Haigekassa: Puhkama minnes võtke kaasa Euroopa ravikindlustuskaart

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Ees ootaval puhkuste ajal tasub meeles pidada, et võimaliku tervisehäda korral on kõige olulisem abimees Euroopa ravikindlustuskaart. Kaart on füüsiline tõend selle kohta, et olete kindlustatud ELi liikmesriigis. Sellega saavad Eesti Haigekassas kindlustatud inimesed ajutiselt teises liikmesriigis viibimise ajal vajaminevat arstiabi võrdsetel tingimustel selles riigis elavate kindlustatud inimestega.

Arstiabi vajadus peab olema tekkinud teises riigis viibimise ajal ja meditsiiniliselt põhjendatud.

Selle, kas tegemist on vajamineva arstiabiga või mitte, määrab patsienti raviv arst.
Üldjuhul tähendab vajaminev arstiabi isikul teises liikmesriigis viibimise ajal ootamatult tekkinud terviserikke ravimist. See terviserike võib olla näiteks kõrge palavik, kõhuvalu, infarkt, õnnetuse tagajärjel tekkinud vigastus jne. Loetelu, mis täpselt vajamineva arstiabi alla kuulub, ei ole. Üksikute teenuste osas on kokku lepitud, mida kindlasti tuleb lugeda vajaminevaks arstiabiks. Vajadus nende teenuste järele on inimesel teada juba enne teise liikmesriiki minemist, kuid ilma nende teenusteta ei saakski inimene üldse reisida.

Vajamineva arstiabi alla kuuluvad rasedusega seotud visiidid ja sünnitamine teises riigis perekondlikel põhjustel või erakorraliselt, nt abikaasa elab ja töötab teises riigis. Samuti krooniliste haiguste jaoks vajalikud teenused nagu hemodialüüs, hapnikuravi, astma eriravi, ehhokardiograafia krooniliste autoimmuunhaiguste puhul, kemoteraapia.
Selliste teenuste saamiseks peaks isik enne teise riiki suundumist mõne sealse haiglaga kokku leppima, et nimetatud haiglas oleks võimalik seda teenust patsiendile sobival ajal osutada.

Lisaks on vaja erakindlustust

Eesti Haigekassa poolt väljastatud Euroopa ravikindlustuskaart annab küll õiguse saada koheselt vajaminevat arstiabi, kuid seda arstiabi osutaja riigi seadusandluse järgi. See tähendab, et inimene peab kandma ka omavastutustasu, sest enamikes riikides ei ole arstiabi täiesti tasuta. Mõnes riigis on suured patsiendi omavastutustasud, siin oleks abiks reisikindlustus (poliis katab patsiendi omavastutustasud). Samuti ei kaeta ravikindlustuskaardiga transporti ühest riigist teise (näiteks kui juhtub raske õnnetus ja soovitakse ravi jätkata Eestis, kuid patsiendi transportimiseks on võimalik kasutada ainult lennutransporti) – harilikult katab riigist riiki transpordikulu jällegi reisikindlustus.

Euroopa ravikindlustuskaart ei hõlma teises liikmesriigis osutatud eratervishoiuteenuseid. Seega veenduge, et meditsiinitöötajad ei käsitleks teid kui erapatsienti ning uurige järgi, kas Euroopa ravikindlustuskaart on aktsepteeritav.
Juhul kui teil ei ole Euroopa ravikindlustuskaarti kaasas, on teil õigus tervishoiuteenustele, kuigi maksetingimused ja kulude hüvitamine võivad osutuda palju keerukamaks.

Jäta meelde:

* Euroopa ravikindlustuskaarti on lihtne tellida interneti teel portaalist www.eesti.ee. Kaardi saab tellida oma kodusele aadressile ja see on tasuta.
* Euroopa ravikindlustuskaarti ei tohi kasutada, kui ravikindlustus on lõppenud. Kui ravikindlustus ei kehti ja kaarti siiski kasutatakse, on haigekassal tulenevalt ravikindlustuse seadusest ja võlaõigusseadusest õigus nõuda tekitatud kahju hüvitamist.
* Tulenevalt Euroopa Liidu seadusandlusest väljastab iga riik Euroopa ravikindlustuskaardi oma riigikeeles. Seega on ka info Eestis välja antavatel ravikindlustuskaartidel eesti keeles.
* Euroopa ravikindlustuskaart kehtib 3 aastat ja seda saab kasutada vaid koos isikuttõendava pildiga dokumendiga.
* Kui reisite väljapoole Euroopa Liitu, on soovitatav teha reisikindlustus. Haigekassa ei reguleeri seda valdkonda ning Euroopa ravikindlustuskaart neis riikides ei kehti.

Välisriigist helistades on haigekassa infonumber +372 669 6630. Infot vajamineva ja plaanilise arstiabi kohta ning taotlusvormid leiate haigekassa kodulehelt.

Eesti Haigekassa

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments