JCI Haapsalu liikmed istutasid Laikmaa mälestuseks õunapuu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Laikmaa majamuuseumi perenaine Eha Nõmm, JCI Haapsalu president Maario Laas, JCI Haapsalu liige Beguta Kevvai ja JCI Haapsalu senaator Raimond Lunev. Foto: erakogu
Laikmaa majamuuseumi perenaine Eha Nõmm, JCI Haapsalu president Maario Laas, JCI Haapsalu liige Beguta Kevvai ja JCI Haapsalu senaator Raimond Lunev. Foto: erakogu

JCI* Haapsalu liikmed istutasid 24. mail Ants Laikmaa pargis kuulsa kunstniku mälestuseks õunapuu.

Ants Laikmaa noorusajal oli olukord Eestis üpris keeruline ja enamik Peterburis õppinud kunstnikke jäid sinna elama ja töötama, sest sealsed tingimused olid karjääri tegemiseks soodsamad.

Laikmaa oli esimesi eesti kunstnikke, kes pärast õpinguid Peterburis söandas asuda tegutsema kodumaal. Laikmaa ei leppinud väljakujunenud olukorraga ning asus julgelt eesti rahvuslikule kunstile eesõigust kätte võitlema. Laikmaa ateljeekooli näol oli tegemist esimese Eesti kunstiõppeasutusega. Seega kunstnik mitte üksnes ei loonud kunsti, vaid hoolitses ka eesti kunsti järelkasvu eest. Laikmaa olla öelnud: “Mina olen üksik kartul, aga minust peab saama pesa, minu õpilaste kaudu.”

See iseloomustab ka omamoodi meie noortekoja inimeste tegemisi – me püüame oma mõtteid ja väärtusi levitada ja viia üha enamate inimesteni, et head mõtted ja teod leviksid ja rikastaksid üha rohkemaid.

See Suislepa sorti õunapuu Laikmaa pargis jääb tähistama meie püüdlusi olla üha enam eeskujuks paljudele teistele eestlastele oma eesmärkide poole püüdlemisel. Me istutasime puu, mis hakkab kandma vilju, mida kõik JCI liikmed, kes tulevikus leiavad aega sealt pargist läbi astuda, on oodatud korjama.

Maario Laas,
JCI Haapsalu president

* Junior Chamber International ehk ettevõtlike noorte koda

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments