Täna oli õhusooja 25 kraadi

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: Arvo Tarmula
Foto: Arvo Tarmula

Ilmavaatleja Ilmar Öövel mõõtis täna enne keskpäeva Oru vallas Uugla külas 25 soojakraadi, mis on tänavuse kevade rekord.

“Eile oli 23,” ütles Öövel. Eile kuulis Öövel ka esimest korda kägu kukkumas.

Eelmise aasta 9. mail näitas kraadiklaas 19,1, 10. mail 20 kraadi sooja.

Täna öösel näitas kraadiklaas Uuglas 13 kraadi. Mullu 9. mai öösel oli vaid 4 kraadi, maapinnal aga null ning hall oli maas. Tänavu nägi Öövel viimast halla 5. mai hommikul.

Tavaliselt on maapind roheline juba jüripäeval, nüüd läks roheliseks alles viimastel päevadel. “Mai algul hakkas minema,” märkis Öövel.

Ilmavaatleja ütles, et Uuglas on praegu sirelitel suured pungad ja paistab, et ka kaseladvad on hiirekõrvul. Ja mis on huvitav, rääkis Öövel – kasemahla saab siiani võtta. “Muidu on mahl 1. maiks lõppenud,” teab ta.

Mahlavõtt algas tänavu 19. aprill, harilikult aprilli algul. Vahtramahla võttis Öövel 15. aprillil ja teisiti kui muidu oli see, et mahl lõppes ruttu.

Esimesed suitsupääsukesed tulid Uuglasse 21. aprillil, pärast maipühi aga juba parvede kaupa.

Lumi läks tänavu Uuglast täielikult 21. aprilliks, veel päev enne seda olid mõned laigud näha.

Valge-toonekurg tuli 12. aprilli paiku, tavaliselt on kurg kohal 4. aprilli paiku. Kurega samal päeval tuli nüüd põldlõoke.

Talvesid oli tänavu Öövli sõnul kolm. Esimene talv oli oktoobri lõpus, kui lumi tuli sulale maale ja läks nädala pärast sulalt maalt.

Nädal oli vahet, siis tuli teine talv – nõnda on Öövel vaatluspäevikusse kirja pannud. Ka teine talv tuli ka sulale maale ja kestis uue aastani.

Siis läks lumi korraks ära ning kolmas talv tuli juba külmunud maale 9. jaanuaril. Algul mõõtis Öövel lumikatte paksuseks 3 cm, 31. jaanuaril 10 cm. Väga külma talve tänavu ei olnud ja ka lund ei olnud üle 30 cm. “Siin olid kõrred väljas,” ütles Öövel.

Uuglas tuli täna öösel ka kaks tilka vihma. Nagu öö, nii oli ka vihm soe.

“Täna-homme ootame pikisilmi äikest,” ütles Öövel. “See on ilus ja hirmus ka. Loodame, et pahandust ei tee.” Pärast äikest läheb tema sõnul tavaliselt külmemaks: “Kas just päris külmaks, aga jahedamaks.”

Eile-üleeile läks Öövli sõnul läänekaare tuul äkki soojaks. “Vesikaare tuul ehk edelatuul oli päris soe,” ütles ilmavaatleja. See näitavat, et nüüd on merel lõpuks jää läinud.

“Kaua tuli, aga lõpuks ikka tuli,” sõnas Öövel kevade kohta. “Loodame, et tuleb ilus suvi!”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments