Haugi kudeaeg sai eile läbi

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Foto: Arvo Tarmula

Peaaegu kaks nädalat põnevat vaatepilti pakkunud haugi kudeaeg Haapsalus Jaama oja truubi juures sai neljapäeval läbi.

„Haugi on tänavu tõesti palju, aga halb on, et Jaama oja truubid on justkui kalalõksud,”  ütles keskkonnainspektsiooni Läänemaa büroo juhataja Tõnis Ulm.

Kui truupe poleks, saaks kala palju kergema vaevaga ülesvoolu kudema minna. Nüüd on vool nii tugev, et kalad puhkavad kümmekond minutit, enne kui truubist läbi trügima hakkavad.

Truubi ees puhkavad kalad on ilus vaaepilt, aga röövpüüdjale kerge saak, võta või palja käega. Jaama oja meelitas iga päev ligi palju huvilisi.

„Ei, hammustab,” vastas üks huviline Lääne Elu küsimusele, kas on kiusatust kala veest  välja võtta. Selgub, et haug hammustab „400 jevroga”.

Ulmi sõnul võib kudeajal saada haugi püüdmise eest kuni 1200 eurot trahvi ja 35 eurot kahjutasu kala pealt.

Inspektsioon avastas Läänemaal kümmekond röövpüüdjat. Üks röövpüüdja peeti vihje peale kinni Statoili tankla juures, haug autos. Tänavu tegi keskkonnainspektsioon koostööd politseiga ja see hoidis ära palju rikkumisi.

„Ööd ja päevad oleme väljas olnud,” tunnistas Ulm.

Haug hakkab kudema pärast jää sulamist, läheb siis jõeharusid mööda ülespoole nii palju kui võimalik. Ta tungib kraavidesse, jõgedesse ja ojadesse ning koeb üleujutatud luhtades, kus on madal vesi, põõsaste all ja roostikes.

Et tänavu oli pikalt külm, tuli kudeaeg hilja. Kui mullu algas haugisõda 28. märtsil, siis tänavu 13. aprilli paiku. Üks kindel märk haugi kudemisest on huviliste kogunemine Jaama oja kaldale.

Ulmi sõnul oli 5–6 aastat tagasi haugi väga vähe, aga nende arvukus on iga aastaga kasvanud, kuigi veekogud on talvel jäänud ummuksisse.

Kõige intensiivsem oli kudemine 15.–21. aprillil.

Haugipüük on merel keelatud 1. maini, sisevetel 10. maini.

Järgmisena hakkavad kudema vimb ja särg — jõgedes hakkab varsti särjepüük pihta. Särjepüük on kudeajal lubatud, aga ikka vaid seaduslike vahenditega, ütles Ulm.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Röövpüük käis
10 aastat tagasi

…vähemalt Jaama jões öösiti pidevalt taskulampide valgel. Üks eriti kaval väikest kasvu mees istus ööd läbi Fra Mare poole viiva jalakäijate silla kõrval kaitsevärvi jopes ning sai haugi päris kõvasti. Aga keeluajal marjaga kala püüda on seatemp….