Fotod: Pääsukesed hõivasid Wiedemanni kooli karniisid

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Wiedemanni gümnaasiumi Karja tänava poolne külg kihab räästapääsukestest ja nende sädinast, sest pääsukesed on vallutanud värskelt remonditud fasaadi karniisialuse.

„Terve hotell!” kirjeldas linnavalitsuse peaspetsialist Tõnis Padu. „Ehitajad on ka hädas — ei saa akent lahti teha, kohe on linnud majas.”

Maja fassaad on värskelt remonditud. Kümnetes pesades on juba pojad sees, aga et samasuguseid karniise on maja küljes veel hulk meetreid, jätkub ka pesaehitus.

„Mis juulis sünnib, kui igast pesast viis tagumikku välja tuleb!” ohkas Padu.

Linnuteadlane Tarvo Valker ütles, et kui pääsukestele koht meeldib, on neid raske majast eemal hoida. Ilmselt tuleb leppida ka väljaheidetega pesade all maas ja aknalaudadel.

„Vihm peseb selle maha, tõsist kahju nad ei saa põhjustada,” ütles Valker.

Tegemist on räästapääsukestega, nad on kolooniates pesitsevad linnud, lisas Valker. Räästapääsuke on stabiilse arvukusega lind, pesitseb hoonest väljas ja eelistab linnaelu.

Suitsupääsukese arvukus seevastu väheneb.

„Ta on põllumajandusega seotud linnuliik, pesitseb ainult hoonete sees, aga vanu lautu ja muid selliseid pesakohti jääb vähemaks,” ütles Valker.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments