Kõmsi lasteaed kandideerib tasuta värvidele

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kõik läänlased ja teised soovijad saavad 31. maini toetada Facebookis Kõmsi lasteaeda, kes pääses konkursi „Lihtne värvida – lihtne aidata“ 10 finalisti hulka. Värvifirma Caparol kaubamärk Alpina kingib värvid vajalikeks töödeks viiele lasteaiale, kes koguvad Facebookis kõige rohkem hääli.

Konkursi “Lihtne värvida – lihtne aidata” eesmärgiks on suunata tähelepanu Eesti lasteaedade olukorrale ning näidata, et koostegemisega on võimalik muuta lasteaiad Alpina värvide abil värvilisemaks, värskemaks ja huvitavamaks. SIA Caparol Baltica Eesti filiaali müügijuhi Janek Koppeli sõnul soovitakse ettevõtmisega anda oma panus Eesti laste rõõmsama igapäeva heaks erinevates lasteasutuses ja tõestada, et koos tegutsedes on võimalik palju ära teha. Konkursi korraldajate jaoks on kõige olulisem näha, et värvimistööde elluviimiseks teeb lasteaiaga koostööd ka laiem kogukond – olgu selleks siis lapsevanemad, kohalik kodanikuaktiiv, omavalitsus või ettevõtjad.

“Alpina poolt tulevad tasuta värvid, kuid nende asjakohane kasutamine ja värvimistööde teostamine on kogukonna ülesanne,” rõhutas Koppel. “Sageli on kohalikul tasandil olukorra parandamiseks vaja just sellist konkreetset tõuget, et inimesed tajuksid ühispanuses peituvat suurt väärtust.”

31. maini saab Alpina Facebooki lehel toetada lasteaeda, kes hääletaja arvates kõige enam värvivärskendust vajab. Hääletamiseks tuleb oma lemmiklasteaia tutvustuse juures vajutada “meeldib”-nuppu. Viis enim hääli kogunud lasteaeda saavadki endale värvivärskenduse.

Peale Kõmsi lasteaia kandideerivad konkursi lõppvoorus Alpina värvidele Aseri lasteaed, Tartu lasteaed Midrimaa, Paide lasteaed, Lasva lasteaed, Keila lasteaed Miki, Kolga lasteaed, Paikuse lasteaed Mesimumm, Kuressaare Tuulte Roosi lasteaed ja Viljandi Männimäe lasteaed. Tänavu osales värviuuenduse konkursil 28 lasteaeda, kellest lõppvooru valiti 10.

2010. aastal sai Alpina toetusel värskenduse 11 lasteaeda, 2011. aastal 10 lasteaeda ja 2012. aastal 17 lasteaeda üle Eesti. Lisaks tasuta värvidele pakub Alpina võitnud lasteaedadele professionaalset nõu, kuidas värvimistöid kõige efektiivsemalt teostada.

Esimesel, 2010. aastal pääses Läänemaalt finaali ja sai Caparolilt tasuta värvi Martna lasteaed.

Hääletada saab siin.

Kõmsi lasteaed-algkooli hoone on ehitatud 1985 aastal. Sanitaarremonti on igal aastal tehtud rahapuudusel oma jõududega väga minimaalsel määral.

“Oleme hoolivalt suhtunud oma majja ja hoidnud seda nagu oma kodu, kuid siiski kõik väsib,” seisab Kõmsi lasteaia kaaskirjas. “Hetkel on suurimaks probleemiks seintesse tekkinud praod, mis on nähtavasti mõjutused läbijooksust enne katuse vahetust. Kohati on krohv koos värviga lahti koorunud ja laepaneelide vaheline vuuk laest koos värviga alla kukkunud. Vajalik oleks remontida lasteaia poole koridorid, mille seinad on nõukaaegse põrandavärviga värvitud ja tumedad, misläbi tunduvad koridorid pikad ja sünged ning vajaks kõva annuse helgust. Rühmaruumide põrandad on vahetatud, kuid seinad üksluised, pragulised ja mängimisest kannatada saanud.

Muusikaklass koos muusikasaaliga ning pesupesemise ruum on kõige kehvemas seisus. Kuna maal on lastel vabaaja veetmise võimalused ringide näol linnaga võrreldes väga piiratud, siis oleme väga õnnelikud, et meil on fantastiline muusikaõpetaja, keda lapsed suurest rõõmust alati jalust maha tahavad joosta.Tema ruumide seinu ehivad oskuslikult muusikute Annely Peebo, Olari Eltsi jt. pildid, kuid värv seintel nende piltide taga on koorunud ja põrand väga kulunud. Vajalik on seintelt lahtine krohv eemaldada, uuesti pahteldada, siledaks lihvida ja värvida. Põrandad värvida, uksed osaliselt vanast värvist puhastada ja üle värvida. Lagedel lahtine vuuk eemaldada, pahtelda, lihvida ja värvida. Radiaatorid on meil enamus uued plekkradiaatorid, kuid on ka mõned vanad malmist, mis tuleb üle värvida. Pesuruumi põranda plaadime lasteaia oma vahenditega.

Ruumide üldilmet on meie lasteaia õpetajad siiani üliosavalt parandanud väikeste värviparanduste, seinamaalingute ja laste piltidega, mis varjavad suuri vertikaalseid pragusid, küttesüsteemi vahetuse ja hoone väsimise märke. Lisan selle kohta ka fotosid, kus seinamaalinguid suumides on nende tegelik eesmärk tuvastatav ja praod hästi näha.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lisanna
10 aastat tagasi
k.
10 aastat tagasi

selle hääletamise koha link võiks ka kuskil olla, mina küll ei leidnud kuidagi Facebookist seda kohta, kus selline hääletus toimuda võiks 🙂