 reporterit ujumisretekl Pullapäält Vormsisse saatnud paat jäi merehätta; Haapsalu noorte filmiõhtu korraldajad ootavad noorte läänlaste lühifilme; Nõval on valminud mustikad.

Linpet ASi eksporditulu kasvas 62%

Läänemaale registreeritud tuntumaist välismaa turgudele müüvaist tootmisettevõtteist teenis 2012. aastal suurima, 62protsendilise eksporditulu kasvu Linpet AS. Möödunud aastal müüs Linnamäe lihatööstus Linpet välismaale lihatooteid üle 200 984 euro eest enam kui 2011. aastal.

Eksporditulu kasvatasid ka Trei Puidukaubad, Pal–Klaas, Haapsalu Uksetehas, PVMP–EX, Tene Kaubandus ja K.Met.

Eksporditulu kahanes Cipaxil, Hapvalil, Haapsalu Metalil, Rave Mööblil ja Kestvuspuidul.

Nõva ja Padise vallajuhid mõlgutavad ühinemismõtteid

Padise vallavanema Leemet Vaikmaa sõnul jäid tõsisemad ühinemismõtted sajandi algusesse, kuid nüüd suureneb ühinemisvajadus üha. Ka Padise vallavolikogu esimees Külli Tammur eelistaks Nõvat Vasalemmale. „Nõvaga on meil rohkem ühist nii looduslikus pildis kui ka suhtumises majandusse ja elanikesse,“ leidis Tammur.

„Ühinemine oleneb Nõva kogukonna eelistustest, kuid võimalik, et üldine huvi on pigem Padise valla poolt,” ütles Nõva vallavolikogu esimees Peeter Kallas.

Vana akna kordategemine pakub mõnusat nokitsemist

Kevadel käis Pärandiralli raames Haapsalus akende restaureerimist õpetamas meister Kalle Kase. Kahepäevase kursuse kõrval, kus soovijad said vanade akende kallal ise kätt proovida, pidas Kase ka teoreetilise loengu, kus seletas ära tähtsaimad tööprotsessid.

Kas uus või vana? Kas eemaldada metalldetailid või jätta need raamile? Kas teha parandused kiti või liistudega? Millise ilmaga on sobivaim värvida? Meister vastab.

Elu lugu

Nii pealkirjastas kunstnik Tiit Pääsuke oma seekordse näituse Evald Okase muuseumis. Esitatud on 18 maali aastaist 2004–2013: see pole kokkuvõte tervest 40 aasta loometeest — see polekski nii väikesel pinnal mõeldav.

Näituse üle mõtiskleb kunstiteadlane Maire Toom.

Kuidas saab maailm läänlase diivanile?

Sohvasurfamine tähendab laias laastus seda, et hotellitoa ja giidi broneerimise asemel leitakse endale öömaja mõne kohaliku inimese juures, kes võib ühtlasi aidata reisisihtpaigaga tutvuda. Veebiportaaliga liitunuist kolm rääkisid Lääne Elule oma kogemusest – sellest, kuidas sohvasurfamisega õppida maailma kultuure tundma, ja ka usadama.

Saagem tuttavaks, suvekülaline: moetoimetaja Anne Metsis suvitab Haapsalus.

Lääne Elu jaoks pidas neljapäevast neljapäevani päevikut sihtasutuse Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid juht Anton Pärn.

„Saan väikeselt poisilt noomida, miks mul on botased jalas. Palun vabandust ja luban kohe ära võtta,” kirjutab Pärn.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments