Euroopa tippkriminalistid peavad Haapsalus aru

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Insener Hartmut Althoffi mikrospektromeeter suudab eristada kiude, millel inimsilm värvivahet ei taju. Foto: Helen Viispert
Insener Hartmut Althoffi mikrospektromeeter suudab eristada kiude, millel inimsilm värvivahet ei taju. Foto: Helen Viispert

Teisipäevast reedeni arutab Haapsalus üle poolesaja karva– ja kiueksperdi, kuidas ühtlustada kohtuekspertiisi Euroopa riikide vahel.

„Kiuinimesi ei ole palju, see pole nii populaarne. Mingi nišš [kiu-ekspertiisina] on kriminalistikas olemas, sest alati ei suudeta sõrmejälgede põhjal lahendust leida, siis saab seda teha kiududega,” sõnas Eesti kohtuekspertiisi instituudi keemia– ja materjaliteaduse ekspert Helen Rebane. Ta on üks ligi 70 eksperdist Euroopas.

Euroopa kohtuekspertiisi instituutide koostöövõrgustiku (ENFSI) juht Üllar Lanno ütles, et tööstuslike ja loomulike kiudude töörühma aastakoosolekust võtab osa laborante 22 riigist.

„Eestil on võimalus olla tipus. Kõik siin arutusel olevad küsimused otsustatakse Eestis,” sõnas juuni alguses ENFSI juhatuse esimeheks valitud Lanno.

Lanno sõnul valiti kiuekspertide töörühma konverentsi kohaks Haapsalu, et tulla välja suurlinnadest. Tavaliselt tutvuvad ENFSI liikmed vaid riigi pealinnaga, mujal kokku saamine annab aga parema võimaluse riiki tundma õppida.

Teiseks oluliseks aspektiks pidas Lanno väiksemate kohtade majanduse toetamist.

Peale ühise käsiraamatu ülevaatamise ja kinnitamise toovad kriminalistid kohtumistele kaasa ka kodumaal lahenduseta jäänud juhtumeid.

Varem on sellisel kohtumisel näiteks arutatud 2007. aastal Portugalis kaduma läinud tüdruku Madeleine McCanni juhtumi uurimist ja peetud nõu ülemöödunud suvel Norras Oslos plahvatuse korraldanud Anders Behring Breiviku juhtumi üle kohtuekspertide vaatepunktist.

Sellel aastal Haapsalus arutlusele tulevaid juhtumeid kriminalistid ei avalikustanud.

Eksperdid tutvuvad ka uute uurimisele kaasa aitavate tehnoloogiatega. Näiteks on kultuurimajas üles seatud mikrospektromeeter, millega on võimalik eristada kiudude värvispektreid.

Mikrospektromeeter ühendatakse mikroskoobi ja arvutiga, mille programm muudab silmale eristamatu kiu värvispektri silmale nähtavaks graafikuks. Nii saab selgitada, kas kahtlusalusel on samast partiist teksapüksid, mille kiude sündmuspaigalt leiti, või siis selgitada välja elektripirni hõõgniidi abil, millal lamp viimati põles.

Helen Rebase sõnul meeldib Haapsalu talle oma armsuse ja väiksuse pärast. „Töö ja puhkus on koos, Haapsalu võtab pinged maha,” sõnas Rebane.

Tööstuslike ja loomulike kiudude töörühma aastakoosolek peeti viimati eelmisel aastal Austrias.

Möödunud aastal kogunes ENFSI kuritööpaiga uurijate (scene of crime) töörühm Tartus, 2011. aastal pidasid ENFSI-ga seotud laborite direktorid koosolekut Tallinnas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments