Nõval võib tulla võimukriis

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Ühinemist pooldanud Nõva volikogu esimees Kalle Saar tahab volikogust lahkuda, sedasama kavatsevad teha ka Rein Ojala ja Jana Viks. Foto: Arvo Tarmula
Ühinemist pooldanud Nõva volikogu esimees Kalle Saar tahab volikogust lahkuda, sedasama kavatsevad teha ka Rein Ojala ja Jana Viks. Foto: Arvo Tarmula

* Kui Nõva volikogu kolm liiget tagasi astub, ammendub varumeeste pink

Ühinemisest kõrvale jäänud Nõva valda võib oodata võimuvaakum, sest volikogu esimees Kalle Saar ja veel mõni volikogu liige tahab volikogust lahkuda, kuid opositsioon ei kavatse võimu üle võtta.

„Tulen koju tagasi,” ütles eilse kuupäevaga volikogust lahkumise avalduse käiku andnud esimees Kalle Saar. „Selle reede veel olen, siis tulen ära.”

Saar soovib enda vabastamist 23. maist. Varem ei ole see võimalik, sest aseesimees Enn Laansoo teatas kohe pärast ühinemisest kõrvale jäämist, et astub volikogu ameteist välja.

Homme kogunev volikogu peab valima Laansoo asemele uue aseesimehe, kes korraldab järgmise volikogu kokkukutsumise ja uue esimehe valimise.

Volikogust võib välja astuda ka ühinemist pooldanud Rein Ojala, kes ütles teisipäeval Lääne Elule: „Niisugust võimalust ei ole, et jään volikokku.” Ta lisas, et see ei sõltu üksnes temast, ta ootab volikogu ära.

Oma väljaastumist kinnitas eile ka Jana Viks. Põhjuseks nimetas ta, et vald jäi ühinemisest kõrvale.

„Neil, kes olid ühinemise vastu, peaks oma strateegia olema,” vastas Jana Viks küsimusele, mis nõnda vallast saab. „Minu valijad pooldasid ühinemist.” Viks tunnistas, et kurb ja tühi tunne on, aga ühinemise pooldajail ei ole volikogus midagi teha.

Nõva volikogus on alles vaid kolm varuliiget, neist kaks Kesk– ja üks Reformierakonna nimekirjast. Kui varuliige ei soovi volikokku minna, võib volikogu tegutseda ka väiksemas koosseisus, ütles vallasekretär Elviira Uusorg.

Kes esitatakse volikogu aseesimehe ja revisjonikomisjoni juhi kohale, ei olnud Saarele teada. See selgub reedel.

Saar lubas ennast pärast volikogust lahkumist taas koduvalda Taeblasse kirjutada.

Iseseisva Nõva pooldajad ei taha valda juhtida

Saare sõnul peaksid nüüd vastutuse endale võtma volikogu need liikmed, kes olid ühinemise vastu, kuid iseseisvuse pooldajate eestkõneleja ja opositsiooni liider Peeter Kallas ütles, et neil ei ole kandidaati ei aseesimehe ega volikogu juhi kohale.

Kallas pidas tagasiastumist vastutustundetuks ja süüdistas Saart tegevusetuses. Kallase volikogu esimehe kohalt 1,5 aastat tagasi kukutanud Saar andis suuri lubadusi, aga tegusid ei ole järgnenud, ütles Kallas. Ühinemises nähti võimalust „midagi kaelast ära saada”.

Küsimusele, mis Nõvast lähiajal saab, vastas Kallas: „Küsimus tuleb neile suunata, kes 1,5 aastat tagasi pöörde tegid ja võimule tulid. Meie täna selle supi sisse minna ei taha.”

Kallas möönis, et seis on kurb, aga mõni kuu enne korralisi valimisi oleksid erakorralised valimised ka nadi lugu.

Kallas ise reedel volikokku ei tule, sest on tööreisil.

Vallavalitsusest astub välja Maire Koppelmaa

Volikogu päevakorras on avaldus kultuuri– ja sotsiaaltöö spetsialistilt Maire Koppelmaalt, kes tahab tagasi astuda vallavalitsuse liikme kohalt.

„Ei näe võimalust, kuidas jätkata, kui Nõva jääb omaette edasi,” põhjendas Koppelmaa tagasiastumist. „Ei soovi olla vallavalitsuse liige, kui ei oska pakkuda lahendusi.”

Koppelmaa lisas, et vallavalitsuse liikme töö võtab palju aega ja sotsiaaltöö kannatab.

„Vald on raskustes,” ütles Koppelmaa. Ühendvallas oleks saanud tööd jagada spetsialistide vahel, nüüd peab ta ise tegema kultuuritööd, noorsootööd, lastetööd ja sotsiaaltööd.

„Minul ei ole oskusi kõiki ameteid pidada ja aega ei jätku ka,” ütles Koppelmaa.

Koppelmaa sõnul on inimesed temalt küsinud, kas saaks teha ühinemise kohta uue rahvaküsitluse — et tahaks uuesti hääletada, sest on aru saanud, millest vald ilma jääb.

Vallavanem Aldo Tamm ütles, et kui keegi ei anna nõusolekut vallavalitsuse liikmeks hakata, teeb ta ettepaneku vähendada liikmete arvu.

Nõva volikogu on reedel kell 16. Volikogus on Reformierakonnal viis kohta, Keskerakonnal kolm ja IRLil Enn Laansoo isikus üks koht. Ühinemise hääletus näitas, et kunagised jõujooned ei toimi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
28 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ats
10 aastat tagasi

Härra Kallas saab nüüd väikest Nõvat juhtima hakata nii nagu ta seda juhtima hakkas….

Olematu
10 aastat tagasi

Huvitav seis! Ühinemine ei sobinud ja omaette hakkama ei saa.
Kallid nõvakad: vähemalt saate pikalt pildil olla! Jõudu ja arukust teile selles keerukas olukorras!

körvaltvaataja
10 aastat tagasi

növaga on siis köik

Inna
10 aastat tagasi

Mis värk selle võimuga on? Oluline on mõista, et võim pole igamehele kontimööda ja võim pole igaühe krabada. Valijate toetus annab võimaluse võimu võtmiseks. See, et asjaosalised ei visku võimu krabama, näitab nende mõistlikkust. Head inimesed, ei maksa pooli sildistada lollideks ja tarkadeks, kaotajateks ja võitjateks.

:)
10 aastat tagasi
Reply to  Inna

et Saarele polnud kontimööda w?

Toetan
10 aastat tagasi
Reply to  Inna

Toetan eelkõneleja mõtet.

pole
10 aastat tagasi

Mõni oskab ainult kiruda (eks ta ole) – ise ei saa oma majapidamisegagi hakkama, aga teisi kritiseerib küll ja veel. Minge ise ja tehke seda tööd ja siis tulge kobisema, kui see teie arvates ikka veel nii lihtne on. Need, kes kiruvad – minge ja võtke siis üle, praegu on ju võimalus selleks! Tõestage, et suudate paremini. Neil, kes tagasi astuvad, ei ole mingit kohustust seal praegu jätkata. Ja need, kes ei tunne kohalikke tegelasi ja kaugemalt mätta otsast kirevad, siis teadke, et kõik pole päris nii, kui seda siin kirjutatakse. Kui te teaksite näiteks, mis kihutustööd käiakse seal pensionäride… Loe rohkem »

Nõvakas
10 aastat tagasi
Reply to  pole

Pensionäridega käib rääkimas tavaliselt vallavanem Aldo Tamm ja ma ei leia küll ,et mingit kihutustööd tehakse ?

Pensionär
10 aastat tagasi
Reply to  Nõvakas

Aga Enn Laansoo ei salli pensionäre.

teele
10 aastat tagasi

15 aastat tagasi oli rahvast ja elu aga kohalikud söid ise nad välja sotsidest alates peaasi et enda tagumik täis ja siis imestate et rahvast vähe pole kedagi etteotsa panna. ainuke vallavanem kelle ees muts maha oli Eevardi ta leidis alati lahenduse aga ei kolvanud paras teile

marxx
10 aastat tagasi

ainus süü , mis lahkujatele saab panna on see ,et ühinemise fakitde selgitamine ehk kodune lobitöö oli alla igasugust arvestust. teades , et ühinemise vastu ollakse , oleks pidanud rohkem selgitavamad olema. seda , et inimesed loevad kohlikust kobrulehest mis toimub , kuulavad küla pealt jutte – sedasi valda kokku ei pane , selge see et inimesel tekib tõrge. JÄÄDI LOORBERITELE PUHKAMA.

gobels
10 aastat tagasi
Reply to  marxx

nii et aju pesu oli puudulik … ??? aga ise sa oled nii mannetu et pole seda välja võidelnud ju et sind kui tavakodanikku asjadega üldse kursis hoitaks. see aga näitab et rahvas on võimu manipulatsiooni objekt.

Orult
10 aastat tagasi

Need kes valdade liitumise poolt olid ,ei tohiks uue valla volikogusse mitte trügida . Ei saand väikese vallaga hakkama ,ammuks sis suurega .

kohtunik
10 aastat tagasi

kes ühinemise vastu hääletasid las nad nüüd helbivad seda suppi mis kokku keetsid tea kas sügiseks on võhm otsas

kohtunik
10 aastat tagasi

volikogu peks nüüd juba alustama noortest ja oma sõnadega rääkivatest noortest kes julgeks ka oma arvamust peale suruda

Nõvakas
10 aastat tagasi
Reply to  kohtunik

Noored on lännu…

kivi akela ja põhja.
10 aastat tagasi
Reply to  kohtunik

noored on prgrameeritud selliseks – kes elle programmi lõi ja mis eesmärgiga.