0

Sotsid üritasid seada kiirlaenuintressidele ülempiiri

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Sotsiaaldemokraadid taotlesid täna riigikogus võlaõigusseaduse muutmise eelnõu katkestamist, et täiendada seadust sätetega, mis seaksid lae kiirlaenude protsentidele, kuid riigikogu lükkas ettepaneku tagasi.

„See iseenesest hea eelnõu jäi poolikuks. Õiguskomisjonis oli tõsiselt arutelu all krediidikulukuse määra kehtestamine ehk siis piiri seadmine röövellikele protsentidele, mis inimesi kurnavad ja laostavad. Kahetsusväärselt sellest võimalusest loobuti. Me ei lepi pooliku lahendusega,“ ütles Läänemaalt riigikokku valitud sotsiaaldemokraat Neeme Suur.

Riigikogu lükkas sotsiaaldemokraatide katkestamisettepaneku tagasi häältega 47:35.

Suure sõnul otsustas ka Soome jõuliselt liig kõrgeid laenuprotsente piirata ja sel moel oma inimesi kaitsta.

„Ülikõrge tasu laenu väljastamise eest võimaldab firmadel rahumeeli kirjutada halvad laenud korstnasse ja teenida kasumit kohusetundlikke, laenulõksu sattunud kodanike pealt. Ma ei räägi 20–30 protsendist. Päris tavaline on esialgsest laenusummast mitusada protsenti kõrgem laenamise kogukulu, aga olen reklaamides kohanud ka krediidikulukuse määra, mis on 4690 protsenti,“ rääkis Suur.

Sotsiaaldemokraadid toetavad igati kolmapäeval lõpphääletusele tuleva eelnõu teisi punkte, mis suurendavad oluliselt laenuandja vastutust ja seavad täiendavaid piiranguid reklaamidele, vahendas erakonna pressiesindaja Kai Kalamees.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz