Paduvihm uputas Haapsalus lasketiiru ja lõhkus linnusemüüri

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Linnaarengu ja muinsuskaitse peaspetsialist Tõnis Padu paduvihma tehtut tunnistamas. Foto: Arvo Tarmula
Linnaarengu ja muinsuskaitse peaspetsialist Tõnis Padu paduvihma tehtut tunnistamas. Foto: Arvo Tarmula

Reede õhtul Haapsalut tabanud äikesevihm ujutas üle linnatänavad ja aiad, vesi tungis siseruumidesse ja lõhkus linnusemüüri.

Vihm algas reedel tugeva äikesemürinaga veidi pärast kl 19 ja pisut rohkem kui tunni ajaga tuli Haapsalus EMHI andmeil maha 65 mm sademeid. Vihma sekka tuli taevast alla suuri raheteri.

Vihmavesi ujutas üle linnatänavad nii, et vesi ulatus kohati üle kõnnitee äärekivide. Facebookis kurtsid eramuomanikud, et vihm räsis lilli ja uhtus minema vastkülvatud muruseemne.

Linna tabanud paduvihm viis endaga kaasa ka osa linnusemüürist. Linnuse sihtasutuse juht Ülla Paras rääkis, et talle helistas paduvihma ajal linnuse kõrvalmaja elanik, kelle silme ees varises osa Lõunavärava müürist. „Selle aja jooksul, kui mina olen linnust hallanud, pole sellist asja olnud, et vihma tõttu müüri oleks vajunud,” meenutas Paras.

Eile kogunesid spetsialistid varisenud müüri lähemalt uurima ja edasise tegevuse kohta aru pidama.

Kaubamajas tungis vesi müügisaali. Haapsalu tarbijate ühistu kaubandusdirektori Piret Rüütli sõnul ei suutnud kaubamaja müügisaali kohal olev vihmaveetoru taevast sadanud veehulka vastu võtta ja liitekohtadest pressis vesi müügisaali. „Ka mõne korra varem on veetoru järele andnud, aga nii hullusti, et vesi oleks müügisaali tulnud, pole olnud,” ütles Rüütel.

„Mõned kaubaalused, veidi kaupa ja mõned purunemised,” loetles Rüütel kahjusid. Tema sõnul kahjustas vesi müügisaali pappaluseid nii, et need kukkusid ümber ja purunesid mõned alkoholipudelid. Külmutusseadmed pidasid siiski vastu. Piret Rüütli sõnul suhtusid poes olnud inimesed uputusse rahulikult. „Võtsid kingad jalast ära ja käisid paljajalu. Uputuse aitasid likvideerida lapid ja naiste nobedad näpud,” rääkis Rüütel.

Sajus sai kannatada ka staadion. Vihmavesi tõstis üles kunstmuru, liigutas kaugushüppekaste ja viis minema puitosad. „Multši oli terve Staadioni tänav täis,” rääkis Alar Källe Haapsalu Spordibaasidest. Mullune vihm tõstis ka puitosa ja kunstmuru korraks üles, aga seda, et liivakastid oleksid ujunud, küll ei olnud.”

Källe sõnul sai laupäeval kunstmuru korda, nii et jalgpallipoisid said seal pühapäeval juba võistluse maha pidada. Staadioni muu osa korrastustööd jätkusid esmaspäeval.

Kõige rohkem sai spordibaasidest kannatada aga sügisel avatud lasketiir. Lasketreeneri Mati Seppi sõnul oli tiirus 10–15 cm vett. „Laskeseadeldistele ei teinud vesi midagi, sest need asuvad lae all, aga inventari– ja kõrvalruumid said kahjustada,” rääkis Seppi.

Esmaspäevaks oli vesi lasketiirust välja saadud ja kaitseliitlased aitasid kahjustusi kõrvaldada. „Loodetavasti saab täna kõik korda, kuigi see hais jääb veel pikaks ajaks üles,” ütles Seppi.

Oli aga ka neid, kes vihmasadu nautisid. Nii näiteks ajasid Haapsalu lahel kajakisõite pakkuvad Tiit Koel ja Urmas Alp oma sõiduriistad välja ja lustisid Supeluse tänaval autodega võidu kajakiga sõites.

„Tegelikult oli meil plaan merele minna, aga kuna müristas ja välku lõi, siis loobusime sellest. Selle asemel tuli meri ise meie juurde,” ütles Martin Schwindt, kes kajakiga sõitjatest pilte tegi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
SASS
10 aastat tagasi

Ja ongi veel üks sissepääs lossikasse 🙂

Tore Küll
10 aastat tagasi

Olen ka varem seda kohta tähele pannud ja oli aja küsimus, millal ta variseb. Nüüd, jah on hea kõike ajada vihma kaela. Tegu on lihtsalt hoolimatusega.

kodanik
10 aastat tagasi

sellele, kes lasketiiru maa alla projekteeris, tuleks Jaan Tatika orden anda

Opladii
10 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Oled võhik ja soovitan sul sel teemal sõna mitte võtta. Haapsalus on veel palju keldreid, kuhu aga vesi sisse ei tunginud. Rääkida võiks projekti vigadest ja selle ekspertiisist ning järelvalvest.

spetsialistile
10 aastat tagasi
Reply to  Opladii

no näed siis, isegi võhik saab aru, et asi on mäda. Kus sa, tark mees, oma tarkusega õigel ajal olid.

lible
10 aastat tagasi
Reply to  spetsialistile

tarku mehi pole meil tarvis, need mõtlevad oma peaga. kui sääduse järgi vesi keldsrisse ei tule ja katus läbi ei lase siis nii on- seda tuleb uskuda. see on nagu promenaadiga kus vesi haljastuse igal aastal merre uhub. nii peabki olema muidu saab töö otsa.

Jass
10 aastat tagasi

Ega halvas seisus müüri lagunemist ei saa lihtsalt laste ja vihma kaela ajada. See ikka varem tegemata töö tulemus ja nii edasi minnes tuleb selliseid varinguid veel.
Kummaline on see, et pildil ei ole näha, et keegi oleks vaevaks võtnud ohtlik ala piirata. Hooletus ees, õnnetus taga!

A8
10 aastat tagasi

Padu vihm:)

maie ja valdur
10 aastat tagasi

mitte paduvihm pole see mis meie linnamüüre uuristab vaid kõige ehtsam laiskus, rumalus ja sellest tulenev hoolimatus.

tarapulka
10 aastat tagasi
Reply to  maie ja valdur

jah padu lollus on see mis meid hukutab ja seda on kole palju ja see paljuneb.