Lääne Elu paberleht 22. juunil

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Foto: Arvo Tarmula
Foto: Arvo Tarmula
Foto: Arvo Tarmula

Paraad sundis linna kiirustama
Eile, kaks päeva enne suurt võiduparaadi hakati lõpuks värvima Haapsalu tuletõrjemaja torni, mida linnarahvas ja külalised on aastaid soovinud.

Teadlased teevad Linnamäel ainulaadset katset vett puhastada
Linnamäele lasid teadlased paigaldada Eestis ainulaadse veepuhastusfiltri, mida kolmapäeval Haapsalus kokku kutsutud seminaril tutvustasid. „Midagi sellist ei ole mitte keegi mitte kusagil ehitanud, ja võib–olla ei ehitatagi,” sõnas TTÜ keskkonnatehnika instituudi professor Arvo Iital.

Vandaalid peksid segi Krahviaia tenniseväljakud
Neljapäeva öösel vastu reedet on vandaalid segi peksnud Krahviaia tenniseväljakul kõik, millest jõud on üle käinud. „Jõu ja vihaga tehtud,” kirjeldas Läänemaa muuseumi teadur Asta Veenpere hommikul tööle minnes avanenud vaatepilti.

Võidutulega paraad saab homme Haapsalus 20aastaseks
Tänavune võidupüha tähistamine koos võidutule süütamisega on 20. Milline oli aga esimene võidupüha paraad koos võidutule süütamise ja maakondadesse viimisega? Seda meenutab Haapsalust pärit diplomaat Jüri Trei, kes töötas aastail 1999–2002 Eesti konsulina Peterburis ja on uurinud ning aidanud jäädvustada Läänemaalt pärit akadeemik Wiedemanni, helilooja Tobiase jpt meie ajaloo suurkujude mälestust selles ajaloolises linnas. Praegu välisministeeriumis töötav Trei oli aastail 1993–2000 võidupüha ürituste ja vabariigi aastapäevade peakorraldaja ning hilisem nõustaja.

Naiskodukaitse keedab linlastele võidupühaks suppi
Naiskodukaitse keedab pühapäeval linnarahvale tuhat portsjonit hernesuppi. Hernest kulub selle koguse peale üle 40, kruupi 10 kilo, liha 70–80 kilo ja sibulat 20 kilo. Soola maitse järgi, aga tervet kilo ära ei lähe, arvas Mustkivi. Lisaks maitseained, sinep, värske till.

Grillimise kuldreegel: reegleid ei ole — lihtsalt katsetage!
„Kui kardame eksida, ei õpigi,” julgustab Indrek Otti algajaid grillijaid. „Püüdke ise liha marineerida, katsetage eri asju, grillige pigem vähem kui rohkem.” Nõuandeid grillimiseks jagab ka Haapsalu kutsekooli kokkade koolitaja Tiina Sootalu.

„Mee hind” — päris asja otsides
Kolmapäeval etendub Saueaugu teatritalus Ugala teatri näidend „Mee hind”, mis kuulutati septembris Balti teatrifestivali parimaks lavastuseks.

Nancy Bush ja Haapsalu sall
Ameeriklanna Nancy Bush on kirjutanud Haapsalu sallist raamatu ja unistab sallimuuseumist. Greete Palmiste uuris, kuidas käsitööhuviline kaugest Utah’ osariigist Haapsalu leidis ja miks siinne käsitöö talle südamesse kasvas.

Gümnaasiumilõpetajad
Vaata, kes lõpetasid tänavu Läänemaal gümnaasiumi. Juures ka nimekiri kutsehariduskeskuse lõpetajaist.

Rannarootsi muuseumi pere käis Ruhnus talgutel
Rannarootsi muuseumi pere ja nõukogu sõitis sel nädalal Ruhnu, et korrastada muuseumi sealset filiaali, Korsi talukompleksi. Muuseumi direktor Ülo Kalm, kuraator Jorma Friberg, Saare maakonna muinsuskaitseinspektor Rita Peirumaa ja allakirjutanu võtsid teekonna ette jaalaga Haapsalust, ülejäänud talgulised sõitsid kaugele saarele liinilaevaga Pärnust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments