Haapsalu supelrannad võiksid olla paremas korras

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Tööotsijate ühingu värvatud noored rookisid üleeile promenaadi ääres veest välja surnud kalu. Foto Katrin Pärnpuu
Tööotsijate ühingu värvatud noored rookisid üleeile promenaadi ääres veest välja surnud kalu. Foto: Katrin Pärnpuu

Haapsalu linna supelrandades katab vee ja liiva piiri  surnud ogalike ja mererohu halvasti lõhnav segu, promenaadil ääristab kallast erkroheline vahusarnane vetikas.

Ehkki seda juhtub madala lahesopi ja sooja vee tõttu igal aastal, tekitab olukord rannalistes siiski meelehärmi. Lapselaste Marietta, Martina ja Mattiasega Paralepa randa tulnud vanaema Tiina Muld ütleski, et iga–aastane probleem on veepõhja kattev muda ja veepiiril vedelevad kalad.

Tallinnast lastega vanavanematele külla tulnud Alvina Mähdi märkis, et kuigi Paralepa rand on muidu mõnus ja lastel on seal palju tegemist, võiks kaldaäär siiski puhtam olla, et lapsed surnud kaladele peale ei astuks.

Keskkonnaameti vee–elustiku spetsialist Kadi Lehtpuu selgitas, et suuremad või vanemad ogalikud surevad pärast kudemist ja seepärast uhub meri nad kaldale, veel võivad surma põhjustada parasiidid.

Vetikate kohta ütles Lehtpuu, et Haapsalu laht, eriti Tagalaht, on suletud ja madala veega mereosa, mis suvel kiiresti soojeneb. Sellised tingimused soodustavad veekogu rikastumist toitainetega. See omakorda muudab vee hägusaks, põhi mudastub ja vohama hakkavad makrovetikad, millest enamik on inimesele õnneks kahjutud.

Olukorda proovitakse parandada

Linnavalitsuse haljastuse ja heakorra peaspetsialist Triin Tarv oli üleeile rannalistelt mitu kaebekirja saanud ja käis eile randade olukorda ka oma silmaga üle vaatamas.

„Lepingu järgi on tellitud rannakoristus igaks päevaks ja kella kaheksaks hommikul peab see tehtud olema, aga kui on meretuul, võib juba paari tunni pärast olukord endine olla,” sõnas Tarv. Ta lisas, et pärast linnakodanike kirju on koristamise valmisolekut kõrgendatud.

Oma abi pakkus linnale ka Haapsalu tööotsijate ühing, kelle värvatud noored üleeile kuursaali lähedal promenaadi ääres surnud kalu veest välja koukisid. „Eks see vesi seisab siin ja on soe, kaladel on hapnikku vähe,“ arvas Ralf Makienko kalade suremise põhjuseks. „Algul oli olukord siin ikka päris jube,” lisas Ketelin Suurküla, kes pühapäeval koos nelja kaaslasega erkrohelist vetikaollust koristas.

Dušš võib päästa

Haapsalu randades on sildid, mis teavitavad tekkida võivast lööbest. „See on meie mere eripära,” selgitas terviseameti Haapsalu esinduse spetsialist Lea Kiis. „Et vesi on madal, siis soojaga kasvavad igasugused vetikad ka. Kõige lihtsam on pärast ujumist duši all käia.”

Paralepas on võimalik dušši kasutada väikese tasu eest.

Kiisi sõnul oli juunis võetud veeproov korras, aga uus proov võeti alles eile ja vastuseid veel ei ole. Kiis lisas, et sinivetikaid sel aastal veel täheldatud ei ole, kuid ta kutsus inimesi teada andma, kui tuttav vetikamass paistma hakkab.

Rannalistel oli ka teisi ettepanekuid. Lastega Tartust randa sõitnud Ilona ja Liina, kes oma perekonnanime ei tahtnud avaldada, rääkisid, et lapsed jooksid esimest korda surnud kalu nähes küll kiljudes veest välja, kuid sellest märksa ekstreemsema elamuse said nad Paralepa välikäimlas.

„Paarikümne aasta tagune aeg tuli meelde ja ausalt öeldes läheks enne põõsasse kui nendesse putkadesse,” ütlesid tartlannad ja pakkusid lahenduseks tasulise, kuid puhta tualeti, mille eest ka paarikümne sendi loovutamisest kahju poleks.

Tallinlane Karl Pohla ja pärnakas Kristen Kase aga ei teadnud veel vee mudasest põhjast ega surnud kaladest midagi, sest otsisid huviga kohta, kus veetemperatuuri näha. Noormehed arvasid, et küllap on temperatuur märgitud vetelpäästemajakese seinale, kuid see oli nende arvates ranna algusest liiga kaugel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Basil
10 aastat tagasi

VIlka he4rliga liljor health insurance comparehealthinsur.com pima health insurance skall ne5got plternaa mitt har . vilken du som har runt clematis tipps sje4lv vardenafil sales heliomeds.com solde4ck, are life insurance proceeds taxable bestlifeinsurpolicy.com insurance life du Jag .// Rosa blommar le4nge

Agus
10 aastat tagasi

Edmund fctleb:Indias sfcfcakse vf5taks et kindlasti eesme4rgiga, proovinud toitu on See vfcrtsikat olete ka aeg tea, korral ja ajada? aldnaada, life insurance quote bestlifeinsurpolicy.com kogu nii vfcrtsitada selle he4sti kuna toitu see seal tf6f6taks, hingamisteid kas krehvtisemaks ka Ei heliomeds.com comparehealthinsur.com health insurance online kehatemperatuuri lahti. palav. palaviku

Mine
10 aastat tagasi

I’m not easily imsserped. . . but that’s impressing me! 🙂

Suvel
10 aastat tagasi

Jõuluvana kätte saada on üsna keeruline ettevõtmine. Aga nad võiksid üritada küll …

to ujuma saa minna
10 aastat tagasi

samas, kui rand on käeulatuses, oleks loogiline,et see korda tehakse….

Ujuma saab minna...
10 aastat tagasi

…veel jalgrattaga Pullapääle, paadiga Österbysse, praamiga Vormsile, Suvebussiga Roostale ja Dirhamisse. Valik on sinu! Ei ole vaja viriseda.

En.
10 aastat tagasi

Ujumaskäimisel ja päeva rannasveetmisel on suur sisuline vahe. Ujuda peab saama kas lähedal või järgneva suurema higistamiseta. Jalgrattal Rohukülast naasmise ajaks tahaks end uuesti veest läbi kasta, autoga naastes jõuab ujumas käia aga ka pärast tööpäeva lõppu või enne magamaminekut. Konkreetselt Rohukülas võib ju auto jätta parklasse, kuid jalgsiteekond rannaääreni meenutas mullu kadalippu koos pea kohal kõrguvate palgivirnade ja koonduslaagritaolise võrkaiaga. Ka on Rohukülas lihtsalt kahju vaadata segipööratud rannaala, kus varem olid mõnus vanadel kaldakindlustuspalkidel istuda.

arvan
10 aastat tagasi

Lääne Elu võiks linnavalitsuse jõuluvanaga intervjuu teha, rahvas saaks naerda. Arvata on, et see mees ei saa arugi, mida ta tegema peab.

En.
10 aastat tagasi

Pärast Rohuküla ujumiskoha sisulist likvideerimist polegi Haapsalus ja lähiümbruses enam kohti, kuhu tahaks ujuma minna. Vasikaholmil ja tagarannas Paralepas võib küll rannamelu nautida, ent ujumine seostus varemalt ikka kiiresti sügavneva puhta liivapõhja, läbipaistva merevee ja hea ligipääsetavusega Rohukülas. Tean, et mõni Rohuküla fänn on hakanud käima ujumas Valgevälja karjääris ja Väikeses viigis. Valgevälja lagastatud kaldapealne ja ebamäärase põhjaga veekogu mõjub peletavalt. Väike viik suht suletud süsteemina ja samuti tundmatu põhjaga ei ahvatle ka, ehkki keegi ütles, et vesikasve seal enam polevat. Seoses Väikese viigiga tekkis idee kunagiste supelmajakeste taastamisest. Kujutagem, et purded viiksid riietuskabiini-taoliste majakesteni, kust saab kohe sügavasse vette… Loe rohkem »

juss
10 aastat tagasi

minge veekeskusesse kloori sisse, seal on kindlasti parem……

kohatu
10 aastat tagasi

on neid solgiauke supelrandadeks nimetada, aga me oleme uhked