Täna on viimane päev kandideerida uutmoodi Läänemaa õpilasmalevasse

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Mullu elas Läänemaa õpilasmaleva vanem rühm Uus-Kalda spordi- ja puhkekülas. Foto: erakogu
Mullu elas Läänemaa õpilasmaleva vanem rühm Uus-Kalda spordi- ja puhkekülas. Foto: erakogu

Korraldajate üllatuseks püüdles tänavu Läänemaa õpilasmalevasse nii vähe koolinoori, et laagrisse kandideerimist pikendati nädala jagu.

Kui esialgu oodati malevasse avaldusi möödunud pühapäevani, siis uus tähtaeg on pühapäeva 16. juuni hilisõhtul kl 23.59. “Eelmine aasta tuli kaks rühma kahe tunniga täis,” ütles maleva üks korraldajaid Ülle Lass. “Me oleme ise ka imestunud, et sel aastal huvi nii leige oli.”

Lass pakkus ühe võimaliku põhjusena välja, et noortel on paremad tööpakkumised laual. “Kas või need kohvikud Haapsalus, neis kõigis saab ju mitu noort tööl. “Kas majanduse elavnemine on noortele töövõimalusi juurde loonud?” arutles ta. “Maleva palk ei ole teadupärast kõige suurem ja meil olid kandidaatidele suhteliselt jäigad tingimused.”

Mõni ei julge ilma sõbrata tulla võõraste keskele, aga selleks just malev ongi, siit saab uusi sõpru, nentis Ülle Lass.

Lisanädala keskel ütles Lass, et tegelikult on malevassesoovijaid juba piisavalt, et rühm avada. “Paar vaba kohta veel on, aga täis tuleb rühm kindlasti. Lihtsalt soovime, et oleks võimalikult suur konkurss, et oleks, kelle vahelt valida,” sõnas ta.

Maleva nimi on seekord “Rikas isa – vaene isa”, sest osalejad saavad omal nahal proovida nii malevas tavapärast palgatööd kui ka esimest korda ettevõtjaks olemist. Nimelt saavad kõigist osalejaist õpilasfirmade liikmed.

“Osalejad saavad enne malevat ettevõtte loomise koolitust ja käivad kaks nädalavahetust oma toodet või teenust Haapsalus müümas,” ütles ettevõtlusprojekti eestvedaja Cynne Põldäär Läänemaa Arenduskeskusest. Ühel nädalavahetusel on joogafestival, teisel Ameerika autode sõu.

Esimesel koolituse päeval räägitakse malevalistele äriplaanist, tootearendusest, sihtrühmast, materjalist ja muust sellisest. Selle päeva lõpuks peaks osalejatel toode olema välja mõeldud. Teisel päeva programm sõltub juba eelmisel päeval välja mõeldud toodete eripärast.

Seepärast loodavadki korraldajad suurt konkurssi, et kõik, kes laagrisse pääsevad, oleksid hingega asja juures. “Tahame, et igaüks oma õpilasfirmas oma panuse annaks. Registreerime ju malevaks õpilasfirmad ja neis peab olema vähemalt kolm õpilast,” selgitas ta.

Cynne Põldäär pakkus, et ehk ehmataski ettevõtjakssaamise kohustus osa noori malevast ära. “Hirm paistab olevat selliste asjade ees,” ütles ta.

Läänemaa õpilasmalev toimub 8.-23. juulini Kasari põhikoolis. Malevas on üks 20-liikmeline rühm ja sinna saavad kandideerida 14–18aastased Läänemaa noored, eelistatult maalt. Palgatööd on kümme päeva, tehakse heakorratöid Lihula ja Kullamaa vallas ning võib-olla ka Martnas. 22.–23. juulil on malevlased Läänemaa noortepäevadel Vormsis.

Registreeruda malevasse saab siin.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments