Kiirendusvõistlusele kogunevad Eesti tipud

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kiirendusvõistlus on efektne vaatepilt. Foto: erakogu
Kiirendusvõistlus on efektne vaatepilt. Foto: erakogu

Laupäeval peetakse Kiltsi lennuväljal Eesti meistrivõistluste II etapp autode ja mootorrataste kiirenduses.

„Kiirendusvõidusõit ehk drag racing paneb proovile nii tehnika kui ka juhi oskused ja reageerimiskiiruse, olles ka ühtlasi kõige kiirem spordiala maailmas,” tutvustas Kiltsi võistluse korraldaja Evelyn Mardus.

Maailma parimad, üle 8000 hobujõulised top fuel–klassi kiirendusautod saavutavad 100 km tunnis juba 0,5 sekundiga, olles läbinud kõigest seitse meetrit.

Veerandmiilise raja lõppu jõuavad nad 4,5 sekundiga, saavutades lõppkiiruseks üle 530 km/h. Sellisele metsikule kiirendusele ei ole võrdset mitte ühegi mehitatud transpordivahendi hulgas — kosmoseraketid kaasa arvatud, ütles korraldaja.

Võistlusel starditakse kahekaupa paigalt.

Marduse sõnul on see spordiala omamoodi positiivne sõltuvus. „Üks kord oled pisiku saanud, siis mõtled aina edasi, kuidas seda veel saada ning võimsamaks arendada,” ütles ta.

„Seetõttu ma seda korraldangi, et kiirelt sõita soovivatel inimestel oleks võimalus võistelda täiesti legaalselt ja proovile panna nii oma oskused kui tehnika vastupidavuse. Üks võimalus mitte kihutada tänaval või maanteel, vaid teha seda kontrollitud ja ohutumas olukorras,” lisas Mardus, Eesti esimene naissportlane kiirendusvõistlustel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments